På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Byggnadsingenjör Anläggning

Byggnadsingenjör Anläggning

Nackademin

Byggnadsingenjör Anläggning

Vill du vara med och bygga stora projekt som gör trafiken smidigare och transporter snabbare?

Som byggnadsingenjör med inriktning anläggning bidrar du till att öka kontakten mellan människor och binda ihop samhället. Kanske gäller det Europakorridoren eller en tunnel vid Slussen, men hursomhelst är efterfrågan på duktiga byggnadsingenjörer inom anläggning stor – och det är här man kan hitta byggsektorns högsta ingångslöner. Och eftersom 98 % av företagen är nöjda med den kompetens som Nackademins utbildning ger så har du stor chans att lyckas!

Utbildningen handlar om att leda arbetet vid byggen av vägar och annan infrastruktur. Själva tjänstebeskrivningen kan skilja sig åt mellan olika typer av projekt men som arbetsledare har du alltid en produktionsstödjande funktion och är länken mellan platschef och yrkesarbetare. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Skanska, NCC, Svevia, JM Entreprenad, Sweco och Veidekke Entreprenad.

Byggnadsingenjör anläggning ger dig de kunskaper som efterfrågas av branschen
Det är arbetsledarens ansvar att sysselsätta projektet och planera, instruera och följa upp arbetet ute i produktionen. Vanligtvis har du kund- och leverantörskontakt tillsammans med platschefen, och du ansvarar framförallt operativt och praktiskt. Det har också blivit allt vanligare att ha hand om administration, ekonomi och dokumentation.

Utbildningen
Nackademins Yh-utbildning Byggnadsingenjör anläggning bygger vidare på delar av gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram. Du får lära dig hela produktionsprocessen från digital planering, juridik och ekonomi till betong- och sprängteknik. Om arbets- och projektledning samt om hållbarhets-, miljö- och arbetsmiljöaspekter. Efter avslutad examen förväntas du fungera som arbetsledare inom anläggning. Att kunna leda effektiva möten och samordna arbetsinsatser mot uppsatta mål och handlingsplaner inom ramarna för tid, kvalitet, säkerhet, lagar och ekonomi.

En tredjedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Skanska, NCC, Svevia, JM Entreprenad, Sweco och Veidekke Entreprenad.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (Lärande i Arbete = praktik på arbetsplats) så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas, och våra elever har gott rykte i branschen.

Marknaden – Stort behov av nya arbetsledare av olika slag
Efterfrågan på byggnadsingenjörer inom anläggning med Yh-kompetens är mycket stor, både på kort och lång sikt. Och vad som främst efterfrågas är en relativt bred ingenjörsutbildning som ger arbetsledarkompetens av varierande slag, eftersom företagen är organiserade på lite olika sätt och behoven växlar mellan projekten. Bara i Nackademins samarbetsföretag uppges anställningsbehovet vara 305 anläggningsingenjörer de närmsta 3 åren, bland annat på grund av att många nu går i pension. Men framför allt gäller det stora stadsutvecklings- och infrastrukturprojekt som nyligen startat eller startar inom kort, till exempel Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och Årstafältet, Norra Länken, Slussen, Citybanan, Förbifart Stockholm, Mälarbanan, Karolinska, Sydostlänken, Kistagrenen tvärbanan och T-banan.

Efter utbildningen kan du bland annat att jobba som:

 • Biträdande arbetsledare/Arbetsledare inom anläggning (utan personalansvar)
 • Anläggningsingenjör
 • Entreprenadingenjör

Kurser som ingår:

 • AMA – byggbranschens gemensamma språk 15 Yh-poäng 
 • Anläggningsmetoder 1 35 Yh-proäng
 • Anläggningsmetoder 2 35 Yh-poäng
 • Anläggningsproduktion och logistik 35 Yh-poäng
 • Betongteknik 20 Yh-poäng
 • BIM-modellering 15 Yh-poäng
 • Examensarbete 30 Yh-poäng
 • Hållbar utveckling och miljölagstiftning 15 Yh-poäng
 • Juridik och upphandling 20 Yh-poäng
 • Kontrollansvar 5 Yh-poäng
 • Ledarskap 25 Yh-poäng
 • LIA 1 70 Yh-poäng
 • LIA 2 60 Yh-poäng
 • Projektering CAD 10 Yh-poäng
 • Sprängteknik 10 Yh-poäng

Studieort

Solna kommun

Studietakt

100%

Poäng

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

Slut

2021-06-12

2022-06-03

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Reportage om utbildningen

Byggbranschen vill anställa fler kvinnor

Inte nog med att jobbutsikterna inom byggbranschen är stora, så har även intresset för ...

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Byggnadsingenjör Anläggning på Nackademin .