På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Tandsköterska – ett framtidsyrke

Tandsköterska – ett framtidsyrke

Skrivet av:

Publicerat: 2012-03-15

Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Annika Lindström har jobbat på tandläkarpraktik både i Sverige och utomlands. För YH-guiden berättar hon om yrket och avslöjar varför spanjorer har så dåliga tänder.

ANNIKA LINDSTRÖM möter oss med ett stort leende i entrén till tandläkarpraktiken där hon jobbar. Praktiken är liten med bara två tandläkare och två sköterskor och ger en personlig och förtroendeingivande känsla. Annika har jobbat här i snart tre år, och började anställningen parallellt med tandsköterskeutbildningen på en Yh-utbildning.

På gymnasiet läste Annika samhällsvetenskapligt program med humanistisk inriktning och efter studenten åkte hon till Spanien för att jobba som au pair. När året var slut trivdes hon så bra i Spanien att hon stannade kvar för att läsa spanska och senare turism. På sommaren sökte hon jobb och satte ut en annons i en tidning. På Annikas födelsedag ringde chefen för en svensk tandläkarpraktik i Fuengirola.

– Jag hade aldrig tänkt på att bli tandsköterska tidigare, men jag tog jobbet direkt. Från dag ett fick jag både sitta i receptionen och gå bredvid vid behandlingar. Min allra första dag var jag med när man drog ut en framtand på en kille. Det var lite omtumlande, berättar Annika.

Senare fick Annika gå en distanskurs för att lära sig mer om olika behandlingsområden, om instrumenten och om hygien, men i Spanien krävs ingen utbildning för tandsköterskeyrket på samma sätt som i Sverige. Annika fick lära sig efter hand.

– Det var ett jättebra ställe att jobba på och jag lärde mig massor. I Spanien har folk större behandlingsbehov än i Sverige så jag har sett många svåra fall, och det har lärt mig mycket. Man har inte samma tradition av att gå till tandläkaren som i Sverige, och det finns inga fluortanter i skolan direkt, säger Annika.

För snart två år sedan träffade Annika kärleken i Sverige och valde att lämna Spanien för att flytta hem. Eftersom hon redan kunde tandsköterskeyrket fick hon snabbt jobb här på den privata kliniken. Vill man jobba på en mottagning inom landstingdrivna folktandvården krävs att man har en formell utbildning och för att inte bli begränsad i sitt framtida yrkesliv började Annika att läsa till tandsköterska på en yrkeshögskoleutbildning.

– Utbildningen passade mig väldigt bra. Det är en heltidsutbildning på 60 veckor, men eftersom jag redan kunde mycket av det vi läste fungerade det bra att jobba samtidigt. Och när de andra hade praktik kunde jag jobba på som vanligt.

Klassen träffades två dagar i månaden för föreläsningar och övningar. Dessutom hade de flera träffar med gästföreläsare, studiebesök och metodövningar. I övrigt läser studenterna själva med hjälp av studiehandledningar på internet och kurslitteratur. De flesta i Annikas klass hade aldrig jobbat inom tandvården, så Annika hade ett försprång med sina år från kliniken i Spanien.

I utbildningen ingår praktik motsvarande 16 heltidsveckor som genomförs löpande under utbildningstiden. En av praktikperioderna ska vara hos en privat tandläkare och den andra på en mottagning inom folktandvården, så under tre veckor lämnade Annika sin vanliga arbetsplats för att jobba på en stor mottagning vid Karlaplan i Stockholm.

– Det var lärorikt och intressant att se något annat. Jag har ju bara jobbat i den lilla klinikvärlden innan. På de små klinikerna kan man bestämma mer själv och är fri att lägga upp arbetet som man vill. Jag tycker att det är kul med helhetsansvaret och variationen på en liten klinik. På mitt nuvarande jobb har jag även hand om inköp, jobbar med hemsidan, svarar i telefon och mycket annat, säger Annika.

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att jag träffar mycket människor. Och att man får hjälpa personer som har det jobbigt – det är kul att jobba för att någon med problem ska må bra och kunna fungera. Tänderna är ju jätteviktiga för oss. Sen är arbetet varierande också.

Är det lätt att få jobb som tandsköterska?
– Många fick jobb på sina praktikplatser direkt efter examen. Det är ju en av fördelarna med den här typen av utbildning, att du kommer ut och träffar arbetsgivare och skapar kontakter.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?
– Man kan ju nischa sig, så att man exempelvis specialiserar sig på att jobba med barn eller så kan man bli operationssköterska och jobba med kirurgi. Det skulle jag kunna tänka mig någon gång i framtiden.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...