På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Med rätt att fatta beslut

Med rätt att fatta beslut

Skrivet av:

Publicerat: 2012-03-18

Att vara fastighetsförvaltare är inget för den som har svårt att fatta beslut. Med ansvar för skötsel och ekonomi för arton fastig- heter gäller det att våga sätta ner foten. För Hanna Pagmén blev utbildningen till fastighetsförvaltare en vändpunkt i livet.

HANNA PAGMÈN VAR 35 ÅR och hade redan jobbat som fastighetsförvaltare i flera år när en kollega tipsade henne om att börja plugga. Hanna avfärdade rådet och tänkte att utbild- ning, det är för unga. Samtidigt kände hon sig ibland osäker i sin yrkesroll och rådet om att börja studera gnagde i bakhuvudet. Hon började titta på utbildningar och hittade Newton Kompetensutvecklings utbildning för fastighetsförvaltare. Idag, två veckor efter examen, tycker hon att det är något av det bästa hon gjort.

– Tidigare var jag tvungen att ta reda på svaret på varje enskild fråga som uppstod. Det blev väldigt tungjobbat. Jag känner enorm skillnad nu, jag har ett helt annat tänk och en annan säkerhet, säger Hanna.

Som fastighetsförvaltare måste man ha koll på många områden. Hannas utbildning var fem terminer lång och innehöll kurser i juridik, ekonomi, ledarskap, kommunikation och tek- niska ämnen som installation och el.

– Det bästa med utbildningen var just mångsidigheten, att man får lära sig mycket om mycket. Att man hela tiden har fokus på det som man faktiskt ska jobba med gör det hela så annorlunda mot att läsa på gymnasiet. Det är klart och tydligt vad slutmålet är, och alla vet varför de är där.

De sista terminerna var Hanna och hennes studiekompisar ute på praktik i tre tioveckorsperioder. Den första praktiken gjorde Hanna på Fastighetsägarna Stockholm och den andra på ett köpcentrum. När det var dags för den tredje omgången hade Hanna redan fått jobb. Fastighetsbranschen är under stark utveckling och har ett stort rekryteringsbehov. Av studenterna som utexaminerats från Newtons utbildning har alla jobb inom fyra månader.

– Jag blev kontaktad av Fastighetsägarna Stockholm i somras. Det kändes helt otroligt, det trodde man ju aldrig skulle hända när vi började utbildningen. Så under de sista tio veckorna blev det både studier och arbete för mig, skrattar Hanna.

Nu är Hanna utbildad fastighetsförvaltare och ansvarar för arton fastigheter i Stockholm. Jobbet är varierande, och när jag ber henne beskriva en vanlig dag på jobbet blir det svårt.

– Man har aldrig en aning om vad som ska hända under dagen. På morgonen kan jag tänka att »idag ska jag vara på kontoret hela dagen« men sen är det en vattenläcka eller en liten dam som tappar ner nyckeln i hisschaktet och då är det bara att kasta sig iväg. Det går nog inte att tröttna på det här jobbet, säger Hanna.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– För mig är kontakten med människor viktig. Att man kan hjälpa någon i deras vardag, det känns väldigt givande.

Hur ska man vara för att bli en bra fastighetsförvaltare?
– Man behöver kunna passa in på många ställen. Man ska känna sig bekväm både i tant Agdas kök och på affärsmötet med barska farbröder. Egentligen tror jag att det krävs viss livserfarenhet för att ta beslut och våga ta plats i de här sammanhangen. Vad var svårast att lära sig i början?

– Det var nog just att våga ta beslut. Nu tänker jag att det är bättre att ta ett beslut och sedan ompröva om det blev fel istället för att inte göra något alls. Utbildningen har hjälpt mig att tro på min förmåga att fatta viktiga beslut.

Det låter som att du verkligen gillar ditt jobb?
– Ja, verkligen! Jag tycker att det här är jättekul och jag blir nog kvar här i många år. Hanna berättar att det känns som att hon gick in i utbildningen som en person och kom ut som en annan.

Hur skulle du beskriva dig själv innan du gick utbildningen?
– Jag ville varken synas eller höras. Jag hade nog aldrig kunnat förvänta mig att det skulle vara så stor förändring mentalt, att jag faktiskt skulle våga kliva ut från hörnet och ta plats. Examen var verkligen en milstolpe för mig, jag känner mig som en ny människa. De här åren har varit en stor grej för mig, och kanske kan det inspirera någon annan att våga förändra sitt liv, avslutar Hanna.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...