På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Med full koll på helheten

Med full koll på helheten

Skrivet av:

Publicerat: 2013-04-08

Plushögskolans utbildning för Facility managers är den första i sitt slag i Sverige. Här utbildas just nu 30 studenter, men hela 2 800 personer efterfrågas av branschen bara de närmsta åren.

Frida Englund är 21 år och redan nära arbetslivet. När Plushögskolan startade utbildningen i Facility management 2012 var Frida och hennes klasskamrater de första studenterna som hoppade på det tvååriga programmet.

– Facility manager är en ganska svårdefinierad roll. Yrket handlar om att ha hand om stödfunktionerna på ett företag och stötta kärnverksamheten. Det är en administrativ funktion med ansvar för hela företagsbyggnaden, i form av städ, reception, vaktmästeri och liknande. Vi ska få allt att funka, berättar Frida.

Ett brett program

Att jobba som Facility manager kräver att du kan mycket om mycket. Därför läser studenterna ett brett program med många olika delkurser.

– Vi läser kursblock i bland annat ledarskap, kommunikation och ekonomi, men även förvaltning, hållbarhet, projektledning och upphandling av tjänster. Läsbördan tycker jag är lagom, särskilt eftersom uppgifterna är kopplade till hur vi ska kunna använda dem i vår yrkesroll, säger Frida.

Frida fastnade för utbildningens koppling till arbetslivet och den 28 veckor långa liaperioden. lia:n ska hon spendera på e.on i Malmö där hon ska följa fastighetschefen, vd:n och den ansvariga för kontorsmöbler i Sverige. När det gäller framtiden hoppas hon att tiden på e.on ska leda till en fast tjänst.

Frida

Namn: Frida Englund, 21 år Pluggar: Facility manager på Plushögskolan i Malmö Bästa frmtidstips: Syssla med det som gör dig lycklig!

– Jag jobbar extra på e.on just nu och trivs jättebra. Jobbet fick jag efter att jag träffat vd:n på en mässa som heter Nordic Workplace, som är speciellt till för Facility managers. Vi blev uppflugna till Stockholm, gick på mässan och träffade branschfolk, efteråt hörde jag av mig och fick en intervju, säger Frida.

Plushögskolan har ett nära samarbete med branschorganisationen ifma som både föreläser och är med och utvecklar utbildningen. Allt för att se till att den möter marknadens behov.  Just av den anledningen tycker Frida att det går att rekommendera utbildningen till alla.

– Jag säger till alla mina vänner som funderar på om de vill plugga vidare att satsa på den här utbildningen. Vill man jobba med företag är Facility manager en bra grund, oavsett vad man vill rikta in sig på senare, menar Frida.

– Tidigare hade jag en bild av Yh-utbildningar som något man valde om man hade dåliga betyg och svårt att lära, men det är så fel. Vi är kunniga människor med en unik spetskompetens som dessutom är väldigt efterfrågad. Jag är glad att jag valde att gå här, avslutar Frida.

Text: Linn Johansson
Foto: Irika