Oavsett om valet inför framtiden känns lätt som en plätt eller supersvårt kan det sätta igång många frågor. i varje kommun finns studie- och yrkesvägledare, och de är faktiskt till för just dig. Så våga fråga – inga funderingar är dumma.

EN STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE (syv) finns till för att du ska få stöd och hjälp i ditt studie- och yrkesval. Du kan själv boka tid med syv på din skola, eller i din kommun, för att få svar på dina frågor och hjälp att hitta rätt väg för just dig.

Men hur ska man göra om man inte har en aning om vad man vill bli? – Att göra val är en del av att bli vuxen. Att ta ett beslut och stå för det. Vi studievägledare och yrkesvägledare ger inga konkreta råd men vi kan hjälpa eleven att själv hitta sin väg, säger Yrkeshögskoleguidens studievägledare.

Och även om man gör ett val och sedan ändrar sig, är de negativa konsekvenserna oftast små.

– Än sen om man ändrar sig? Visa mig en människa som är 65 och där livet har gått som på räls. Alla har ändrat sig, alla har bytt spår någon gång. Fortbildat sig, vidareutbildat sig eller helt bytt bana. Det är en del av livet.

FRÅGA STUDIEVÄGLEDARE
På hemsidan www.fragasyv.se får vår studievägledare frågor om stort och smått. Där kan du ställa egna frågor som rör yrkeshögskolan, antagningen, yrkesval och annat.

Passar YH mig?
Fråga:
Hej! Jag läser första terminen på ett universitetsprogram men börjar nu efter ett par månader att vantrivas. Samma sak hände för några år sedan då jag pluggade. Jag har alltid haft lätt för skolan och mycket bra betyg. Högskolan har gått bra tills jag blivit uttråkad och inte känt att jag är på rätt plats. Hur ser upplägget ut inom yrkeshögskolan? Kan man utifrån vad jag beskrivit ana att YH passar mig bättre?

Svar: Hej Mattias! En Yh-utbildning har en tydligare koppling mellan teori och praktik. Frågan är om det är detta som saknats för dig? Eller har du inte tänkt igenom dina värdegrunder ordentligt – det vill säga vad du faktiskt vill uppnå genom att genomföra en utbildning? Skriv ner dina värdegrunder i stort och smått; vad du faktiskt vill arbeta med/inom/var/hur. Utgå sedan från detta och boka ett vägledningssamtal med en studievägledare inom vuxenutbildningen eller högskolan. Lycka till!

Studentbostad
Hejsan! Jag vill gärna söka till en yrkeshögskoleutbildning (eventkoordinator) som bara finns i Landskrona. Men jag bor i Stockholm, och undrar nu om det finns studentbostäder eller liknande för yrkeshögskolestuderande i Landskrona?

Svar: Hej! Det är ofta mycket lättare att få tag i bostad i mindre städer. Det är förmodligen inget stort problem i Landskrona. Kontakta utbildningsanordnaren så får du ett exakt svar hur de kan hjälpa dig med detta!

Nervös inför muntligt antagningstest
Fråga: Hej! Jag vill söka till bank- och försäkringsprogrammet på Göteborgs Yrkeshögskola. Det står att man måste göra ett muntligt test och skriftliga tester. Vad gör man i det muntliga förhöret? Är det som en intervju? Hur kan man förbereda sig inför det?

Svar: Hej! Det du skall göra är att läsa deras beskrivning av utbildningen och det framtida yrket. Detta för att ha koll på vad yrket handlar om. Under intervjun kommer de att fråga hur det kommer sig att du ansöker till deras program, vad du tänker framöver osv. Lycka till!

Vill bli tandsköterska
Fråga:
Hej. Jag vill läsa till apotekstekniker eller tandsköterska, men på distans. Var finns sådana utbildningar och när startar de?

Svar: Hej! Apotekstekniker finns i Härnösand och Sundsvall på distans och Tandsköterska finns i Kungsbacka och Södertälje, Lindesberg och Umeå på distans. På yhguiden.se kan du söka fram utbildningarna genom att ange »Apotekstekniker« i fritextfältet och välja »Distans« i drop-down för område.

Vad ska man bli?
Fråga: Hej! Jag har läst teknikprogrammet och jag är inte säker på vad jag ska läsa nu. Vad har jag för olika möjligheter i mitt nästa val?

Svar: Hej! Du har faktiskt nästan oändliga möjligheter med ett sådant program. Nu måste du fundera på vad du i framtiden vill få ut av ditt yrkesliv och hur detta kommer att avspegla sig i ditt privatliv. Skriv ner lösa delar som du tänker på att du vill/inte vill göra (arbetsuppgifter, arbetsmiljö, lön osv). Beställ sedan en vägledningstid med en SYV inom Vuxenutbildningen och ta med dig dina nedskrivna tankar. Ni kan då i lugn och ro gå igenom vägledningens samtliga steg för att du skall se vad som passar dig och dina tankar om framtid. Lycka till!

Hur blir jag bagare?
Fråga: Hej! Jag skulle vilja läsa till bagare/konditor men har inga förkunskaper. Finns det någon utbildning där det inte behövs?

Svar: Hej! Detta är i grunden en gymnasial yrkesutbildning som du skall ansöka till inom Vuxenutbildningen i eller via din hemkommun. Den finns i flertalet kommuner men kräver din hemkommuns tillstånd att få gå.