På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Vad gör en Facility Manager?

Vad gör en Facility Manager?

Skrivet av: Affärshögskolan

Publicerat: 2017-05-26

Är du nyfiken på vad en Facility Manager gör? Anna Winnett reder ut begreppen och ger snabba svar på frågor kring utbildningen, karriärmöjligheterna och berättar om vad som är det allra bästa med att läsa till just Facility Manager och LIA-perioden!

3 snabba fakta om Anna

Jag heter Anna Winnett, är 25 år och bor i Helsingborg. Jag läser år ett av två på utbildningen Facility Manager på Affärshögskolan i Malmö.

Vad är Facility Management? Hur skulle du beskriva utbildningen?
Som Facility Manager har jag i uppgift att samordna stödtjänster i företag så att de så smidigt som möjligt kan fokusera på sin kärnverksamhet. Jag kommer bland annat arbeta med utrymmesoptimering, att driva och leda projekt, upphandla nya leverantörer och utveckla systematiskt brandskyddsarbete.

Vilka karriärmöjligheter väntar som Facility Manager?
Karriärmöjligheterna är stora eftersom FM är en snabbt växande bransch. Du kan t ex arbeta på allt från mellanstora svenska bolag till stora globala bolag.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att den är bred och konkret. Eftersom alla ämnen är direkt kopplat till FM ger det en bra utbildningsgrund. Dessutom är lärarna väldigt duktiga, vilket ger mig som student en trygghet i min utbildning.

Vad tänker du att du gör om 2 år?
Om två år ser jag mig själv arbeta som Facility Manager på ett stort internationellt bolag, både med fastigheter och kontor. Jag siktar internationellt eftersom utvecklingsområdena inom FM där är stora. Dessutom gillar jag att resa.

Vad är LIA och varför är den en så stor del av utbildningen?
LIA är ett bra sätt för oss studenter att komma ut i arbetslivet och sätta våra kunskaper i praktik. LIA:n gör att det blir enklare att se helheten på utbildningen, då man väver in alla kunskaper i de projekt man får jobba med på LIA:n. Dessutom har skolan bra regler och bestämmelser för handledarna, så jag känner mig i trygga händer med skolan som ett bra stöd.

Vilka personliga egenskaper tycker du man behöver för att lyckas inom Facility Management?
Eftersom FM handlar mycket om att vara ”spindeln i nätet” krävs det att du kan socialisera dig med många i din omgivning. Du måste även kunna vara en god ledare och ha bra initiativförmåga. Jag tycker även att man som Facility Manager bör ha god kommunikationsförmåga eftersom arbetet även går ut på att sälja in (dina) idéer till företaget.