Marko och Mattias berättar om sitt år på Tillämpad elektronik för inbyggda system – TEIS
Två studerande på yrkeshögskoleutbildningen ”Tillämpad elektronik för inbyggda system -TEIS” med mycket olika bakgrund berättar bland annat om varför de valde att söka till utbildningen, hur det är att läsa på distans, hur de har utvecklats under året och vad de arbetar med på sin LIA. Marko Russegren Sladic kommer direkt från gymnasiet och Mattias Lindström är ingenjör, har arbetat inom olika branscher och driver ett eget företag.

Varför valde du att söka till utbildningen?

MARKO: Jag tycker det är intressant och kul att utveckla och programmera elektronikprodukter. Jag läser också till elektroingenjör på Chalmers. Men TEIS ger mig en inblick i hur elektronikvärlden ser ut i praktiken, något som jag upplever inte visas lika mycket inom högskole- och civilingenjörsutbildningar idag. Många som har läst en treårig elektroingenjörsutbildning jobbar som VHDL programmerare idag. Att kunna få samma kunskap på ett år är otroligt bra.

MATTIAS: Jag hade gett arbete utanför elektronikbranschen en chans och också börjat inse att jag ville tillbaka. I samma veva såg jag en tidningsannons om en annan YH-utbildning och fick tanken att kolla upp utbudet i allmänhet, och då hittade jag TEIS! Inbyggda system med konfigurerbar hårdvara är ett mycket spännande område som i princip inte fanns när jag utbildade mig första gången. När jag skickade in min ansökan visste jag inte att det jobb jag nu fått, där jag ska börja efter avslutningen, skulle ligga så väl i linje med utbildningen.

Vem passar utbildningen för och hur är det att läsa på distans?

MARKO: Jag tycker att utbildningen passar bra för alla som är intresserade av att utveckla framtida elektronikprodukter. Speciellt för de som kan lite digitalteknik eller programmering sedan innan. Fast oavsett vilken utbildning man har läst finns det alltid möjlighet att lära sig något nytt om man gillar det. Den är också väldig bra för de som redan läser någon ingenjörsutbildning och vill känna av hur det vekligen är i praktiken. Att läsa på distans ger mig möjlighet att själv bestämma när jag ska sätta mig vid datorn och plugga. Det är en väldig stor fördel för de som vill jobba samtidigt eller som i mitt fall redan läser någon annan utbildning.

MATTIAS: Jag ser två huvudgrupper av studerande framför mig som är ganska olika:
A) Den som avslutat sin grundutbildning (gymnasie- eller högskolestudier) har genom TEIS en utmärkt möjlighet att under ett år, komplettera sin allmänna kunskap med specifik kunskap inom ett spännande område som också är mycket hett.
B) En yrkesverksam person som antingen vill bredda sig eller få specifik kunskap inom ett delområde av sitt fält. Att läsa på distans har fungerat jättebra. Man blir flexibel och får en effektiv tidsanvändning.

Kan du beskriva din utveckling från utbildningsstart till nu?

MARKO: Jag läste naturvetenskap i gymnasiet så jag kunde inte särskilt mycket digitalteknik och programmering när jag började på TEIS. Skulle någon frågat mig för ett år sedan vad en FPGA kort är skulle jag inte kunnat svara på det. Idag kan jag konstruera allt från enkla räknare till komplexa system med FPGA:n. Jag tycker att AGSTU har väldigt kompetenta lärare som hjälper en att få den kunskap man behöver inför arbetslivet. En annan sak som också är väldigt bra är att under utbildningen gör man LIA eller någon annan typ av industriprojekt i ett företag som man själv får välja.

MATTIAS: Jag känner mig främst som en hårdvarumänniska och innan kursstart funderade jag över hur jag skulle klara utbildningens mjukvaruinslag. Redan från början upplevdes det dock naturligt att tänka i VHDL. Det är ett hårdvarubeskrivande språk som man använder för att beskriva sin önskade funktionalitet. Av beskrivningen blir det sedan hårdvara, på riktigt! Det är häftigt. En del programmering i C ingår också eftersom vi kan lyfta in mjuka processorer i vår hårdvara (en mjuk processor levereras som en beskrivning och blir till en komponent i ens konstruktion). C-programmeringen gick också bra trots att jag tyckte det gick trögt när jag höll på med det senast.

Berätta om din pågående LIA!

MARKO: Jag har mitt LIA på ett internationellt företag som heter Markem-Imaje. Där har jag som uppgift att utveckla olika system för industriella skrivare tillsammans med andra ingenjörer. Arbetsmarknaden ser väldigt bra ut för ingenjörer som jobbar med FPGA, både i Sverige och utomlands. Jag är säker på att alla som söker jobb efter att ha gått utbildningen kommer få det.

MATTIAS: Jag är på utvecklingsavdelningen hos ett tillverkande företag som har en önskan om att komma igång med konfigurerbar hårdvara i sina inbyggda system. Genom mitt projekt öppnar sig FPGA-världen för dem. Dessutom kommer förhoppningsvis min konstruktion kunna användas i en produkt som nu befinner sig på prototypstadiet. Den kommer i så fall bidra med lite ny funktionalitet men främst göra produkten flexiblare under sin livslängd. Man blir en i gänget på en riktig arbetsplats. Det är både intressant och roligt. Inom området fins det bredd, så chansen är stor att du hittar ett projekt och en arbetsplats som motsvarar dina intressen.

Tips till intresserade

MARKO: Till dig som gillar elektronik och tycker att utbildningen låter rolig så är mitt bästa tips att söka till TEIS. Det är en väldigt bra utbildning att ha på Cv:t om man vill vara säker på att få jobb. Jag rekommenderar verkligen den här utbildningen till alla de som kan tänka sig att vara med och utveckla framtidens elektroniksystem. Man får otroligt bra kunskap inom ett område som utvecklas hela tiden.

MATTIAS: Betrakta studierna som ett arbete. Det framgår av planeringen vad man ska hinna med. På sätt och vis så känns den här utbildningen av sig själv som ett arbete eftersom man arbetar mot uppsatta mål och ofta skapar något som senare levereras som en produkt. Man har frihet under ansvar, och så är det ju också på ett arbete. Jag kommer absolut rekommendera utbildningen! Utbildningen håller hög kvalitet, Sverige behöver fler aktiva inom området och skolans atmosfär är positiv och ständigt framåtblickande. AGSTU är en liten skola med personal som brinner för det de gör och jag trivs som studerande.

Text: Mia Harvig Lindh. Foto: AGSTU AB.