På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Steriltekniker

Steriltekniker

Vårdyrkeshögskolan

Steriltekniker

Behovet av utbildade steriltekniker ökar i takt med att hälso- och sjukvården blir allt mer specialiserad och kräver nya kompetenser. Var med och gör vården möjlig!

Som steriltekniker utför du ett viktigt arbete inom vården. Du ser till att vården har rätt förutsättningar för att förhindra vårdrelaterade infektioner. Steriltekniker behövs för att sjukhusen och mottagningar ska lyckas utföra patientsäkra operationer och kirurgiska ingrepp. Behovet av kompetenta steriltekniker är så stort att majoriteten av våra studerande erbjuds jobb redan innan de tar examen.

Eftersom detta är en utbildning du läser på distans kan du arbeta samtidigt, cirka 50 %, förutsatt att du kan planera ditt arbete väl.

Vad gör en steriltekniker?
Som steriltekniker arbetar du med att rengöra, desinficera, kontrollera samt paketera medicinsk utrustning och gods på exempelvis steril- och operationsenheter eller på tandvårdskliniker.

Arbetet innebär hantering av instrument från många specialiteter med hjälp av diskdesinfektorer och autoklaver som kräver kunskap om process, kontroller och validering. Steriltekniker handhar instrument från de flesta specialiteter och arbetar med moderna maskinparker i vilka hantering av både diskdesinfektör och autoklav ingår. Man ser till att vården har rätt förutsättningar för att förhindra vårdrelaterade infektioner.

Vad kan jag arbeta med efter examen?
Efter avslutad utbildning kan du arbeta som steriltekniker inom sterilteknisk enhet på sjukhus, operationsavdelningar, tandvårdsklinik, läkemedelsindustri och djursjukhus.

Vilken kunskap har jag efter utbildningen?
Efter avslutad utbildning har du specialiserad kunskap inom vårdhygien, teoretisk och praktisk hantering av rengöring- och steriliseringsprocesser, instrument- och förrådshantering samt överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden gällande service, lagar, regler, riktlinjer och standarder relevanta för arbetsområdet inom yrkesrollen.

Du kommer även att ha färdigheter i att planera, utföra och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom flera olika områden, så som hygienrutiner, rengörings-, desinfektions- och steriliseringsprocesser samt hantering, underhåll och inspektion av tekniskt avancerade instrument och utrustning som finns på arbetsplatsen. Du kan kvalitetssäkra det du arbetar med.

Praktiska frågor om utbildningen
Eva Holst, studerandeansvarig
08-549 013 15

300 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

2019-08-01

2020-08-01

Slut

2018-12-20

2019-12-20

2020-12-18

2021-12-17

Studietakt

100%

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD