På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Smart plan för lagret

Skrivet av:

Publicerat: 2011-03-03

Hur kan lagret bli mer effektivt? Det ska praktikanten Maria Graaf undersöka vid Gyproc som tillverkar gipsskivor. Maria utbildar sig inom logistik, och vill arbeta med just lagerplanering.

Gipsskivor tillverkas genom att gips blandas med vatten och formas till skivor med kartong på båda sidor, som sedan härdas och kapas till skivor. I höga staplar väntar de sedan i lagret på att skickas ut till kunder som är byggbolag och återförsäljare i bygghandel.

– Gyproc gör även specialskivor för våtrum, skivor med extra brandmotstånd, ljuddämpande takskivor eller hårdare för golv, förklarar logistikchef Maria Olsson som är Marias handledare.

Företaget i Bålsta säljer hela system av gipsskivor tillsammans med stålreglar, skruvar och annat. Miljontals kvadratmeter skivor tillverkas per år, och Gyproc köper även in skivor från systerfabriker i Norge och Danmark.

– En order som vi får idag ska skickas i morgon. Det gäller att ha en lagom lagernivå utan att binda för mycket kapital i lager, säger Maria Olsson.

Planera lager
Praktikanten Maria Graaf ska se över hur lagret kan bli mer effektivt. Det handlar om att göra allt i rätt ordning, och det måste finnas rätt material hemma.

– Jag vill i framtiden gärna arbeta med lagerplanering. Det gäller att få bra ruljans på lagret och få det effektivt. Det är ett sätt att tjäna pengar, säger Maria Graaf som går logistikutbildning i Varberg.

För att få koll på processen ska Maria följa hela kedjan från tillverkning till när chaufförer kommer in.

– Det känns jättebra att vara här.

Gyproc verkar också ha ett bra säkerhetstänkande, säger hon.
Handledaren ser till att vi rör oss i fabriken på ett säkert sätt. Från lagret kör truckar ut till väntande lastbilar. 25 till 50 bilar lastas varje dag, och mindre ordrar skickas med företagspaket.

Vill förbättra
Logistikavdelningen arbetar med både lager och distribution.

– Vi jobbar med produktionsplanering, köper in råvaror för vår produktion samt stålreglar och annat. Transporter ordnas till beställare, och en del kunder hämtar själva, förklarar Maria Olsson.

Personalen arbetar även med reklamationer och förbättringsprojekt. Gyproc har ett nytt datasystem för att få mer kontroll på verksamheten.

– Vi jobbar med mål och ser hela tiden var vi kan förbättra. Det handlar om att optimera lagerhantering. Mitt jobb är att stötta personalen, säger Maria Olsson.Bra logistik lönar sig
Vad händer mellan beställning av en vara och leverans? Det vet den som gått utbildning i logistik vid Campus Varberg. Att jobba med lagerplanering och distribution är ett framtidsyrke.

Campus Varberg fräscha och moderna lokaler i hamnen. Genom skolans stora glasväggar syns havet. På logistikutbildningen går elever i olika åldrar och med varierade erfarenheter.

– En del har jobbat med transporter, andra med inköp och vissa har precis tagit studenten. Många vill också fördjupa sig i ett område. Jag är intresserad av lagerplanering, säger Maria Graaf som är 28 år och kommer i Uppsala.

Arbete med lager och logistik har varit mansdominerat, men på utbildningen i Varberg är det fler tjejer än killar. Maria är tjänstledig från sitt arbete med logistiklösningar inom uthyrning och tillverkning.

– Jag ville sätta mig på skolbänken och lära mig mer om logistik som är en framtidsbransch. Det blir mer och mer frakter, och företag kan tjäna pengar på effektiva lösningar, säger Maria.

Smart logistik
Utbildningen har föreläsare som arbetar i branschen. En av lärarna i logistik är Jonas Nordblom som är anställd vid Tradehawk som lär företag att förbättra lagerplanering och distribution. Jonas lär nu eleverna att bli logistiksmarta.

– Logistik handlar om det som startar när kunden lägger sin order och sedan får sin vara. Hanteringen av information spelar en stor roll, säger han.

Han berättar att företag i början av 2000-talet har satsat på ökad produktion och försäljning. Men efter lågkonjunkturen vill många företag dra ner på kostnader och till exempel tjäna pengar på att inte ha för stora lager.

– Det saknas kompetens inom logistik på arbetsmarknaden, och det är lätt att få jobb efter utbildningen. Det är ett generationsskifte på gång, säger Jonas.

Tidigare har man sett logistik mer som transport och lager, men idag handlar det bland annat om att ha bra datasystem för att få koll på verksamheten. Handeln ökar och allt fler beställer varor på internet. Miljöfrågor blir också viktigare

Vettigt upplägg
Jonas gillar upplägget för logistikutbildningen där det ingår flera praktikperioder. Studenterna läser bland annat företagsekonomi, logistik, arbetsmiljö, ledarskap, projektarbete, spedition, styrning av lager och distribution samt truckutbildning.

– Logistik är ett brett område och detta är en basutbildning. Elever kan sedan fortsätta utveckla sig inom olika områden. Det går även att inrikta sig på specialintressen vid examensarbeten, säger Jonas.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...