På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Geodetisk Mätningstekniker

Geodetisk Mätningstekniker

Teknikhögskolan

Geodetisk Mätningstekniker

Mätningstekniker utför mätningar i många olika sammanhang. Då exempelvis ett nytt bostadområde eller en ny väg ska byggas, är det mätningsteknikerns uppgift att ta fram underlaget för kartor.

Utbilda dig till geodetisk mätningstekniker
Mätningstekniker utför mätningar i många olika sammanhang. Då exempelvis ett nytt bostadområde eller en ny väg ska byggas, är det mätningsteknikerns uppgift att ta fram underlaget för kartor. Inmätning, utsättning, industrimätning, terrängmodeller, GPS- mätningar utförs av en mätningstekniker.

Mätningsteknikern använder avancerade digitala instrument och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Noggrannheten vid mätning med satelliter ligger på detaljnivå även vid mätningar på upp till en mil. I ditt framtida yrke kommer du att vara ute och genomföra mätningsarbeten vid olika sorters anläggningsarbeten t.ex. väg och järnväg. Laserskanning och maskinstyrning ingår också som moment i denna utbildning.

Arbetsmarknaden inom tekniska yrken är stor. Den kommande generationsväxlingen inom byggbranschen samt ökade krav på kompetens att använda mer avancerad teknisk utrustning, kräver en hög praktisk kunskap. Denna utbildning har en praktisk inriktning, vilket gör att de studerande får precis de kunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Utbildningens mål
Efter avslutad utbildning kan du använda moderna geodetiska instrument och övrig utrustning. Du kan läsa och tolka ritningar inom bygg- och anläggningssektorn. Du har kunskap om hur mätnings- och beräkningsresultat som berör detaljmätning lagras och bearbetas. Du vet hur du ska söka information om relevanta lagar och regelverk och bedöma vilken typ av mätning som är lämplig.

Alla teoretiska kunskaper får du tillämpa under LIA-perioderna, som är en del av utbildningen och sker på en arbetsplats.Du blir väl förberedd för din yrkesroll och får kompetens som arbetslivet efterfrågar.

Vad kan jag arbeta med efter examen?
Efter avslutad utbildning kan du arbeta som geodetisk mätningstekniker inom bygg- och anläggningssektorn.

Utbildningsledare
Jakob Claesson
031-700 83 11

 

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

Slut

2019-06-07

2020-06-12

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Reportage om utbildningen

Frågor till en mätningstekniker

Sara Strandberg studerar till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och närmar sig slutet på...
Läs mer

Teknikhögskolan

Laddar...