Brandgula robotar, truckar som kör i full fart och människor som monterar, utvecklar, planerar och diskuterar. på Getrag i Köping görs kompletta system för fyrhjulsdrift.

– Getrag är marknadsledande inom tillverkning av fyrhjulsdrift, och ägs delvis av Volvo. En utmaning är att göra driften mer bränsleekonomisk, säger Per Lyckholm.
Han är handledare för praktikanter från Mälarakademin, och Per tycker att de satsat rätt som väljer en utbildning inom produktionsutveckling.


– Allt fler företag nyanställer. Vissa specialister är svåra att få tag på, till exempel ingenjörer som gör kuggberäkningar. Det behövs också rena produktionstekniker i Mälardalen, säger Per.


Finns i hela världen
680 personer arbetar på Getrag i Köping, och det ingår i ett världsomspännande företag som omsätter två miljarder euro. Per är ingenjör inommaskinteknik, och tycker att han har hamnat på rätt ställe.
– Bilar är min passion! Getrag sam- arbetar även med Porsche, Landrover, Ford och bmw, säger han.
Per anser att ämnena vid Mälaraka- demins utbildning är väl valda.
– Jag bedömer att det är en bra grund att stå på, och det är positivt med praktik där eleven får goda kontakter, säger han.
en av praktikanterna är alexandra Hörnlund. Hon är 20 år och har gått industriprogrammet på gymnasiet.
– Jag har inte bestämt än vad jag vill jobba med inom industrin, men vill inte stå på golvet, säger hon.

Robert Hedström har tidigare arbetat som säljare, och vill byta inriktning.

– Jag gick en kurs i innovationsteknik på högskolan, men ville ha en mer konkret utbildning och gillar yrkeshögskolans upplägg, säger robert som är 36 år.

Framtiden går på räls
Robert har även haft praktik på järnvägsföretaget Balfour Beatty rail, och är intresserad av den nischen. Robert kan också tänka sig att arbeta med mätning och statistik inom kommun och landsting.


Praktikanternas projekt på Getrag är att undersöka vad som händer vid stillestånd av lasersvetsar, och vilken buffert som behövs av reservdelar så att det inte blir stopp i monteringen.


– Vi gör intervjuer för att sätta oss in i problematiken, och ser om det behövs underhåll av maskinerna, berättar alexandra.


Getrag satsar på en bra arbetsmiljö, och det finns utbildningspaket inom företaget. Många har gått vidare i karriären från operatörer till produktionstekniker.

 

Ljus framtid inom teknik
Hjulen inom industrin har börjat snurra igen, och det behövs utbildad personal för tekniska yrken. Susanne Johansson går linjen för produktionsutvecklare vid mälarakademin i Västerås.

Tekniska yrken brukar av tradition mest locka män, men till utbildningen av Produktionsutvecklare söker även många kvinnor.

– Jag tycker att det är bra att utbildningen är bred, oavsett inriktning på jobb sedan så är det en fördel, säger Susanne Johansson.

På utbildningens schema finns allt från konstruktion med cad till hållbar produktion och projektledning. De som endast läst a-matte får extra tid för att klara studierna.


Roligt att utveckla
Flera av de studerande kommer direkt från gymnasiet, men Susanne har bakgrund inom industrin. Hon har tjänstledigt från låsföretaget assa i eskilstuna.

– Där har jag en tid arbetat som produktionstekniker, och det verkade roligt. Jag vill jobba med att förbättra arbetsprocesser, och brinner också för kvalitet, säger Susanne som är 43 år.

Hon funderar på att göra sista praktiken och examensarbetet vid assa och se över processen för inkommande material. Susanne har varit på Skanska, Volvo och Getrag, och tycker att det är bra att testa flera praktikplatser.

– Det är en chans att se hur olika företagskulturer kan vara, och hur människor är mot varandra på arbetsplatsen, säger hon.

Mälarakademin håller till i fina och ombyggda lokaler. Elisabeth Stanley är ansvarig för undervisningen, och Susanne tycker att hon är som en klassmamma med bra koll på de studerande.

Elisabeth är lärare i mekanik, hållfasthetslära, produktionsteknik och tekniska beräkningar.
– Inom produktionsutveckling handlar det bland annat om att se flaskhalsar, och förbättra metoder, säger elisabeth.


Underhåll är viktigt
Det är brist på utbildade inom tekniska yrken, och de studerande kan sedan till exempel

 

arbeta som tekniker, utvecklare inom produktion eller planera för underhåll.

– Det handlar mycket om underhåll så att inte maskinerna står stilla, och branschen skriker efter un- derhållstekniker. Det behövs även kvalitetstekniker, och några blir konstruktörer, och där krävs att man är stark på beräkningar, säger Elisabeth.

I de olika klassrummen på Mälarakademin är det full fart. De studerande använder tekniska instrument och datorer, eller sitter i kreativa möten.

Skolan har utbildning för redovisningsekonomer, tba-tränare för barn med autism, elkraftstekniker samt i ledarskap för mötesindustrin och socialt behandlingsarbete.