På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Världen ligger öppen

Skrivet av:

Publicerat: 2011-03-03

På Clarion hotell har Isabelle Strömbeck jobbat som hovmästare, och gjort praktik på ekonomiavdelningen. Efter utbildning i Hotel management öppnas en ny värld av möjligheter.

Clarion hotell är Stockholms näst största hotell med 532 rum. Här hålls även konferenser, livemusik, utställningar och från restaurangen är utsikten vid mot Årstaviken och Globen.

Clarion hotell är en levande mötesplats på söder.

– Här kan det vara tusen gäster i huset. Det är en stor maskin som ska fungera, säger Isabelle Strömbeck som praktiserat och även jobbat extra på hotellet.

Testat olika jobb
Isabelle går yrkeshögskolans utbildning Hotel Management vid Frans Schartau Handelsinstitut, och har arbetat deltid som hovmästare under studietiden.

Under praktikperioderna passade hon på att testa andra arbetsuppgifter på Clarion.

– Jag gjorde praktik på ekonomiavdelningen. Där skötte jag den löpande bokföringen, fakturering, granskade in- och utbetalningar och fick vara delaktig i det vardagliga arbetet med arbetsledning, berättar Isabelle som är 28 år och kommer från Dalsland.

Hon har tidigare jobbat tio år inom restaurang även i arbetsledande position som driftsansvarig på plats. Hon vill utvecklas och lära sig mer om ledarskap och även ekonomi.

– Under utbildningen öppnades en ny värld. Matte har inte varit min grej, men nu tycker jag att hotellekonomi är jätteintressant, säger Isabelle som arbetar extra på ekonomiavdelningen under våren.

I juni går hon ut yrkeshögskolan och funderar nu på framtiden.

– Med den här utbildningen i bagaget kan jag söka olika jobb. Allt från receptionschef till hotellekonom och Food and Beverage Manager.

Jag är sugen på att få en arbetsledande roll, säger Isabelle.

Rätt kunnskap
Hon trivs bra på Clarion, och kan tänka sig att arbeta vidare på hotellet. Clarion ingår i kedjan Nordic Choice med 180 hotell runt världen, och det finns utvecklingsmöjligheter inom koncernen.

Handledare och ekonomichef Stefan Gustavsson berättar att Choice öppnar nya hotell, och att det är brist på hotellekonomer. Han är mycket nöjd med sin praktikant.

– Isabelle har varit helt fantastisk, och har haft rätt kunskap när hon gått in i detta, säger Stefan.

Han menar att för den som siktar på att bli arbetsledare är vissa egenskaper viktiga.

– Det krävs initiativkraft, nyfikenhet och en vilja att lära. Det gäller också att vara självgående, säger Stefan.


Att bli en bra ledare
Frans Schartaus Handelsinstitut är en yrkeshögskola i Stocholm med utsikt över stad och vatten. Här vässas studerande som kan göra karriär världen över.

Utbildningen hoteL management har funnits i åtta år, och ger jobb i ledande befattningar inom hotell, konferens och restaurang. För Henrik andersson blir utbildningen ett sätt att få spets på sin tio år långa erfarenhet.

– Jag har jobbat som servitör, hovmästare, bartender, restaurangchef, sommelier och även drivit en sommarservering på Uto i Stockholms skärgård.

Jag har en bred bas att stå på, och vill komma vidare till nästa nivå, säger Henrik som är 31 år.

I utbildningen ingår bland annat ledarskap, marknadsföring, ekonomi och datakunskap med bokningssystem.

Henrik tycker speciellt att ledarskapskursen var intressant.

– Det krävs coachning för att bli en bra ledare, och behandla medmänniskor på ett bra sätt. Det gäller också att anpassa sitt ledarskap efter egen personlighet.

Erfarna studerande
Två års arbetslivserfarenhet krävs för att komma in på utbildningen, och Henrik tycker att det blir bra diskussioner i grupparbeten.

– Vi läser mycket tillsammans och det är bra sammanhållning i klassen. Vi har duktiga handledare och lärare från näringslivet med bred erfarenhet, säger han.

Susanne Gustafsson är utbildningsledare, och berättar att 92 procent av studenterna har jobb inom två månader!

– Branschen har ett fantastiskt engagemang för utbildningen. Vi får platsannonser för liapraktik och arbete mailade till oss mest varje dag.

Det finns ett register med 400 handledare i olika företag där studerande kan göra praktik. I nätverket finns tidigare studerande som jobbar världen över och gärna vill hjälpa till.

Jobb på Kreta
Henrik börjar i vår en anställning som Food and Beverage Manager på Ocean Beach Club på kreta. Han jobbar under hotellchefen och Henrik ska leda kökschef, restaurangchef och andra avdelningschefer i arbetet. Totalt är det hundra personer i fyra restauranger.

– Jag känner mig bra förberedd och är mogen för uppgiften. Det är inspirerande och förstås lite nervöst, säger Henrik.

Han gjorde sin praktik på Thomas Cook Group som äger Sunwing resort vilket blir Henriks arbetsgivare. Det är vanligt att studenterna får jobb på praktikplatsen.

– Det bästa med yrkeshögskolan är praktiken som är ovärderlig. att anställa någon som gjort praktik blir en trygghet för både företag och studerande, säger Henrik.

Fler reportage från

Lärarassistent - en inkörsport till läraryrket

Det behövs fler lärare i Sverige och kåren behöver utökas med kompetent och motiverad personal. Med en utbildning som f...

Sju yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för studenter med funktionsnedsättning

Just nu finns det sju yrkeshögskoleutbildningar som du kan söka och få extra stöd i dina studier. På dessa utbildningar...

SACO studentmässa i Stockholm

Är du osäker på vad du vill arbeta med när du blir äldre? Du kanske redan har full koll men vill veta mer om någ...

Framtidens elförsörjning börjar Arboga!

I Arboga utbildar man elkraftsingenjörer. Det är en tvåårig utbildning där studenten själv kan bestämm...

Bollnäs bemannar kulturen!

På Yrkeshögskola Hälsingland i Bollnäs utbildar man kulturkommunikatörer och genom att välkomna alla h...