På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Med ansvar för din fastighet

Med ansvar för din fastighet

Skrivet av:

Publicerat: 2013-04-08

Jobbet som teknisk förvaltare är inget för den som har svårt att hålla många bollar i luften. Pelle Jansson ansvarar för allt från hyresgäster till leverantörer på vad han kallar världens friaste jobb.

Allting började en dag på spårvagnen när Pelle Jansson såg en annons från Fastighetsakademin i Göteborg. Då jobbade han på Posten på dagtid och spelade musik på kvällarna. Det enda han var säker på var att det var dags att göra något nytt.

Jag var väldigt trött på mitt jobb och gick hem och skickade in ansökan nästan direkt. Det tog ett tag innan yrkesrollen blev tydlig, men under utbildningen trillade polletten ner, säger Pelle.

Idag jobbar Pelle som teknisk förvaltare på Göteborgsbaserade företaget Platzer. Där är ingen dag den andra lik.

Pelle

Namn: Pelle Jansson, 30 år Pluggade: Teknisk förvaltare på Fastighetsakademin i Göteborg

– Det roligaste med mitt jobb är att jag gör så många olika saker. Mitt grundansvar är i princip att se till att husen står kvar och har alla de tekniska förutsättningar som  krävs för de ska gå att hyra ut. Hur jag gör det är upp till mig. Ibland träffar jag leverantörer eller förhandlar serviceavtal. Ibland är jag inne på kontoret en hel vecka med bokslut och siffror för att nästa dag vara ute och träffa hyresgäster som har problem med värmen i sina lokaler, berättar Pelle.

Under sin tid på Fastighetsakademin såg han inte alltid syftet med varenda kurs. Något han med lite perspektiv har omvärderat.

– Sett i backspegeln tycker jag utbildningen är helt fantastisk. Den är bred men samtidigt förfinad och utformad efter precis det man faktiskt jobbar med. Jag använder 100 % av det jag läste på min utbildning, till skillnad från andra kollegor som gått universitetsutbildningar och kanske använder 20 % i praktiken, förklarar Pelle.

Anställningsavtalet skrev han på några månader efter avslutad utbildning, men rekryteringsprocessen var igång tidigare än så. Via en lärare kom han i kontakt med Platzer och sökte direkt. Han betonar att han lärde sig mycket nyttigt under praktikperioderna.

– Vi hade fem veckor praktik per termin. Jag var bland annat på juridiska enheten på Hyresgästföreningen, hsb fastighetsskötsel och Mölndalsbostäder. Det jag tog med mig från praktiken var hur olika man kan jobba och organisera sig trots att man på pappret arbetar med samma sak, säger Pelle.

Avslutningsvis, vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är ett roligt och fritt arbete. Man har grova ramar som anger ens arbetsuppgifter och dem har man sedan förtroende att utföra på bästa sätt. Det är det friaste jobb jag haft, men det är en frihet som förpliktar. Man växer med uppgiften, säger Pelle.

Text: Linn Johansson
Foto: shutterstock & Marie Ullnert (porträtt)

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...