På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Studiehandledare på modersmål med IKT-kompetens

Studiehandledare på modersmål med IKT-kompetens

Centrum för utveckling och lärande CUL

Studiehandledare på modersmål med IKT-kompetens

Utbildning till studiehandledare på modersmålet med IKT-kompetens ger dig kompetens för att arbeta i vardagen med att handleda elever i skolan på ett pedagogiskt sätt.  Den ger dig möjlighet att arbeta med studiehandledning inom ett brett yrkesområde,  i grundskolan eller  gymnasieskola och även inom andra studieformer som till exempel vuxenutbildning.

Vad får du lära dig?
Utbildningen genomsyras av yrkesfokus. Utveckling av din egen yrkeskompetens, genom praktiska övningar och verklighetsbaserade situationer är grundstenar i utbildningen. Du får bland annat kunskap om det svenska skolsystemet, det pedagogiska ledarskapet, undervisningsmetoder, hur den svenska skolan är som arbetsplats vad gäller ansvarsområden, olika yrkeskategorier och elevhälsa. Du får kunskaper om det formella regelverk som styr skolan i Sverige. Lärare och föreläsare är yrkesmässigt verksamma inom skolans värld och tillför de senaste yrkeskunskaperna, både teoretiskt och praktiskt.

Efter utbildningen
Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen som studiehandledare på modersmålet. Efter utbildningen kan du jobba som studiehandledare, språkstödjare, modersmålspedagog och lärarassistent.

Vilka kurser ingår i utbildningen? 
(5 poäng motsvarar en veckas studier)

Kurser

 • Examensarbete 25
 • Flerspråkighet och lärande 25
 • IKT - Informations- och kommunikationsteknik i studiehandledning 20
 • Kartläggning, dokumentation och bedömning för lärande 25
 • Pedagogik och lärande i ett integrationsperspektiv 25
 • Pedagogiskt ledarskap och grupprocesser 25
 • Skolan i Sverige; historiskt, kulturellt och socialt 20
 • LIA, Lärande i arbete (valbar kurs) 20
 • Skolans inre organisation, yrkeskategorier och ansvarsområden 20
 • Styrdokument; skollag, läroplaner, kursplaner 20
 • Ämnesfördjupning 20

Vem kan söka?
Du som via gymnasiestudier eller Komvux har allmän behörighet för eftergymnasiala studier. Du kan även vara behörig om du skaffat dig motsvarande kompetens på annat sätt. Det kan vara annan svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet. Det viktiga är att du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Du måste ha språkkunskaper som motsvarar Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2. Du måste ha goda kunskaper i ditt modersmål samt ämneskunskaper. Om du inte har dokument på det du kan, har du möjlighet att få din kompetens bedömd, genom att vi validerar din reella kompetens. Det är därför viktigt att du beskriver din bakgrund i din ansökan.

Skriv- och språkstöd
För att underlätta i studiesituationen finns ett särskilt skriv- och språkstöd. Det är individuellt utformat utifrån behov.

Studieform
Modifierad distans. Obligatoriska fysiska samlingar måndag-onsdag – tio gånger under utbildningen  Övrig tid, studier på hemorten.

Utbildningsinformation
Emma Lindberg, utbildningsledare
Mobil: 070-5721046

225 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Slut

2019-06-14

Studietakt

100%

Branscher

Pedagogik

Data & IT

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Studiehandledare på modersmål med IKT-kompetens på Centrum för utveckling och lärande CUL.