På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Lärarassistent

Lärarassistent

Vårdyrkeshögskolan

Lärarassistent

Lärarassistent – distansutbildningen för dig som vill ha ett omväxlande och ansvarsfullt arbete.

Vad gör en lärarassistent?
Lärarassistent är en relativt ny titel i skolan och det finns inte någon uttalad arbetsbeskrivning, därför skiljer sig förväntningarna på lärarassistenten åt mellan skolorna. Oavsett vad din framtida arbetsplats har behov av så kommer ditt fokus främst att ligga på att avlasta och underlätta lärares och övrig personals arbete.

Som lärarassistent kan du arbeta tillsammans med enskilda lärare eller flera i ett arbetslag. I ditt arbete möter du många olika människor, där det gäller att du fångar upp och förstår deras behov och på vilket sätt du kan hjälpa till, avlasta och underlätta. På så sätt bidrar du till ett positivt arbetsklimat där människor trivs och vill arbeta.

Några exempel på administrativa uppgifter kan vara att ansvara för dokumenthantering, hantera skolans digitala verktyg och registrera frånvaro. Några exempel på uppgifter inom lärarassistentens elevnära ansvarsområden kan vara allt från att kontakta vårdnadshavare, vara rastvakt och följa en elev under en skoldag till att vara i mindre grupper under lektionstid.

Efter utbildningen kan du arbeta inom hela skolan, från förskola upp till gymnasiet och vuxenutbildningar som:

  • Lärarassistent
  • Pedagogassistent
  • Skolassistent

Utbildningsform och upplägg
Lärarassistent är en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) som du läser på distans och heltid under 1 år. Under studietiden kommer det att vara fyra obligatoriska träffar på Vårdyrkeshögskolan i Linköping eller Stockholm, á två dagar per tillfälle.

Under utbildningen ligger LIA (praktik) parallellt med nästan alla kurser. Det innebär att du är ute på en skola 2-3 dagar per vecka. Föreläsningar sker i realtid via Skype ett par timmar varje vecka. Dessa spelas även in och går att ta del av i efterhand. Resten av tiden ägnas åt självstudier och grupparbeten, där du förväntas engagera dig och göra regelbundna diskussionsinlägg, för att studiegruppen ska fungera.

Läs mer på Vårdyrkeshögskolans hemsida.

200 YH-poäng

Start *

2019-08-19

Slut

2020-05-22

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Lärarassistent på Vårdyrkeshögskolan.