På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Teamet som ordnar festen

Skrivet av:

Publicerat: 2011-02-28

När Fabian Söderström och hans kompisar skulle boka lokaler för studentskivor var det svårt att hitta bra leverantörer. Det gav idén till webbsidan eventbook som nu har 12 anställda.

Med några snabba klick
kan besökaren på webbsidan hitta fest- eller konferens- lokaler med rätt känsla, läge och pris.

– Antingen kan besökaren
själv fylla i formulär för att få in offerter, eller också kan vi kostnadsfritt hjälpa till med bokning, säger Fabian Söderström som är företagare med studieuppehåll från Stockholms universitet.

På webbsidan finns
cirka 600 leverantörer, däribland även cateringföretag. Eventbook får provision vid bokningar, och under det första verksamhetsåret har företaget omsatt sju miljoner.

Praktik ger resultat. Fabian är handledare för två praktikanter från Jensens utbildning i Webbapplikationer. Eleverna Pontus och Panagiotis har hjälpt till att bygga upp hemsidan.

– Det har varit skoj att göra praktik på ett ungt företag.
Det är bra med praktik; här är problemen viktiga och måste lösas, säger Pontus Thorin, 20 år, som kommer från Göteborg. Han har läst media på gymnasiet, och programmerat en del före utbildningen på Jensen.

Det är några dagar före examen, och han har redan fått jobb på dataföretaget Guava. På sikt vill Pontus gärna starta ett eget företag, men han tycker att det är bra att först vara anställd för att få kontakter och erfarenhet.

Panagiotis Pagoulatos, 20 år, är också inspirerad att starta eget i framtiden.
– Jag har trivts jättebra här under tio veckors praktik, och har lärt mig mycket, säger Panagiotis som bor i Stockholm.

För att en applikation ska vara bra ska det ska kännas bekvämt och logiskt även för ovana besökare att navigera. Det säger handledaren Fabian som är nöjd med sina praktikanter, och han tycker att de har en god kunskapsgrund efter utbildningen.

– Pontus och Panagiotis är lättlärda och har jobbat hårt här för att översätta våra visioner till kod. Att starta eget Fabians råd till unga som vill starta företag är att skaffa en ordentlig och väl genomtänkt affärsplan.

– Bra idéer finns det gott om. Det svåra är att realisera sina idéer, och man måste vara beredd på att jobba hårt, säger han.

Fabian menar att ungdomar inte ska vara rädda för att starta eget, men att det krävs större arbetsinsats för unga som saknar erfarenhet och kapital. Om de lyckas kan det bli stabila och bra företag.

 

Smarta sidor för webben
Det finns ett stort behov inom IT-branschen för dem som är utbildade inom webbapplikationer. Emmelie Johnsson Strand vill kombinera intresset för problemlösning med design.

Emmelie hade sökt till utbildning för originalare vid Jensen education, men när hon inte kom in på den utbildningen, blev det studier i webbapplikationer istället. en spontan idé som blev ett bra val.

– Jag gillar formgivning, och att klura på problem vilket programmering handlar om. Med den här utbildningen knyter jag ihop säcken, säger emmelie som är 21 år.

Hon har tidigare gått det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och läst grafisk formgivning på folkhögskola. Emmelies föräldrar arbetar med programmering och hennes pojkvän med applikationer, vilket hon tror till viss del har inspirerat till hennes yrkesval.

Lätt att använda
I utbildningen ingår bland annat programmering i Javascript och att använda xhtml och css. Det handlar också om att göra applikationerna användarvänliga. En hel del av studierna bedrivs i projektarbeten.

– Första projektet var att göra en gästbok, och sedan en blogg. Nu gör vi ett memoryspel, säger emmelie och visar på dataskärmen ett spel med knappar i olika färger.
exempel på avancerade applikationer är facebook och youtube.

Emmelie kan tänka sig att starta ett eget företag om hon får en ljus idé, men vill först vara anställd för att få erfarenhet. Utbildningens elever är eftertraktade, och företagen vill gärna ha kontakt med studenter redan under första året.

– Utbildningen passar mig. Jag vill satsa på ett säkert kort där jag kan få arbete, säger emmelie som bor i Stockholm.

Lära för livet
Inför de två praktikperioderna har eleverna möten med branschfolk, lär sig skriva CV, ringa upp företag och intervjuas. Det finns ingen färdig lista med praktikplatser

– Tanken är att elever ska lära sig att ta kontakt.
Projektledaren Klara Ahlqvist-Gustafsson visar runt i skolans nya ljusa lokaler på karlsbergsvägen 77 i Stockholm. Här pluggar även blivande systemadministratörer, virtualiseringsspecialister, orginalare och redovisningsekonomer.

Vissa av Jensens utbildningar hålls även i Göteborg och på distans.

– Vi har sökt 20 nya utbildningar, bland annat för it-testare och programmering i Cobol, som används i finansvärlden. Intresserade kan gå in på hemsidan och göra intresseanmälan, säger klara som hoppas att skolan får starta utbildningarna.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Fyller företagen med KAMar!

Att arbeta långsiktigt med sina större kunder blir en allt viktigare del av företagens försäljning. Oc...