HSB i Södertörn är en jordnära och familjär förvaltare.
Det säger förvaltningschef Anders Åslund, och det är också en avslappnad stämning när vi tar en kopp kaffe på kontoret i Huddinge. Anders är handledare för Monica Östergrens praktik.

– Planen var att hitta både roliga och jobbiga situationer där Monica kan vara med och se förvaltarens yrke, berättar Anders. Det kan till exempel handla om att ge råd och stöd till bostadsrättsföreningar vid byggmöten, stambyten eller fasadrenoveringar.

– Vi kan ta in jurister om det behövs, men oftast är det seriösa entreprenörer, säger anders. HSB Södertörn har drygt 100 bostadsrättsföreningar som kunder, och Monica har fått vara i hetluften under praktiken.

– Det roligaste var att ha ansvar för en bostadsrättsförening under tio dagar. Jag hade telefontid för de boende, och fick även åka ut till en vattenläcka, berättar hon. Det gjordes fuktmätningar, och ärendet lämnades till skadeexperten.

Kvinnligt yrke
– Allt fungerade så bra att Monica ska fortsätta att ha ansvar för föreningen, säger anders som tycker att fastighetsförvaltare överlag är ett kvinnligt yrke.

– Det är viktigt att ha social kompetens, och kvinnor är även bra på att sortera vad som är viktigt. Det handlar också om laganda, säger han.

Förvaltare måste klara av att arbeta knepiga tider, eftersom många möten hålls kvällstid. Anders tycker också att det är bra med tidigare erfarenhet från arbete med hus och fastigheter, som till exempel trappstädning.

– Då har man träffat boende som drabbats av problem i lägenheter, och det ger en empati i jobbet. Människan blir inte bara ett ärende, säger han. Goda ideer På HSB vill man ta tillvara goda idéer, och samlar varje år in ett tiotal förslag som testas i verksamheten.

– Jag gillar förvaltare som har egna åsikter. Man ska våga vara kritisk i gruppen, och förädla åsikterna, säger Anders. Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening var det ursprungliga namnet på företaget. HSB har också egna fastigheter som är hyresrätter.

– Det är en kooperativ förening och allt överskott går till verksamheten, säger Anders som gillar den solidariska idén.Att förvalta hus och mark Den traditionella bilden av en fastighetsförvaltare är en äldre man med pärm under armen. Nu utbildar sig kvinnor i yrket där social kompetens är viktig för att sköta alla kontakter.

Det var en ren slump att Monica Östergren sökte till Newtons utbildning av fastighetsförvaltare. Hon var på en utbildningsmässa, och hittade inget som var intressant.

– Jag tänkte gå hem, men gick ett varv till och såg en skylt i Newtons monter där det stod: Nog vet man vad man är, men icke vad man kan bli. Jag blev tagen av detta, säger hon. Monica blev intresserad trots att hon inte kunde något om fastighetsbranschen. Hon har tidigare arbetat i reception och inom konferensverksamhet.

– Förut har jag sett fastigheter bara som byggnader, och inte funderat så mycket över vem som tar hand om värme, vatten och ventilation, säger Monica som är 40 år och bor i Huddinge. Arbeta i grupp Till utbildningen söker 40 till 50 procent kvinnor.

Tidigare var det ofta vaktmästare, fastighetsskötare eller folk från byggbranschen som blev förvaltare.

– Rollen som förvaltare är inriktad på teknik och ekonomi, men numera är den sociala kompetensen viktigast, som kommunikation, kundbemötande och att fungera i grupp, säger Anders Carlson på Newton kompetensutveckling.

En förvaltare kan jobba statligt, kommunalt eller privat med lokaler, hela områden som till exempel arlanda, men även skog, mark och vatten.

Förvaltaren har ofta yttersta ansvaret för underhåll och drift genom kontakt med bland annat tekniker.

Skolan samarbetar med över hundra företag avseende studiebesök, gästföreläsare och representation i ledningsgrupper. Företagen är mycket intresserade av att ta emot praktikanter.

Monica tycker att det är bra att utbildningen är bred. eleverna läser bland annat juridik, ekonomi, teknik, byggkonstruktion och beteendevetenskap.

Modern skolmiljö
Newton håller till i Värtahamnen i Stockholm, omgiven av vatten och stora fartyg. Skolmiljön är ljus med fondväggar i klara färger.

– När vi flyttade hit ville vi att det skulle vara personligt och modernt, säger Anders. Monica har snart gjort sin sista termin, och det känns lite pirrigt att gå ut skolan.

Alla elever som tog examen 2010 har fått arbete, och en tredjedel fick anställning på praktikplatsen.

– Det finns ett stort behov av fastighetsförvaltare eftersom många går i pension. Det behövs mellan 20 000 till 30 000 utbildade fram till 2021, säger Anders.