BIM-samordnare
Vill du utreda och projektera alltifrån nya stadsdelar och kommunikationsleder till bostäder, cykelvägar och grönytor kan i så fall yrket BIM-samordnare vara rätt får dig! Läs mer på framtid.se
Vill du utreda och projektera alltifrån nya stadsdelar och kommunikationsleder till bostäder, cykelvägar och grönytor kan i så fall yrket BIM-samordnare vara rätt får dig! Läs mer på framtid.se
Som byggnadsingenjör arbetar du med byggnation och renovering av bostadshus och fastigheter. Du är med i hela processen från planering till färdigställande och har en nyckelroll i projektet. Utbildningen ger dig en bred grund i byggprocessens olika delar vilket möjliggör för dig att rikta in dig på ett område som intresserar.
Vanliga ansvarsområden för en byggnadsingenjör är projektering, ekonomi samt ledning och koordinering av arbetslag och underentreprenörer. Yrket passar dig som vill arbeta projektinriktat med varierande arbetsdagar och med mycket ansvar.
Idag råder det stor kompetensbrist inom byggbranschen. 8 av 10 företag anger att de saknar utbildad personal för att kunna genomföra de stora byggsatsningar som planeras. Inom de närmsta fem åren ska det byggas och renoveras närmre en och en halv miljon bostäder i Sverige. Befolkningen växer och vi behöver fler bostäder, skolor och industrier. Samtidigt behöver många äldre fastigheter renoveras för att hålla god kvalitet och möta uppsatta miljömål.
Vill du arbeta inom byggsektorn med att ta fram viktiga data för beslutsfattande?
Som mätningstekniker har du specialistkompetens inom byggtekniska ritningar och mätteknik och är den som tar fram mätpunkter som ligger till grund för hur en ny väg eller ett bostadshus ska kunna byggas. Arbetet sker både utomhus på byggen där du använder dig av olika tekniska mätverktyg och inomhus framför dator där du arbetar med 3D-modeller och analyserar data.
En ökad produktion inom bygg- och anläggningssektorn i kombination med ny digital teknik har skapat en stor efterfrågan på kunniga mätningstekniker. Yrket passar dig som gillar att analysera siffor och att fatta datadrivna beslut. Yrkesrollen ställer också krav på kommunikations- och samarbetsförmåga då du ofta är i kontakt med andra personer inom ett byggprojekt.
Byggbranschen står inför en enorm kompetensbrist och kommer behöva anställa 50 000 ingenjörer inom de kommande fem åren. Samtidigt är många stora infrastrukturprojekt inplanerade där vägar, järnvägar, broar och tunnlar ska anläggas för att förbättra möjligheterna för människor att leva i hela landet och pendla till sina jobb samt skapa miljövänliga transportvägar.
Som anläggningsingenjör är du en nyckelperson i satsningen på Sveriges infrastruktur och arbetar med att planera och driva infrastrukturprojekt. Du har ett övergripande ansvar och en koordinerande roll. Yrket passar dig som vill ha ett varierande, socialt och ansvarsfullt arbete där du kombinerar problemlösning och projektledning samtidigt som du bidrar till samhällets utveckling.
Efter utbildningen kan du arbeta som exempelvis anläggningsingenjör, arbetsledare, KMA-samordnare eller entreprenadingenjör inom bygg- och anläggningsbranschen.
Utbildningen är på heltid och platsbunden, med lärare på livelänk, på orterna Gällivare, Piteå, Skellefteå, Örnsköldsvik
Utbildningen Byggproduktionsledare inom renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) passar dig som drömmer om en ledande roll inom samhällsbyggnad.
Som Byggproduktionsledare inom renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) leder du arbetet i byggprojekt och är den som ansvar för hela byggprocessen. Du kommer ha en samordnande roll med kunskap om byggproduktionens alla delar. Inom ROT utgår man från befintliga byggnader och gör en plan utifrån de förutsättningar som finns.
Yrket ställer krav på att du som Byggproduktionsledare har god kännedom om fastigheten och att du inför byggstarten gör en noggrann inventering för att undvika att stöta på stora problem. Du kommer jobba nära boende i fastigheten och fastighetsägare, vilket ställer krav på god kommunikation och planering.
Under Byggproduktionsledare utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om renoveringsprojekt, teknisk utveckling och energieffektivisering. Du lär dig specifika kunskaper inom ROT såsom byggnadstekniska lösningar från olika tidsperioder, stambyten, om kulturmiljölagen, energieffektivisering av äldre byggnader och olika renoveringstekniker.
Exempel på yrkestitlar förutom Byggproduktionsledare:
Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
- Matematik B / Matematik 2
ELLER
- Bygg och anläggning 2