Arbetsflöden i FME med fokus på GIS

Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om FME-användning, förståelse för integrering mellan FME och GIS-data och kunskap att skapa integrerings-script i FME-miljö. Löpande kursstarter.

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Fastighets- och energitekniker

Fastighetsakademin

Om utbildningen
Som fastighets- och energitekniker är du otroligt eftertraktad bland framtida arbetsgivare. Aldrig tidigare har branschen haft så stort behov av tekniker tack vare en ökad digitalisering, ett ökat behov av energioptimering och stora pensionsavgångar.

Efter tre terminer och avklarad examen kommer fastighetsbranschen ta emot dig med öppna armar, vilket innebär en garanterad anställning. Med ett smörgåsbord av möjligheter att välja bland, alltifrån fastighetstekniker, energispecialist, drifttekniker, drift- och fastighetstekniker, energitekniker, fastighetsvärd, husvärd, huschef till fastighetsansvarig. Kort sagt en utbildning som kommer att leda till jobb.

Utbildningen till fastighets- och energitekniker ger omfattande kunskaper i användning och optimering av en rad olika tekniska system, ett både spännande och ständigt utvecklande jobb. I detta ryms både kunskap och praktisk erfarenhet av hur man ser till att systemen fungerar optimalt med hänsyn till bl.a. myndighetskrav, energianvändning och hyresgästers förväntningar. Samtidigt som stor vikt läggs vid installationstekniska frågor eftersom särskilt nyproducerade fastigheter har mycket avancerade tekniska system. Som tekniker har man också stor insyn och påverkan i ett bestånds energioptimering och bidrar därmed till en mer hållbar framtid.

Undervisning och studieupplägg
Utbildningen sker under 1,5 års tid och motsvarar 300 YH-poäng och rymmer två praktikperioder om sju respektive, åtta veckor. LIA-praktiken, Lärande i arbete, är ett utmärkt tillfälle att omvandla teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och samtidigt knyta viktiga kontakter inför sitt framtida arbetsliv. Utbildningen består av 18 timmars lärarledd undervisning per vecka med inslag av praktiska moment. Resterande tid sker betygsgrundande, grupp- eller enskilda arbeten, där handledare och lärare alltid finns tillgängliga.

På Fastighetsakademin finner du Sveriges mest eftertraktade fastighetsutbildningar.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-21)
2025-08-21
Utbildningsslut
2026-02-28
2027-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Miljösamordnare Hållbara Byggnader

KYH

✓ Kostnadsfri & CSN-berättigad YH-utbildning. 

Som Miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning! Du samordnar, planerar, driver och följer upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Ditt jobb är att identifiera miljöpåverkan vid byggprojekt. Det innefattar att göra byggvarubedömningar, inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Du varvar mellan kontor och ute i fält på byggarbetsplatser. 

Behörighetskrav
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i någon av följande kurser:

  • Bygg och anläggning 1 och Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
    Eller
  • Matematik 2 och Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!

Platsbunden via Stockholm, Malmö, Piteå & Norrtälje. 

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Övrigt
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Malmö, Piteå, Norrtälje

Handläggare på byggnadsnämnd

KYH

✓ Kostnadsfri & CSN-berättigad YH-utbildning. 

Som Handläggare på byggnadsnämnd granskar du handlingar och byggen samt beslutar om kontrollplaner genom att tillämpa beräkningar efter olika översikts- och detaljplaner. Ofta är du anställd av kommun och inom offentlig verksamhet. I din yrkesroll har du även mycket kontakt med olika människor i samband med bygglovsansökningar.

Behörighetskrav
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

Platsbunden via Stockholm, Malmö, Gävle, Hudiksvall, Söderhamn.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Gävle, Hudiksvall, Malmö

Mätnings-och kartteknik

Kartotek, Kart- och teknikutbildarna AB

Vill du arbeta med ett intressant och varierande yrke där det är lätt att få jobb? Vill du arbeta både inne och ute med spännande teknik? Då kan Mätnings- och Kartteknik vara något för dig!

Utbildningen
Mätnings- och kartteknik är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som ger dig kunskaper för att medverka i den samhällsplanering där mätnings- och kartteknik utgör basen. Du lär dig mäta in föremåls läge, bearbeta och analysera geografiska data, producera kartor men också de lagar och bestämmelser som styr samhällsplaneringen.

Utbildningen ligger under Yrkeshögskolan och är studiemedelsberättigad.

Karriär
Efter utbildningen kan man t ex få jobb på privata företag inom bygg och infrastruktur, på kommuners mät- och kartavdelningar samt statliga verk. Man kan arbeta med mätning, kartering, projektering, GIS och planläggning och har goda karriärmöjligheter. Om du gillar modern teknik och möjligheten att arbeta såväl inomhus som utomhus finns de många spännande yrkesroller för dig.

Lärande i arbete (LIA)
En tredjedel av utbildningstiden är LIA, fördelat på två perioder 10 och 11 veckor. Kartotek använder sitt stora kontaktnät för att i samråd med eleverna ordna LIA åt alla. LIA leder ofta till anställning.

Detta läser du:

  • Datakunskap
  • Fastighetsteknik
  • Fältövningar
  • Byggteknik
  • Geodesi 1 - Introduktion och grunder
  • Geodesi 2 - Teori och praktiska tillämpningar
  • Geodesi 3 - Analys och avancerad tillämpning i programvaror
  • Geografiska Informationssystem
  • Kartografi
  • Lärande i arbete LIA
  • Matematik
  • Säkerhetskurs

 

BehörighetDet krävs särskilda förkunskaper i ämnet Matematik motsvarande nivå 2, samt förkunskaper inom ämnet Svenska på nivå 2 (som modersmål eller som andraspråk).

 

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

Hydraulsystemtekniker

Institutet för Tillämpad Hydraulik, ITH

Ta steget in i ett spännande framtidsyrke!

Här har vi Skandinaviens mest utrustade tekniklabb inom hydraulik och ett nära samarbete med flera världsledande hydraulikföretag.

Hydraulik, el, mekanik, automation
Utbildningen ger en unik bredd där du förutom hydraulik läser el och reglersystem, montageteknik, energieffektivitet och mobil och offshorehydraulik.

Framtida anställningar
Behovet av Hydraulsystemtekniker är stort. Jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin, i Sverige såväl som utomlands. 9 av 10 av våra elever får jobb direkt.

Som hydraulsystemtekniker har du näst intill obegränsade utsikter att jobba med allt från fordon, maskiner, vindkraft till oljeplattformar eller inom tillverkningsindustrin. Du kommer att ha arbetsuppgifter på kontoret, i verkstaden, i skogen eller hos kunder i andra länder. Du kan till exempel jobba med att utveckla produkter, programmera system, felsöka och reparera en trasig grävmaskin, analysera driftsäkerhet och energiåtgång eller underhålla skördare.

LIA
LIA är den del av utbildningen där du får omsätta och använda dina kunskaper i praktiskt arbete. Du tillbringar tiden på ett företag och får lära dig hur tekniska tillämpningar fungerar i verkligheten. Dessutom är LIA ett tillfälle att knyta värdefulla kontakter. Du påverkar själv vilket företag du vill genomföra din LIA-period på. Upplägget av studieplan är individuellt beroende på företag och handledare.

Behörighet
Betyg eller kunskap genom arbetslivet från områden inom Teknik, El och Energi, Industri, Fordon, VVS eller Fysik 1a samt Naturvetenskap ger behörighet. Vi ser att alla med intresse för Teknik kan söka på andra grunder och vi har 20% som vi kan göra individuell bedömning på.

Boende
Örnsköldsvik har bostadsgaranti för elever som studerar i Örnsköldsvik, mer info klicka här >>

Kontakt
Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar om våra utbildningar.
Jenny Svensson
0660-798 50, 073-802 40 29

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-02)
2025-09-08
Utbildningsslut
2025-12-19
2026-12-25
Studietakt
100%
YH poäng
315 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Bygg & fastighet
Transporttjänster