På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Trädgårdsutbildning på Gunnebo Slott och Trädgårdar

Trädgårdsutbildning på Gunnebo Slott och Trädgårdar

Skrivet av: Folkuniversitetet Göteborg

Publicerat: 2016-03-15

Nu startar Folkuniversitetet YH-utbildningen Trädgårdsmästare – hälsa, kultur och miljö på Gunnebo Slott och Trädgårdar. De studerande blir attraktiva på arbetsmarknaden genom att lära sig utveckla trädgårdar och parker där besökarna är i fokus.

Trädgårdsbranschen utvecklas just nu i flera olika riktningar. Fokus på kulturhistoriska miljöer, grön rehabilitering och förvaltning av grönytor är några av dem.

Samtidigt ökar behovet av välutbildade trädgårdsmästare. Arbetsmarknaden beräknas bli mycket god inom de kommande 5–10 åren, enligt rapporter från Sveriges lantbruksuniversitet och Arbetsförmedlingen.

Behovet är särskilt stort i Göteborgsregionen som, förutom att planera för stadens 400-årsjubileum, är inne i en expansiv förtätningsfas som inte bara ställer krav på nya bostäder och trafiklösningar utan även på parker och naturområden.

Dessa trender har Folkuniversitetet och Gunnebo Slott och Trädgårdar fångat upp i YH-utbildningen Trädgårdsmästare – hälsa, kultur och miljö. De studerande gör för säsongen aktuella arbetsmoment i Gunnebos gröna miljöer, samtidigt som de får teoretiska kunskaper med fokus på besöksanpassade gröna miljöer, ekologi och hållbarhet.

Rekryteringsbas för hela Göteborgsområdet

Bland de framtida arbetsgivarna finns bostadsbolagen i Göteborgsområdet.

– Den YH-utbildning som Folkuniversitetet och Gunnebo erbjuder passar väl in på den kravbild som vi har på våra miljövärdar. Utbildningen är med andra ord en bra rekryteringsbas för oss och alla andra i Göteborgsområdet, säger Kicki Björklund, VD på Bostadsbolaget i Göteborg.

Lennart Wahlstedt, trädgårdscontroller på Bostad Poseidon AB, som behöver rekrytera flera miljövärdar under de närmaste åren, bekräftar bilden.

– Vi behöver personer med en bred allmänkompetens inom skötsel och förvaltning av utemiljö. Dessutom ska man ha positivt servicetänkande och vara medveten om att vi arbetar med utemiljön för att tillfredsställa våra hyresgästers behov i första hand, säger han.

Fakta om utbildningen

Trädgårdsmästare – hälsa, kultur och miljö är en 2-årig YH-utbildning som bedrivs på heltid. Den innehåller 24 veckor lärande i arbete (LIA) där den studerande jobbar i skarpt läge på olika arbetsplatser och får kontakter som kan leda till jobb. Utbildningen erbjuder individuellt anpassat stöd till studerande med funktionsnedsättning.

Utbildningen startar 4 juli 2016.