På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

IP-paralegal

IP-paralegal

Affärshögskolan

IP-paralegal

En unik utbildning inom IP
IP står för Intellectual Property – engelska för intellektuell egendom, vilket syftar till immateriella rättigheter och tar dig in i juridikens värld. Den intellektuella egendomen kan handla om patent, designskydd, varumärkesskydd, upphovsrättsskydd och liknande.

Att skydda innovationer och affärsverksamheter med patent, varumärken, designskydd och domännamn över hela världen kräver goda kunskaper om design-, varumärkes- och patenthantering. Kunskaper som en IP-paralegal, även kallat IP-assistent besitter efter avslutad utbildning. Yrket innebär olika slags hanteringar av IP, främst hantering, registrering, nyttjande och koordinering av IP. Företag inom området måste ha assistans av kompetenta IP-paralegals för att kunna genomföra sitt arbete.

Att arbeta som IP-Paralegal passar dig som tycker om att arbeta självständigt men också i team och som är bekväm med att kommunicera både på svenska och engelska i din yrkesroll. För att trivas i rollen har du förmodligen egenskaper som social, driven och strukturerad. Här arbetar du i huvudsak med IP-rättigheter och patentärenden, med varumärken, information och administration. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att samordna, koordinera, registrera och följa upp ärenden. Du kommunicerar mellan olika parter exempelvis uppdragsgivare, konsulter och myndigheter. Merparten av arbetet sker på engelska och ofta både nationellt och internationellt.

Vi lever i en värld med fokus på innovation som är en väsentlig del av samhällsutvecklingen – en ökad innovation för med sig ett ökat behov av personer med kompetens inom just immaterialrätt. Branschen är i starkt behov av den här kompetensen och det kommer enbart att öka med tiden. Utbildningen är unik i sitt slag och du kommer efter din examen att vara högt eftertraktad på arbetsmarknaden med kunskap inom immaterialrätt såsom patent, varumärken och designs.

Utbildningens mål
Efter avslutad utbildning är trygg i din roll som IP-Paralegal och kan arbeta självständigt med IP-ärenden och IP-frågor. Under utbildningen får du kunskaper inom IP, såsom patent, varumärken och designs, myndighetskommunikation, ärendehantering, information, ledarskap, teamutveckling och affärsmannaskap. Du har dessutom två olika LIA-perioder, lärande i arbete, då du får komma ut på företag och tillämpa dina kunskaper i praktiken. Det ger dig som studerande en möjlighet till att testa på yrkesrollen och en chans att etablera kontakter i branschen för framtiden.

Karriär som IP-Paralegal
Rollen är relativt ny i Sverige och har goda framtidsutsikter. Behovet av personer med juridisk kompetens ökar stadigt i näringslivet, hos domstolar och myndigheter. Efter avslutade studier kan du arbeta som specialiserad IP-paralegal på en IP-byrå, inom finanssektorn, inom industrin eller för en organisation.

Praktiska frågor om utbildningen
Marina Larsson 072-252 80 09  eller Anders Ellström 054-14 48 58

225 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Slut

2019-06-28

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Affärshögskolan

Laddar...