På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Med kärlek till trädgården

Med kärlek till trädgården

Skrivet av:

Publicerat: 2013-04-08

Tin-Tin Jersild möter oss i fleecetröja, rejäla skor och trädgårdshandskar. Som verksamhetsledare för Stiftelsen Rosendals Trädgård står hon ena stunden med händerna i jorden för att nästa sitta framför datorn med planering eller budgetarbete.

Rosendal ligger på Djurgården, ett stenkast från Stockholm city, och är en stor trädgård som är öppen för allmänheten. Här finns plantbod, trädgårdsbutik, kafé, festvåning och ett vedeldat stenugnsbageri. Man anordnar visningar, utställningar, kurser och föreläsningar inom mat, trädgård och själslig utveckling. Hela verksamheten är uppbyggd kring ekologi och biodynamisk odling.

Kände att något saknades

– På Rosendals Trädgård brinner vi för att skapa sinnliga helhetsupplevelser. Vi vill inspirera till njutningsfull och samtidigt hållbar livsföring. Vi är övertygade om det inte behöver vara en motsättning mellan att leva gott och göra gott, säger Tin-Tin.

För tre år sedan hade hon ett välbetalt och prestigefullt jobb på H&M. Tin-Tin har en bakgrund som projektledare inom marknadsföring, kommunikation och grafisk design och har jobbat både på reklambyrå och designbyrå. På H&M hade hon just byggt upp en avdelning för grafisk design när hon började känna att något saknades.

– När jag närmade mig 40 började jag fundera mer och mer på vad det var som skavde, varför jag inte kände mig tillfreds. Jag hade börjat med meditation och personlig utveckling och insåg att det inte var jobbet i sig det var fel på, men att jag hade andra drömmar, berättar Tin-Tin.

Tin-Tin har alltid varit intresserad av trädgård och odling på hobbynivå. »I mitt nästa liv ska jag bli trädgårdsmästare« brukade hon skämtsamt säga till sina vänner, men plötsligt kändes de orden svåra att uttala. Livet ska ju levas här och nu, tänkte hon.

– Jag minns att jag tittade ut genom fönstret på mitt kontor och längtade till träden på taket på andra sidan Sergels Torg. Där skulle jag vilja starta en odling. Jag kom till en punkt då jag kände att det inte gick längre,  och blev sjukskriven med utmattningssyndrom. Men egentligen handlade det om att jag inte ville fortsätta med stressen eller att jobba med något som inte kändes 100 % meningsfullt, berättar Tin-Tin.

Tin-Tin sjukskrevs på tre månader och fick rådet av en klok läkare att göra sådant hon tyckte var roligt. Problemet var bara att inget kändes speciellt kul längre. »Gör det du brukade tycka var roligt«, blev läkarens ordination.
Tin-Tin började beskära äppelträd. Först träden i sin egen trädgård, och när de var klippta till perfektion ringde hon grannar och bekanta och erbjöd sina tjänster. Stressen försvann i takt med att snön smälte den våren. Livet började kännas ljusare och Tin-Tin insåg att hon hade ett val och en möjlighet att byta spår, nu när hon stod vid sidan av arbetslivet. Så hittade hon den nya yh-utbildningen till trädgårdsmästare på Skillebyholm i Järna, utanför Stockholm.

Läkande utbildning

– Den var helt klockren. Den förenade allt det jag brann för; trädgårdsmästeri, entreprenörskap och ekologi. Jag kände både ’jippie’ och ’hjälp’ på samma gång. Skulle jag hoppa av ett välbetalt jobb för att ge mig in i något mycket mer osäkert och säsongsbetonat? Men längtan var så stark, så jag valde att följa mitt hjärta.
För Tin-Tin som kom från en stressig miljö var det läkande att vistas i Järnas natursköna miljö.

Tin-Tin i växthuset, en vas med blommor

Namn: Tin-Tin Jersild Pluggat: Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap på Rudolf Steinerhögskolan i Järna. Bästa tips: Följ hjärtat och våga satsa på din dröm!

– Förståelsen för de sköra sambanden mellan människa och natur fördjupades och äntligen fick jag möjlighet att på nära håll följa årsrytmen och säsongernas växlingar. Utbildningen gav fördjupning i ämnen som jag tidigare inte haft teoretiska kunskaper i, och jag gillade verkligen hur teori varvades med praktik. Det är då kunskaperna integreras på riktigt och man känner om det här är något för en själv, säger Tin-Tin.

Efter knappt ett år på den tvååriga utbildningen fick Tin-Tin tips om en utlyst tjänst. Stiftelsen Rosendals Trädgård sökte en ny verksamhetsledare.

– Det var som att det stod mitt namn på den där tjänsten. Jag har genom åren gått många kurser på Rosendal och jag gifte mig där. För mig har Rosendal alltid varit magiskt och jag har känt mig väldigt besjälad av platsen. Att få jobba där skulle vara en ynnest!

Hon träffade styrelsen och fick jobbet trots att hon hade ett år kvar på sin utbildning. Det löstes genom att Tin-Tin gjorde sina tre praktikperioder på Rosendal och att hon började på deltid.

– Jag hade ju funderat på vad jag gav mig in i när jag skolade om mig, men det visade sig att mina två bakgrunder var just det som eftersöktes. Bland alla sökande var kombinationen av erfarenheterna inom både trädgård och näringsliv unik.

Tin-Tin tog examen för snart ett år sedan, och numera jobbar hon heltid med att leda och driva verksamheten på Rosendals Trädgård.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Jag älskar att se saker utvecklas och växa, oavsett om det gäller växter, människor eller affärer. Och mötena med besökarna är så givande! Människor kommer till oss med både glädje och sorg och vi får dagligen bevis för att det jobb vi gör är meningsfullt för så många. Jag har absolut inte ångrat att jag valde ett nytt spår i livet, avslutar Tin-Tin.

Text: Amelie Furborg
Foto: Christin Philipson & Susanna Rosén

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...