På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Mejeritekniker - utbildning gav nystart

Mejeritekniker - utbildning gav nystart

Skrivet av: Lernia Yrkeshögskola

Publicerat: 2015-03-27

På Falkenberg mejeri är sex av medarbetarna nyutexaminerade mejeritekniker. Efter 1,5 års studier får de nu visa vad de går för i skarpt läge. Med djupare kunskaper klarar man fler utmaningar och får också roligare på jobbet, säger de.

För Samuel Leding var det teknikintresset som gjorde att han sökte den nya Yh-utbildningen. Han ville bland annat lära sig mer om industriell el. På skolan fick han även upp ögonen för mjölkens kemi.

– När vi var på Kold College i Danmark gjorde vi många försök med produkterna och såg hur de ändrades. Det är kul att verkligen förstå vad som händer i mjölken. Jag tycker att utbildningen var bra för att vi fick lära oss så mycket. Vi hade också roligt och det blev en god sammanhållning i klassen, säger Samuel.

HAN FÅR MEDHÅLL av sina kurskamrater. De konstaterar också att livsmedelsbranschen automatiseras allt mer och det kräver ett större tekniskt kunnande.

– Det känns nästan nödvändigt att utbilda sig numera och jobbet blir dessutom roligare. Man kan vara mer delaktig i förbättringar och det är lättare att engagera sig, säger Henrik Haage.

“– Tack vare utbildningen har jag ett jobb nu och jag använder verkligen mina kunskaper varje dag, säger Patrik Fahlström.”

Niklas Larsson nickar instämmande. I cottage cheese-produktionen gäller det att både kunna hantera högteknologisk utrustning och förstå processerna i ostmassan. Han känner sig också stärkt av utbildningen på fler sätt.

– Vår inriktning är mejeri men man får även en bättre förståelse för hur livsmedelsbranschen i stort fungerar. Det är ju en spännande bransch med många möjligheter och det känns också bra, säger Niklas.

– En annan fördel med utbildningen är praktiken. Då skapar man kontakter och får in en fot på mejerierna, säger Andreas Trinks.

TINTIN MATTSSON, produktionschef på Arla i Falkenberg, säger att mejeriet har satt ribban högt när det gäller medarbetarna. Det behövs när man jobbar i Leanmiljö med ständiga förbättringar.

– Vi förväntar oss mycket av operatörerna. De ska ta initiativ, ha teknisk kompetens och kunna meka när det behövs. Arla har som mål att vara ledande på marknaden och då måste vi ha medarbetare som kan lyfta mejeriet. För oss är det positivt att anställa mejeritekniker, säger han.

Utrustningen blir allt mer avancerad så tekniskt kunnande behövs, konstaterar mejerichefen Owe Jarlö. Det och lång mejerierfarenhet är meriterande när Arla i Falkenberg söker medarbetare.

– Vi tycker att det har fungerat riktigt bra med mejeriteknikerna. För Arlas del innebär det också att vi behöver anpassa oss och ge dem uppgifter där de kan dra nytta av sina kunskaper. Att vi lägger mer ansvar och påverkansmöjligheter på operatörsrollen. Det får oss som arbetsgivare att tänka i nya banor och det tror jag är bra för mejeriet, säger Owe.


Vill du bli mejeritekniker?

Snabbfakta med Weine Lindström, utbildningsledare
• Nästa kursstart är 24 augusti, ansök senast 15 maj.
• Utbildningen är på 1,5 år (300 yrkeshögskolepoäng) och ger rätt till studiemedel. Du läser i Jönköping och danska Odense, varvat med mejeripraktik i Sverige.
• Utbildningens innehåll utgår från mejeribranschens behov för yrkesrollerna som arbetar direkt i produktionslinjen. Bland annat ingår automation, kemi, mikrobiologi och mejeriteknologi.
• Lernias Yrkeshögskola är utbildningsanordnare, Arla är medfinansiär. Alla 12 elever i första klassen har i dag jobb på Arla.

Fler reportage från Lernia Yrkeshögskola

Reläskyddsspecialisten skyddar både elnät och människor

Ett utmanande jobb som passar den som både tycker om att jobba med skruvmejslar och programmering. Simon Göransson stor...

IT-specialister vinnare på arbetsmarknaden

IT-branschen växer så det knakar och behovet av personal med rätt kompetens är stort. Daniel Torelm vill lära sig den s...

Omväxlande jobb för problemlösaren

Nio av tio som läser till produktionstekniker får jobb efter utbildningen. Joakim Lundström är en av d...