På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Validering som möjlighet!

Validering som möjlighet!

Skrivet av: Yrkeshögskola Gävleborg - Högskoleenheten Bollnäs

Publicerat: 2015-04-16

Utbildningen Kulturkommunikatör ingår nu i Regeringens valideringssatsning. Myndigheten för yrkeshögskola skriver själva; "Validering av reell kompetens innebär att man kartlägger och bedömer en persons kompetens oavsett hur personen har skaffat sig kompetensen. Det kan handla om det man har lärt sig på sin arbetsplats, via internutbildningar, genom ideellt arbete med mera och inte bara om formella utbildningar. Allt lärande kan vara värdefullt och kan synliggöras via validering."

Vi har hela tiden antagit elever med hjälp av ett valideringssystem. Därför vill vi berätta lite om hur myndighetens nya valideringssystem är tänkt att se ut hos oss. 

  1. ​När du som sökande vill testa att validera din kunskap så ber du om et vägledande samtal. Det kan du göra på mail: [email protected] eller telefonnummer: 070 - 631 69 50. Då berättar vi hur valideringsprocessen går till och vad som förväntas av dig.
  2. Därefter följer en kompetenskartläggning uppdelat i tre delar, insamling av tidigare erfarenhet, en provdag på plats och en pedagogledd självskattning. 
  3. Efter kartläggningen får du ett preleminärt utlåtande. Saknar du vissa förkunskaper kommer vi berätta vilka samt förslag på hur du kan åtgärda detta. Finner vi att du har tillräckliga förkunskaper kommer du få ett "Kompetensintyg för behörighet". Det betyder att du har rätt att söka utbildningen. Skulle det visa sig att du har så stora förkunskaper att du kan validera vissa kurser som ingår i utbildningen kommer vi berätta det. Skulle du vilja gå vidare med denna validering får du göra ett till prov som visar på dina kunskaper, färdigheter och kompentenser i aktuell kurs. Finner vi att du har dessa får du ett intyg som kallas "Kompetensintyg för tillgodoräknande". Detta följs av en individuell studieplan eftersom du inte behöver vara delaktig under kursen du validerat. 

Alla som vill gå vår utbildning, oavsett tidigare skolbakgrund har rätt att göra denna validering så länge man har rätt ålder för eftergymnasiala studier. I praktiken innebär det att sökanden med en utländsk utbildning eller erfarenhet kan söka Kulturkommunikatör. Det innebär också att någon utan fullständiga betyg eller med bakgrund i gymnasiesärskolan har samma möjlighet. Eftersom valideringen görs utifrån de krav på särskilda förkunskaper Kulturkommunikatör kräver så säkerställs en hög kvalitet på både dig som studerande och själva utbildningen!

För mer information besök: www.bollnas.se/kk