Med en ökande efterfrågan på energieffektivisering och ny teknik står elbranschen inför stora utmaningar, och utsikterna är goda för den med ett intresse för området. Yh-guiden har träffat Jonas Gustavsson som pluggar för att bli elingenjör.

I LABBSALEN PÅ STOCKHOLMS Tekniska Institut (STI) är det fullt av verktyg, instal- lationsmaterial och kablar. Byggnaden är gammal med stora fönster och högt i tak men lokalerna är moderna. Skolan startade redan 1924, då för att minska den akuta bristen på ingenjörer. Sedan dess har närmare 20 000 STI-ingenjörer examinerats här. Jag är på skolan för att träffa Jonas Gustavsson som läser andra och sista året på utbildningen för STI-ingenjörer inom elinstallation.

En elingenjör kan antingen välja en teknisk bana och bli expert inom ett teknikområde eller en mer affärsorienterad väg och fokusera på att leda projekt och medarbetare. Utbildningen på STI ger även teoretisk kompetens för allmän behörighet att arbeta som elinstallatör enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter. För Jonas var det möjligheten att få ett kul och omväxlande jobb som lockade.

– Jag gick natur på gymnasiet, med inriktning på matematik och data. När jag tog studenten 2009 var det svårt att få jobb utan vidareutbildning så jag började titta efter olika alternativ. Att jobba inom elteknikbranschen verkade kul och eftersom jag ville ha en praktisk utbildning passade det här perfekt, berättar Jonas.

Många som vill bli elingenjörer väljer att läsa på universitet eller högskola, och alla känner kanske inte till att en kortare variant av utbildningen finns att läsa via en yrkeshögskoleutbildning.

– När jag bestämt mig för att plugga vidare funderade jag på att läsa elektroteknik på KTH, men jag kände inte att jag ville lägga så mycket tid och så ville jag ut i verkligheten snabbare, säger Jonas.

Flera av studenterna i Jonas klass har jobbat som elektriker tidigare. De går utbildningen för att vidareutbilda sig och därmed kunna jobba som konsulter eller projektledare efter examen. Jonas är bland de yngsta i klassen.

– Eftersom det är stora åldersskillnader har alla kanske inte så mycket gemensamt på fritiden, men några av oss ses även efter skolan. Kanske kommer det att bli fler yngre på yrkeshögskoleutbildningarna i och med att de blir mer kända. Det här är ju en möjlighet även för de som inte har bakgrund inom el, säger Jonas.

Jag ber Jonas att berätta mer om utbildningen.

– Första terminen började vi med det grundläggande och läste mycket matte och ellära. Sen gick vi vidare från det teoretiska till det praktiska med kurser i elkonstruktion. Det ingår även kurser i entreprenörskap, affärsjuridik och projektledning. Kurserna går ibland parallellt och ibland en åt gången, förklarar Jonas.

Ni har även en hel del praktik?
– Ja, under tjugo veckor av utbild- ningstiden är vi ute på praktik, eller LIA (Lärande i arbete) som det kallas. På min första praktikperiod var jag på en elfirma som heter Emil Lundgren och gjorde ett jobb i tv4-huset på Gärdet. Jag la om strömkablarna från golvet till taket i deras serverrum. Det var en kul och lärorik period.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Det är praktiken, utan tvekan. Jag tror verkligen på att lära sig genom att själv göra saker praktiskt, det är mycket bättre än att få något berättat för sig. Det i kombination med den teoretiska grunden ger en jättebra bas.

Vad vill du göra efter examen?
– Jag hoppas på att få bra kontakter vid praktiktillfällena och examensjobbet i slutet av året för att kunna få jobb som elinstallatör. Till att börja med blir det ju som lärling. Utbildningen fortsätter ju på ett sätt även när man är klar här.

Och vad gör du om fem eller tio år?
– Jag får se om jag fortsätter som elinstallatör eller om jag vill gå över till att bli konsult och arbeta med elkonstruktion. Att starta eget är ju en möjlighet också på längre sikt, avslutar Jonas.