På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Nu är det jag som håller hela bygget i min hand

Nu är det jag som håller hela bygget i min hand

Skrivet av: Campus Varberg

Publicerat: 2013-05-06

Efter fem år som snickare bestämde sig Robin för att det var dags för lite större ansvar. Han satsade två år på en distansutbildning med byggteknisk inriktning. Nu jobbar han som byggledare och ser till att entreprenörer gör rätt sak i rätt tid till rätt kvalitet. 

Robin är 25 år, jobbar som byggledare och blev färdig med sin utbildning våren 2011. Redan nu är han ansvarig för att en 20 000 kvm stor terminalbyggnad i Göteborgs hamn blir klar i tid. Få branscher är som byggbranschen. Det handlar alltid om projekt som ska klaras av på kortast möjliga tid. De ser aldrig likadana ut och det är olika laguppställningar varje gång. De byggtekniska lösningarna varierar och det finns alltid någon som tänkt ut något nytt som måste lösas.

Idag är Robin ekonomiskt och produktionstekniskt ansvarig under platschefen. Det är han som samordnar det dagliga arbetet ansvarar för att ett 20-tal olika entreprenörer och kanske 50 gubbar skall fungera ihop.

”Varje vecka har vi lagbasmöten, där vi diskuterar igenom läget. Ligger vi i tid? Vad ska vi hinna klart under veckan? Kommer det några nya gubbar? Har vi alla underlag? Frågorna är många och det gäller verkligen att ligga steget före, annars …”

Idag går byggena så mycket fortare än tidigare. Samtidigt är det ett högt tryck på att effektivisera byggandet genom bättre underlag, bättre logistik och bättre genomförande. Alla vill spara tid för tid är pengar. Det gör att projektägaren Ibland drar igång delprojekt innan de slutliga ritningarna är klara.

”När sådant händer får det inte bli fel, och där känner jag att min utbildning har hjälpt mig mycket. Det har hänt att jag sagt stopp när jag märkt att något inte kommer fungera rent byggtekniskt. Eller att man upptäcker olika ritningar som inte är synkade. Kör man på då utan att ha koll så blir stora problem senare.”

Som byggtekniker behöver man kunskap och färdigheter på många olika områden och det är en förutsättning att du kan driva ett byggprojekt från start till mål. En färdigutbildad byggtekniker har kunskaper om hela byggprocessen och detta krävs för att kunna hantera allt mer komplexa projekt under pressade tidsramar och med en stor andel avancerade tekniska installationer. Det här är ett spännande yrke med stor omväxling då det handlar om projekt. Naturligtvis finns stort utrymme för att utvecklas i sin yrkesroll och även göra karriär.

”Tidigare gick jag till jobbet och gjorde vad jag skulle. Idag går jag fortfarande till jobbet, men har det med mig dygnet runt. Jag gillar det. Jag har fått ett helt annat ansvar för att det hela ska fungera.”

Fler reportage från Campus Varberg

SENT UTE? NU ÄR FLERA UTBILDNINGAR ÖPPNA FÖR SEN ANMÄLAN

Måndag den 15 april var sista dag för anmälan till högskole- och yrkeshösgkoleutbildningar på Campus V...

JAG TOG GULDCHANSEN SOM PLÖTSLIGT BARA LÅG DÄR

Att välja väg är varken enkelt eller självklart. Men gör man som Sebastian Reuterberg och följer sin e...

JAG GILLAR ATT DET ÄR MYCKET PROBLEMLÖSNING

Han pluggade logistik på Campus Varberg i två år. Sedan fick han via sommarvikariat ett fast jobb på l...

DET ÄR KUL ATT KUNNA PÅVERKA FRAMTIDEN

Sanna Nilsson är 27 år och jobbar som solcellsprojektör på ett konsultföretag. Hon tog examen i juni 2...

ETT SPÄNNANDE JOBB DÄR DET HÄNDER MYCKET

Magnus Flank har tagit sina omvägar innan det stod klart att VVS var något riktigt bra att satsa på. E...