På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Teknikinformatör

Teknikinformatör

EC Utbildning

Teknikinformatör

Är du duktig på teknik och vill kombinera det med kommunikation och illustration? Som Teknikinformatör designar, skapar och underhåller du olika typer av teknisk information så som bruksanvisningar och instruktionsböcker.

Det produceras mängder av tekniska prylar och produkter varje dag. I Sveriges har vi en stark industrisektor och en växande IT-sektor vilket för med sig att framtagningen av nya produkter och lösningar håller sig på en konstant hög nivå. Då behövs det personer som har goda kunskaper inom teknik som kan översätta produkternas komplexitet till något som blir lättförståeligt för gemene man.

Vad gör en Teknikinformatör?
En Teknikinformatör instruerar och förklarar komplex teknologi så att användaren förstår och kan ta till sig informationen. Teknikinformatören har mycket goda kunskaper inom teknik men är också en skicklig kommunikatör och kan hantera de verktyg som idag krävs för att producera modern teknikinformation. Arbetet som Teknikinformatör innefattar att designa, skapa och underhålla olika typer av teknisk information, med allt från online-hjälp, bruksanvisningar, instruktionsböcker, användarmanualer, reservdelslistor, tekniska specifikationer och andra centrala dokument inom företag och organisationer.

Rollen är nära besläktad med andra informatörsroller men skiljer sig på den punkten att det ofta handlar om komplex teknologi eller instruktion för tekniska produkter som kan innebära risk eller fara vid hanteringsfel.

Varför ska du gå en YH-utbildning till Teknikinformatör?
Den pågående digitaliseringen innebär ett ständigt växande antal tekniska lösningar och produkter. Det i sin tur skapar ett återkommande behov av personer som är duktiga på att producera teknisk information som matchar dessa produkter. De krav som ofta ställs på den typ av information är att den är pedagogisk, säker och användarvänlig. Med andra ord; Ju mer teknik som finns, desto fler behövs det som förklarar tekniken på ett rätt och lättförståeligt sätt. Det är vad du kommer att få lära dig under utbildningens gång.

Under utbildningen får du bland annat lära dig:
God språklig och kommunikativ kompetens i såväl svenska som engelska, förmåga att förstå användare och kunna utforma information utifrån användarperspektivet, kompetens i teknisk illustration, grafisk utformning och design, teknisk grundkompetens

Projektbaserade studier
En del av utbildningen genomförs ute på företag, så kallad LIA (Lärande i arbete). Som studerande ger det dig dels kunskaper som du direkt kan applicera i din kommande yrkesroll, dels ett nätverk att ta avstamp ifrån efter avslutad utbildning. Undervisningen i skolan kombineras med teoretiska och projektbaserade studier. Det gör dig mycket väl förberedd inför din framtida profession och du kan börja jobba direkt efter avslutad examen.

Vem är du som söker IT-utbildningen Teknikinformatör?
För att passa i rollen som Teknikinformatör bör du vara språkligt intresserad, ha lätt för att kommunicera och tycka att det är spännande med ny teknik. Du tycker gärna också att det är kul att uttrycka dig genom illustrationer. Är du dessutom duktig på att förklara och förenkla något komplext så att människor i din närhet lättare förstår då kommer du trivas riktigt bra i denna yrkesroll.

Vad blir du efter utbildningen?
Efter examen kan du bland annat arbeta som:

  • Teknisk informatör
  • Teknisk

Kontakt utbildningsledare
Stefan Gustavsson
E-post: stefan.gustavsson@ecutbildning.se

230 YH-poäng

Start *

Påbörjad

2020-08-01

Slut

2020-08-01

2021-08-01

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Teknikinformatör på EC Utbildning.