YH-utbildningar som erbjuds i Mariestad. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
Är du nyfiken på produktionsteknik inom en växande bransch? När både Mariestads och Skaraborgs industrier växer och med nyetableringar i området är behovet av ökad kompetens större än någonsin.,
Svensk industri storsatsar på forskning och innovation för att ställa om sin produktion till att bli fossilfri. Sverige vill vara världsledande inom den gröna omställningen, vilket kommer att skapa många nya spännande jobbtillfällen inom industrien. Samtidigt står tillverkningsindustrin inför stora utmaningar kopplat till kompetensförsörjning, både på kort och på lång sikt. Efterfrågan på denna yrkesroll uppfylls inte i det nuvarande utbildningsutbudet i regionen.
Utbildningen riktar sig till dig som vill utbilda dig inom en växande bransch, som är nyfiken på nya innovativa metoder och vill bidra till ett hållbart tekniskt samhälle. Oavsett om du nyss tagit examen från gymnasiet eller befinner dig mitt i yrkeslivet och vill byta bana är du välkommen att söka utbildningen.
Utbildningen startar den 28 augusti 2023 och ges på Dacapo Mariestad samt på Skövde Yrkeshögskola med Dacapo Mariestad som huvudansvarig utbildare.
Hos oss får du möjlighet att spetsa dina kunskaper inom traditionellt fönsterhantverk. Vi förbereder dig för en bransch där hållbarhet får alltmer fokus.
Intresset för att återanvända gamla fönster och dörrar börjar äntligen få fäste i byggbranschen. Kyrkobyggnader har ofta stora kulturhistoriska värden och måste enligt kulturmiljölagen underhållas så att deras kulturhistoriska värden inte förvanskas eller minskas, det innebär i regel att reparationer ska ske med traditionella metoder och material.
Efterfrågan på fönsterhantverkare är stor och möjligheterna till arbete efter examen är stor och du kan bland annat arbeta som fönsterrenoverare och fönsterhantverkare.
Utbildningen är CSN-berättigad.
Kontakt
Nathalie Werjefelt, Utbildningsledare
0501-75 57 76
Mats Lindström, Huvudlärare fönsterhantverk
0501-75 58 90
Vill du lära dig mer om traditionella färgmaterial och tekniker? Välkommen till oss!
Idag behövs hantverkskunnande om traditionella material och tekniker för att underhålla, vårda och utveckla befintliga byggnader från olika tidsepoker.
Under utbildningen får du lära dig använda kalkfärg, slamfärg, linoljefärg, tempera/emulsion, limfärg och papp- och vävspänning av tak och väggar. Genom praktiska övningar får du lära dig hur man blandar färger, skapar rätt färgbrytning och behandlar byggnader på ett varsamt sätt.
Du kommer få kunskap om ett stort antal bindemedel och underlag samt hur de förekommer i målerihistorien för att kunna göra rätt bedömning på byggnader.
Då efterfrågan på ditt kunnande är stort så är möjligheten till arbete stort efter godkänd examen.
Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat Kulturmålare, Kyrkomålare, Byggnadsvårdsmålare eller som Målare inom profilen Hållbart byggande.
Utbildningen är CSN-berättigad.
Kontakt
Nathalie Werjefelt, Utbildningsledare
0501-75 57 74
Tom Granath, Huvudlärare
0501- 75 57 61
Mer info kommer inom kort
Utbildningen Förädlingsodlare kommer att utbilda i den viktiga kunskapen om processen från odling till färdig produkt/förädling och försäljning. Behovet av kunskaper inom området har ökat i takt med att efterfrågan på lokala och hållbara produkter växer.
Är du intresserad av en bransch där modern kompetens efterfrågas och där det finns ett mycket stort behov av att nyrekrytera? Är du teknisk intresserad? Tycker du om att arbeta både självständigt och i team med utveckling? Då ska du utbilda dig till processtekniker med inriktning hållbar produktion.
Omställningen som industrin och samhället står inför är avgörande för vår framtid. Därför är hållbarhet och cirkulär ekonomi viktiga delar av utbildningen. I en cirkulär ekonomi tar man hänsyn till hur en produkt ska återvinnas redan när man designar den. Stor vikt läggs vid att produkten ska gå att dela upp och källsortera. Detta ställer höga krav på val av material och tillverkningssätt. Med hjälp av nya teknologier sker nu en utveckling i branschen av nya affärsmodeller utifrån ett cirkulärt förhållningssätt.
Utbildningens mål
Målet är att du efter utbildningen ska ha breda kunskaper inom industriella processer, hållbarhet, elektrisk mätteknik, styr- och reglersystem, grundläggande kemi och IT samt kvalitets- och hållbarhetsarbete.
Vidare förmåga att underhålla och driftsätta anläggningar utifrån ett hållbart fokus, utveckla ett hållbarhetsperspektiv i livscykeln för produkter och tjänster, förbättre reglersystem genom simulering och att använda datorhjälpmedel med mera.
Du ska bland annat ha kompetens att utföra praktiska moment inom drift och underhåll, bidra till en hållbar produktion i en processteknisk verksamhet och definiera och fatta beslut avseende åtgärder vid driftproblem.
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i rollen som processingenjör, processoperatör, processtekniker eller produktionstekniker.
Utbildningens innehåll i korthet
Mer information om utbildningsorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller vår satelitort Mariestad. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satellitorten. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.
Kontakt
Maria Lindfors
Utbildningsledare
Startar ej 2023