På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Reläskyddsspecialisten skyddar både elnät och människor

Reläskyddsspecialisten skyddar både elnät och människor

Skrivet av: Lernia Yrkeshögskola

Publicerat: 2015-05-09

Ett utmanande jobb som passar den som både tycker om att jobba med skruvmejslar och programmering. Simon Göransson stortrivs i rollen som relätekniker.

Simon Göransson, relätekniker på egna firman El & Energiteknik Halland, visar runt inne på den nya transformatorstation som håller på att byggas av Borås Elnät. Själv är han inhyrd för att ansvara för provning och idrifttagning, ett ganska typiskt jobb för hans firma där ungefär 70 procent av vardagen går åt till reläskydd.

– Just nybyggnationer är väldigt spännande. Någon konstruktör någonstans har ritat hur allt ska fungera, och det är ditt jobb att se till att slutresultatet faktiskt gör det. Och att lyckas leta reda på felen när det inte fungerar som det ska.

Reläskyddet har till uppgift att skydda elkraftsystemet från skadliga felströmmar, och en relätekniker är i stora drag den person som ser till att de här systemen fungerar. Han eller hon trimmar in dem vid idrifttagning samt gör årliga kontroller för att vara säker på att de fortfarande har full funktion. 

– Jobbet går till stor del ut på att programmera reläskydden för att skydda elnätet, och sedan kontrollera den funktionen genom att simulera olika felfall, förklarar Simon.

“För att lösa det måste du ofta sätta dig in i hela processen, och just problemlösningen tycker jag är den stora charmen med jobbet. Dessutom är det omväxlande arbetsuppgifter, ibland jobbar du med dator och mjukvara, ibland jobbar du med skruvmejsel.”

Just nu är det stor brist på relätekniker, något som Simon märker eftersom nya kunder ringer i princip varje vecka. Branschen har därför bett Lernia att starta en ettårig yrkeshögskoleutbildning.

– Vi kommer att ha en väldigt känd lärare som heter Hans Hjalmarsson, och under utbildningen kommer vi bland annat att gå igenom idrifttagning av system, programmering, inställning samt provning av olika typer av reläskydd, berättar Bertil Magnusson, utbildningsledare på Lernia. 

Utbildningen kommer att gå på distans för att även passa dem som vill vidareutbilda sig, men inte vill ta en paus från jobbet.

– Gillar man att jobba med teknik och samtidigt vill vara med och jobba för att förhindra skador på människor, utrustning och anläggningar så är det här en perfekt utbildning, konstaterar Bertil Magnusson.

FAKTA 

Utbildning: Reläskyddsspecialist, distans
Utbildningslängd: Ett år
Antal poäng: 200 YH-poäng

Kursupplägg: Utbildningen sker på distans från Göteborg. Den kombinerar teoretiska kurser med praktiska färdigheter. Du väljer själv när du vill studera men måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor uppgifter med mera. Sex obligatoriska träffar i Göteborg ingår.

Kursstart: 24 augusti 2015

Sista ansökningsdag: Sök nu! Antagning pågår.

Läs mer och ansök här

Fler reportage från Lernia Yrkeshögskola

IT-specialister vinnare på arbetsmarknaden

IT-branschen växer så det knakar och behovet av personal med rätt kompetens är stort. Daniel Torelm vill lära sig den s...

Mejeritekniker - utbildning gav nystart

På Falkenberg mejeri är sex av medarbetarna nyutexaminerade mejeritekniker. Efter 1,5 års studier får ...

Omväxlande jobb för problemlösaren

Nio av tio som läser till produktionstekniker får jobb efter utbildningen. Joakim Lundström är en av d...