På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Niklas vidareutbildade sig från VVS-montör till VVS-ingenjör

Niklas vidareutbildade sig från VVS-montör till VVS-ingenjör

Skrivet av: IUC Installatörernas Utbildningscentrum

Publicerat: 2016-04-26

På IUC Yrkeshögskolas VVS-ingenjörsutbildning är det viktigt att ha bra kunskaper i matte, fysik och svenska. Kunskaper som kommer till nytta när man exempelvis ska dimensionera ventilation och vs. Yrkesroller efter VVS-ingenjörs utbildningen kan vara exempelvis konstruktör då du bland annat ritar mycket i CAD eller projektledare då du ansvarar för allt från anbud till slutbesiktning inom nybyggnation eller ombyggnation. Du planerar produktionen vad gäller ekonomi, tid och personal och träffar beställare och andra entreprenörer i byggmöten.

Niklas Lindberg tog examen 2014 på IUC i Malmö och jobbar idag på Holmströms Rör i Helsingborg, ett väletablerat rörinstallationsföretag med 30-talet anställda. Vi träffar honom på Nordbygg och passar på att fråga vad som gjorde att han valde att utbilda sig till VVS-ingenjör, vad han tyckte om utbildningen och hur hans yrkesroll som VVS-ingenjör ser ut idag på Holmströms Rör.

-     Jag är utbildad VVS-montör och hade jobbat som montör några år. Trivdes bra men kände att jag ville vidare, så jag tog tjänstledigt för att plugga till VVS-ingenjör. Jag är glad över valet av utbildning, den förberedde mig bra inför yrkeslivet. I mitt nya jobb har jag  mycket nytta av både mina kunskaper som VVS-montör och som VVS-ingenjör. Jag har kunskaper som gör att jag blir involverad som både projektledare, arbetsledare, konstruktör, vilket är mycket roligt.

Niklas ger dig som ska plugga till VVS-ingenjör ett hett tips.

”Börjar kolla på LIA-plats i ett tidigt skede. Framför allt om du inte har kontakter i branschen sedan tidigare. Dra sedan nytta av din LIA-plats och utnyttja tiden hos företaget. Det är här du kan visa framfötterna och om du sköter dig är det stor chans att det är din framtida arbetsgivare.”