På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Elfordonstekniker

Elfordonstekniker

TUC Yrkeshögskola

Elfordonstekniker

Utbilda dig till elfordonstekniker och du felsöker, servar och reparerar el- och hybridfordon. I takt med att försäljningen av el- och hybridfordon kraftigt ökar, ökar också behovet av arbetskraft med rätt kompetens.

Som elfordonstekniker arbetar du med el- och hybridfordons olika komponenter och delsystem. Du har stor kunskap om allt från elmotorer, kraftelektronik och elektroniska styrsystem till olika typer av batterier, kondensatorer och övriga system. Säkerhet är en viktig del i ditt arbete och du lär dig identifiera och analysera risker, exempelvis vid hantering av krockskadade elfordon.

I ditt arbete har du stor kunskap om el och elektronik i elfordon. Med hjälp av scheman, ritningar och mätningar kan du felsöka och avhjälpa fel i lik- och enfasväxelströmkretsar. Du kan fordonssystemets kopplingssymboler, skyddsutrustning och säkerhetsföreskrifter. I ditt arbete träffar du många kunder och det är därför viktigt att du har ett professionellt bemötande. Du inger förtroende och hanterar invändningar och klagomål på ett yrkesmässigt sätt.

LIA
Under sex veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du praktisera dina teoretiska kunskaper genom att på ett riskmedvetet och säkert sätt arbeta med el och/eller hybridfordon.

Efter examen
Senast 2030 ska klimatutsläppen från fordonstrafiken ha minskat med 70%. Transport- och fordonsbranschen står därför inför stora utmaningar och en mycket snabb teknikutveckling. De flesta av landets kommuner och även många företag och privatpersoner byter dagens fordon till miljövänligare alternativ. Utvecklingen av tunga fordon går också framåt men här dröjer det lite längre innan vi har enbart el- och hybridfordon.

Behovet av rätt kompetens är högt och förväntas öka kraftigt de kommande tre till fem åren. Efter examen kan du arbeta som elfordonstekniker, fordonstekniker el/hybrid eller tekniker el/hybrid och du har många olika arbetsplatser och arbeten att välja mellan.

Utbildningen bedrivs halvfart på distans. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också 9 fysiska träffar i Tranås, oftast är träffarna två dagar varje gång.

Kontakt
Malin Liedholm, Utbildningsledare
073-501 86 82

Studietakt

50%

Poäng

200 YH-poäng

Start *

Påbörjad

2021-09-01

Slut

2022-06-30

2023-06-30

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Elfordonstekniker på TUC Yrkeshögskola.