På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Rickard gör LIA på Stora Teatern som scenkonstproducent

Rickard gör LIA på Stora Teatern som scenkonstproducent

Skrivet av: Kulturverkstan - Nätverkstan

Publicerat: 2017-03-30

Rickard Stierna heter jag och just nu gör min slutpraktik på Stora Teatern som scenkonstproducent. Inom ramen för min praktik har jag ansvar för flera produktioner, bland annat Transaktion, ett verk som handlar om sex mot ersättning bland unga män. Till föreställningen har jag arrangerat samtal som förlänger upplevelsen för publiken. Under min praktik har jag dessutom fått tillfälle att sätta upp egna verk, vilket känns väldigt spännande! Jag har även anordnat en karaokeklubb på Stora Teatern, efter Turteaterns föreställning Britney. Mina ansvarsområden har verkligen berört både stort och smått.

Teater och scenkonst är mina stora intressen, jag har sjungit och dansat så länge jag kan minnas. Efter studenten 2009 så utbildade jag mig till dramapedagog på Wendelsbergs Folkhögskola och frilansade under en period inom kulturbranschen. Efter en tid så fick jag ett chefsjobb på SF BIO AB Filmstaden Bergakungen med titeln Chefsassistent Service och Försäljning. Under mina fem år på Bergakungen fick jag upp ögonen för ledarskap. Visserligen låg tjänsten långt bort från vad jag hade gjort tidigare, men jag upptäckte att jag tyckte om att leda och arbeta i grupp. Efter min tid på Bergakungen sökte jag till scenskolan, kom hela vägen fram till sista uttagningen men föll på målsnöret. Att genomgå en så lång ansökningsprocess och inte komma in tog på mig och jag beslutade att jag skulle se mig om efter alternativ till artistskapet, eller i alla fall hitta en annan vinkel. Jag forskade i mina kontakter och letade efter intressanta utbildningar. En tidigare studerande rekommenderade mig att söka till Kulturverkstan.

”Det tog inte lång tid innan jag förstod att utbildningen hade ett mycket tydligare konst- och kulturfokus än vad jag tidigare hade föreställt mig. Jag började se utbildningen som en väg in i -  snarare än en väg ut ur scenkonsten”

Jag påbörjade utbildningen hösten 2015. Det tog inte lång tid innan jag förstod att utbildningen hade ett mycket tydligare konst- och kulturfokus än vad jag tidigare hade föreställt mig. Jag började se utbildningen som en väg in i - snarare än en väg ut från scenkonsten. Mina tidigare erfarenheter berikade och utbytet med klasskamrater fördjupade mina perspektiv. Att höra hur andra såg på konst och kultur beroende på deras bakgrund och intressen breddade min syn och satte min roll i ett sammanhang. Vi satte redan första terminen igång med skarpa kulturprojekt vilket ledde oss in i intensiva grupprocesser. Vi fick tidigt  jobba med att sätta våra kulturprojekt i en global kontext och argumentera för värdet av konst och kultur.

”Utbildningen har gett mig förmågan att kunna argumentera för konsten och förstå den omvärld som mina produktioner verkar inom, vilket är en förutsättning för att kunna jobba som producent i en så bred verksamhet som Stora Teatern”

När jag sökte till Kulturverkstan var jag i huvudsak artist. Idag är jag både artist och producent. Producentskapet har för mig betytt en sorts professionalisering av scenkonsten. Utbildningen har gett mig förmågan att argumentera för konsten och förstå den omvärld som mina produktioner verkar inom, vilket är en förutsättning för att kunna jobba som producent i en så bred verksamhet som Stora Teatern. Tack vare mitt stora nätverk som jag har förvärvat under utbildningens gång så har jag inte bara ett bredare perspektiv, utan mängder av nyttiga kontakter. Om jag skulle bestämma mig för att sätta upp en produktion i morgon vet jag att jag har den kompetens i mitt nätverk samt vart jag skulle rikta mitt material.

”Förut släckte jag bränder, nu planerar jag mina dagar på ett långsiktigt sätt”

De praktiska verktygen jag fått genom utbildningen är att jag har lärt mig koordinera och prioritera. Förut släckte jag bränder, nu planerar jag mina dagar på ett långsiktigt sätt.

Ytterligare ett centralt lärande för mig gäller ledarskap, även om jag tog med mig en del kompetens in i utbildningen så upplever jag att min förståelse kring gruppdynamik och perspektiv på ledarskap har fördjupats. Under utbildningen har vi fått öva oss på både att leda och bli ledda av andra genom att växla roller. Det gör att jag känner mig tryggare och litar på min förmåga att lösa situationer. 

Fler reportage från Kulturverkstan - Nätverkstan

Elise gör LIA på FN i New York

Efter tre månader i New York känns det fortfarande lite overkligt att promenera mellan höghusen ner till 1 Dag Hammarsk...

Karin Esbjörnsson gör LIA på Kulturförvaltningen i Mölndal

Jag jobbade som cirkelledare i keramik men ville jobba på ett annat sätt. Jag har en gedigen utbildning bakom mig, både...

Sofia breddade sin yrkesroll inom musikbranschen

Sofia Assarson läste på Kulturverkstan mellan 2010-2012. Hon visste innan Kulturverkstan att hon ville se över ...

Daniela hittade en väg in i den svenska kulturbranschen

Som internationell student tycker jag att Kulturverkstan är det bästa sättet att komma in i kulturvärlden. Utbildningen...

Intervju med Robin Palmqvist, student på Kulturverkstan i Göteborg

Du är ute på din andra LIA, var är du och vad gör du?  Jag ville få med mig erfarenhete...