Bygglovshandläggare/Byggnadsinspektör
Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Läs mer på Framtid.se om yrket bygglovhandläggare.
Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Läs mer på Framtid.se om yrket bygglovhandläggare.
Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.
Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.
Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.
Utbildningen är studiemedelsberättigande.
Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper
Det råder idag brist på utbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad kompetent personal också ökar.
Som möbelsnickare kan din arbetsdag se ut på många olika sätt beroende på om man jobbar på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.
Examensarbete/Gesällprov
Utbildningen avslutas med ett examensarbete/Gesällprov på hög professionell nivå som ska sammanfatta alla delarna i utbildningen. Gesällbrevet är det grundläggande kompetensbeviset inom hantverksyrket och den som fått sitt Gesällbrev har genomgått en hantverksutbildning och har gjort ett godkänt gesällprov under eller efter sin utbildning enligt de krav som yrkets branschorganisation beslutat om i samarbete med Sveriges Hantverksråd.
Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.
Bli en del av framtidens energiutveckling
Framtidens byggnader ska vara självförsörjande på energi och vara miljöanpassade. Men det är stor brist på utbildad personal som kan planera för effektiv värme, ventilation och sanitet (VVS) i nya fastigheter och arbetsgivarna har problem att hitta folk.
Utbildningen ger breda praktiska och teoretiska kunskaper inom området. Det ingår en betydande del praktik (Lärande i arbete, LIA) som gör att man får en chans att knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare.
Genom vår unika utbildning som kombinerar teori, CAD och praktik får du lära dig hur värmesystemen är uppbyggda. Att projektera solvärmesystem och hjälpa el- och takkonstruktörer att projektera solcellssystem ingår i din utbildning. Du får också lära dig hur man utformar ritningar och tekniska underlag för VVS-system och hur man konstruerar dessa med hjälp av de senaste inom 3D CAD-teknik.
Du bör ha en god teknisk allmänbildning och datorvana. Erfarenhet från energi- eller VVS- branschen är en stor fördel. När du lärt dig energieffektiv VVS-projektering kommer du att vara efterfrågad, det är liten konkurrens om jobben. De regionala företagen vill anställa mångdubbelt fler med denna kompetens än vad som utbildas i Sverige.
Efter utbildningen
Som VVS-ingenjör med 3D CAD och BIM-kompetens kan du arbeta med konstruktion av VVS-system, klimatanalyser, energistrategier, utredningar, besiktningar, miljöklassning av byggnader, teknisk fastighetsförvaltning och energieffektivisering. Hos oss på Heta Utbildningar får du också en spetskompetens inom solenergi.
Utbildningen är på helfart, distans med 8 obligatoriska träffar.
Behörig till Ingenjör VVS och energi med 3D CAD-, BIM- och solenergikompetens:
Minst betyg E (godkänt) i:
Utbildningen är på heltid och platsbunden, med lärare på livelänk, på orterna Gällivare, Piteå, Skellefteå, Örnsköldsvik
Utbildningen Byggproduktionsledare inom renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) passar dig som drömmer om en ledande roll inom samhällsbyggnad.
Som Byggproduktionsledare inom renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) leder du arbetet i byggprojekt och är den som ansvar för hela byggprocessen. Du kommer ha en samordnande roll med kunskap om byggproduktionens alla delar. Inom ROT utgår man från befintliga byggnader och gör en plan utifrån de förutsättningar som finns.
Yrket ställer krav på att du som Byggproduktionsledare har god kännedom om fastigheten och att du inför byggstarten gör en noggrann inventering för att undvika att stöta på stora problem. Du kommer jobba nära boende i fastigheten och fastighetsägare, vilket ställer krav på god kommunikation och planering.
Under Byggproduktionsledare utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om renoveringsprojekt, teknisk utveckling och energieffektivisering. Du lär dig specifika kunskaper inom ROT såsom byggnadstekniska lösningar från olika tidsperioder, stambyten, om kulturmiljölagen, energieffektivisering av äldre byggnader och olika renoveringstekniker.
Exempel på yrkestitlar förutom Byggproduktionsledare:
Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
- Matematik B / Matematik 2
ELLER
- Bygg och anläggning 2