Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT bild

Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT

Vill du arbeta med datakommunikation, programmering och systemutveckling med framtidstekniker som Internet of Things och molnteknik? Då är denna YH-utbildning din perfekta matchning.

IoT, förkortning av Internet of Things, används som begrepp när det talas om våra sakers uppkoppling till internet. Idag är det många av våra vardagsprylar som är utrustade med möjlighet till internetuppkoppling. Det kan handla om allt från hushållsapparater och klockor till bilar och industrimaskiner. Det gör att våra saker kan kommunicera, inte bara med varandra, utan också med oss som användare.

Denna pågående digitalisering innebär stora förändringar och nya möjligheter för samhället, inte minst inom industrin. Industriföretagen lägger allt mer resurser på implementering av bland annat automations- och molnlösningar liksom Internet of Things. Det skapar i sin tur en stark efterfrågan på mjukvaruutvecklare med kunskaper inom dessa områden.

Vad gör en Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT?
Yrkesrollen Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT kombinerar kunskaper inom ämnen som datakommunikation, programmering och systemutveckling med framtidstekniker som Internet of Things och molnteknik. Även IT-säkerhet är ett fokusområde. I praktiken innebär det att du arbetar  med programmering mot industriella IoT-enheter kopplade till internet. Arbetet sträcker sig hela vägen från hårdvara till molntjänst, med tyngdpunkten i backend-utveckling.

Varför ska du gå en YH-utbildning till Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT?
Arbetsmarknaden för mjukvaruutvecklare inom industrin har förändrats snabbt i och med digitaliseringen, där spetskompetens inom IT har blivit allt viktigare. Uppkomsten av ny teknik skapar ett behov efter personer med en helt ny typ av kompetens inom IT-området. Utbildningens innehåll har därför ett starkt framtidsfokus för att möta de krav som arbetsmarknaden har på morgondagens kollegor.

Under utbildningen får du bland annat lära dig:
C++ och C# Programmering, PLC Programmering, Industriella molnlösningar, IoT, Industriell IT-säkerhet.

Teori varvas med praktik
En del av utbildningen genomförs ute på företag, så kallad LIA (Lärande i arbete). Som studerande ger det dig dels kunskaper som du direkt kan applicera i din kommande yrkesroll, dels ett nätverk att ta avstamp ifrån efter avslutad utbildning. Undervisningen i skolan kombineras med teoretiska och projektbaserade studier. Det gör dig mycket väl förberedd inför din framtida profession och du kan börja jobba direkt efter avslutad examen.

Vem är du som söker IT-utbildningen Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT?
Du tycker om att arbeta strukturerat och har ett brinnande intresse för teknik. Du har god samarbetsförmåga, håller dig uppdaterad inom ny teknik och uppskattar utmaningarna som ny teknik medför.

Vad blir du efter utbildningen?
Efter examen kan du bland annat arbeta som:

  • Mjukvaruutvecklare inom Industriell IoT
  • Mjukvaruutvecklare
  • Programmerare inriktning industri