Inspektions- och provningsingenjör
Ingenjörer finns inom olika näringsgrenar, utbildningsnivåer och specialiseringar. Gemensamt för dem alla är krav på teknikintresse, matematik- och datorkunnande samt samarbetsförmåga. Läs mer på framtid.se
Ingenjörer finns inom olika näringsgrenar, utbildningsnivåer och specialiseringar. Gemensamt för dem alla är krav på teknikintresse, matematik- och datorkunnande samt samarbetsförmåga. Läs mer på framtid.se
Flexibel yrkesutbildning/kompetensutveckling. Passar både personer med gymnasiekompetens och ingenjörer som vill vässa kunskaperna inom inbyggda system.
Målet är att utbilda sig till att kunna arbeta ingenjörsmässigt med tillämpningar inom inbyggda system. Det innebär att man efter genomförd utbildning och LIA (lärande i arbete) ska kunna konstruera och bygga inbyggda datorsystem med de avancerade utvecklingsverktyg som används under utbildningen. Verktygen är de senaste inom branschen. Utbildningen sponsras bland annat av Intel, Silicon Valley, USA. Konstruktionsmetodik och teknisk dokumentation integreras i samtliga kurser. LIA alternativt industriprojekt på distans under 10 veckor erbjuds hos många välkända företag.
Saknar du behörighet inom programmering kan vi erbjuda en Behörighetsgivande förutbildning, BFU. Kontakta Mia Lindh för mer information
Utbildningens inriktning:
Krav på särskilda förkunskaper är godkänt betyg i följande kurser:
- Programmering 1 (GY2011), Programmering A (GY2000), eller motsvarande
- Matematik 2c (GY2011), Matematik B (GY2000)
- Engelska 5 (GY2011), Engelska A (GY2000)
- Svenska 2 alt. Svenska som andraspråk 2
Behörighetsgivande förutbildning – BFU
För dig som saknar den särskilda förkunskapen inom programmering kan ansöka till vår Behörighetsgivande förutbildning – BFU.
Som elkraftingenjör inom starkströmsområdet kommer dina arbetsuppgifter att vara kopplade till det företag du blir anställd av. Kommer du till en elleverantör kan arbetsuppgifter från strömförsörjning i hård väderlek till dataövervakning av en transformatorstation eller ett ställverk gälla.
Som distributionstekniker kan du antingen fungera som arbetsledare för ett gäng montörer eller själv arbeta som kvalificerad eltekniker i linjereparationstjänst.
Är du anställd i ett kraftbyggnadsföretag kan ditt arbete bestå av projektering eller beredning.
Elkraftingenjör – många möjligheter
Din yrkesroll kan vara t.ex: elkraftingenjör, driftplanerare, drifttekniker, distributionstekniker, konstruktör, beredare/projektör.
Efter utbildningen kommer du att ha kunskaper om hur man alstrar energi och om framtida tänkbara energikällor. Du får färdigheter i att projektera och planera elenergins väg från kraftkälla till konsument. Du får kompetenser att kunna utföra avancerade beräkningar, sköta övervakning, drift och underhåll vid elkraftanläggningar och kunskaper att dokumentera dessa.
Lärande i arbete (LiA)
21 veckor
Behörighet:
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt särskild behörighet Godkända betyg i kurserna:
-Fysik 1, 150 p och Matematik 2, 100 p eller
-Praktisk ellära, 100p och Matematik 2, 100 p
eller Motsvarande kunskaper
Underhållsingenjör - ett bristyrke
Som underhållsingenjör inom industrin kommer du att kunna ansvara för avhjälpande och förebyggande underhåll inom många olika branscher, kunna analysera och tolka mätvärden, kunna bistå vid upprättande av specificerade inköps- och upphandlingsunderlag, kunna läsa och tolka ritningar, veta hur driften går till samt ha god kunskap om hur samarbetet med processoperatörerna skall bedrivas.
Underhållsingenjör – många möjligheter
Efter utbildningen kommer du att kunna söka arbete inom kärnkraft/värmeverk, pappers. och massaindustri, fordonsindustri, livsmedelsindustri, järn- och stålindustri, gruvindustri, kemi- och platsindustri samt bilindustri.
Lärande i arbete (LIA)
20 veckor på olika företag.
Grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan
Vill du vara med och skapa hållbar energi? Studera till Elkraftsingenjör och få kompetens för att driftsätta, effektivisera, optimera och underhålla elkraftssystem och elanläggningar. Gör karriär som elkraftsingenjör, elkrafttekniker eller drifttekniker inom elkraft.
✓ Studera kostnadsfritt och CSN-berättigat
Behörighetskrav
• Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
• Godkänt betyg i Matematik 2
• Godkänt betyg i Praktisk ellära eller Fysik 1
• Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du formell behörighet? Så blir du behörig till Teknikhögskolan »
Framtiden inom tåg- och järnvägsbranschen erbjuder varierande och utvecklande arbeten. Som systemtekniker av spårbundna fordon arbetar du med felsökning och underhåll på spårbundna fordon. Detta inom högteknologiska områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik.
Utbildningen passar dig som vill arbeta inom områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik. Som systemtekniker genomför du bedömningar av det trafiksäkerhetsmässiga tillståndet hos fordonet och en viktig del i arbetet är även att planera och organisera arbetsplatsen så att arbetet uppfyller säkerhets- och arbetsmiljökraven på ett betryggande sätt.
Ombord på själva fordonet finns ett stort antal datorer som reglerar allt från motorer, luftkonditionering, kommunikation med signalsystemet och kommunikation mellan vagnarna. Tekniken är varierande och arbetet utvecklande, det finns många områden att specialisera sig inom. Utbildningen gör att du får en bredd som även går att använda inom andra branscher och förbereder dig för ett utvecklande jobb.
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.
Särskild behörighet
Särskilda förkunskaper krävs i följande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Engelska 5 / Engelska A
- Svenska 2 / Svenska B eller Svenska som andraspråk 2
Kontakt
Tony Norén, utbildningsledare
021-39 98 09