Byggnadsingenjör Energi och ROT
Som byggnadsingenjör kan man vara med och skapa värden som består i årtionden framåt. Läs mer om yrket på framtid.se
Som byggnadsingenjör kan man vara med och skapa värden som består i årtionden framåt. Läs mer om yrket på framtid.se
Utbildningen är platsbunden, med lärare på livelänk, på orterna Norrtälje, Stockholm, Söderhamn, Östersund, Malmö och Piteå
Utbildningen till miljösamordnare passar dig som vill arbeta med miljöfrågor inom byggsektorn, som är duktig på att organisera och har en god samarbetsförmåga.
Under denna utbildningen får du gedigna kunskaper om byggnaders påverkan på yttre och inre miljö, energiförsörjning, projektkunskap och förbereds för ett utvecklande arbetsliv.
Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning och arbetar med att samordna, planera, driva och följa upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Du identifierar miljöpåverkan vid byggprojekt och föreslår åtgärder. Andra arbetsuppgifter är byggvarubedömningar, att inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Längre fram i karriären kan du även arbeta med inventeringsplaner av fastigheter, administrera de formella delarna av miljöarbetet och skriva miljöprogram.
Du varvar mellan arbete på kontor och ute i fält på byggarbetsplatser. Yrkesrollen kräver att man trivs med samarbete, är nyfiken och hela tiden strävar efter att utvecklas.
Exempel på yrkestitlar förutom miljösamordnare:
Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
- Matematik B / Matematik 2
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
ELLER
- Bygg och anläggning 1
Utbildningen är på heltid och platsbunden, med lärare på livelänk, på följande orter: Stockholm, Malmö, Gävle, Hudiksvall, Söderhamn
Under utbildningen får du kompetens inom samhällsbyggnadsprocessen, plan- och bygglagen, Boverkets regler, energikrav, byggteknik, kommunikation och kundbemötande.
Som Handläggare på byggnadsnämnd är du anställd av kommun och inom offentlig verksamhet och kan då arbeta antingen som bygglovshandläggare eller byggnadsinspektör. I arbetet granskar du bland annat handlingar och byggen, beslutar om kontrollplaner.
I din yrkesroll har du mycket kontakt med olika människor i sambandmed bygglovsansökningar, och ofta finns ett rådgivande element i regelfrågor.
Efterfrågan på bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer ökar i takt med en hög byggtakt på bostadsmarknaden.
Exempel på yrkestitlar förutom Handläggare på byggnadsnämnd:
Behörighet
Du behöver även ha minst godkänt betyg i:
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
Om du är intresserad av att renovera och bygga om äldre hus och byggnader så är denna utbildning något för dig. Äldre byggnader kräver kunskaper om byggnadsvård och underhåll, tålamod, ett metodiskt arbetssätt, god planering och förmågan att praktisk tillämpa det man lärt sig. ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad.
Att arbeta som byggnadsingenjör ROT kan vara lite som att lägga ett komplext pussel, där små detaljer skapar en betydligt större helhet. Oavsett om du medverkar i tidigare skede t. ex. med en byggnadsinventering eller om du har avancerat till arbetsledare, så handlar det om byggteknik, lagar och förordningar – som kräver såväl tekniska, ekonomiska och praktiska lösningar.
Som byggnadsingenjör kan du arbeta som egen företagare eller anställd, på en mindre eller en väldigt stor arbetsplats, inne på ett kontor, ute på bygget eller både och. Det är ett omväxlande, varierande, stimulerande och socialt arbete där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter, och du får utlopp för både kreativitet och innovation.
Det är ett yrke där du har mycket goda utvecklingsmöjligheter, och med rätt ledaregenskaper, initiativkraft och samarbetsförmåga kan du avancera till arbetsledare. Med flera års erfarenhet kan du vara platschef med ansvar för ett helt bygge!
Yrkesroller efter utbildningen
ROT är en viktig och konjunkturstabil inriktning. Byggandet är under stark tillväxt med tillhörande service och infrastruktur i framför allt storstadsregionerna: renoveringsbehovet är starkt särskilt med miljonprogrammets upprustning med nya energikrav, dessutom är den pågående hyresgästanpassningen av företags- och industrilokaler ett annat expansivt område. I kombination med att de sista av den ansenliga gruppen 40-talister nu går i pension så har behovet av byggnadsingenjörer ROT kraftigt ökat, speciellt när det gäller ledande positioner. Detta förutspås gälla för åtminstone de närmaste tio åren.
När det gäller ROT är det en viktig och konjunkturstabil del av branschen som involveras i såväl renoveringen av bostadsområdena från 60- och 70-talen, ombyggnationen av lokaler och anpassningen till de nya energikraven. Byggnadsingenjörer i allmänhet och ROT-ingenjörer i synnerhet är därför extra eftertraktade i branschen. De hus som byggs idag kommer inom 40 år att vara ROT objekt, Du kommer att jobba med dessa hus I slutet av din karriär!
Våra examinerade byggnadsingenjörer med ROT-inriktning arbetar på såväl mindre som medelstora och stora byggföretag i yrkesroller som till exempel
Särskild behörighet:
Utbildningen är platsbunden och bedrivs på heltid och med lärare på livelänk på orterna Stockholm och Göteborg
Här är utbildningen som passar dig som vill vara med och påverka energianvändningen och lämna ett positivt miljöspår efter dig.
Som Energispecialist arbetar du i det hetaste området inom teknik idag - nämligen energieffektiva lösningar, den viktigaste frågan i samhällsbyggnadssektorn. Du arbetar med olika byggprojekt i alla skeden, från tidig planering till uppföljning, där du tar fram underlag, analyser, utredningar, investeringsplaner och beslutsunderlag hos uppdragsgivare.
En Energispecialist med inriktning hållbara byggnader ansvarar för att utreda och genomföra energieffektiviserande åtgärder i byggnader, lokaler och boendemiljöer. Det kan innebära allt från mätning av inomhusförhållanden, undersökning av potentiella fukt- eller mögelskador, till att hitta sätt att sänka energianvändningen. Du tar fram energideklarationer och inventeringsunderlag åt kunder.
Arbetet är fritt, flexibelt och ger en bred kunskap om många olika fält inom energi och miljö. Som energispecialist utför du ett meningsfullt arbete som ligger helt rätt i tiden.
Under utbildningen rustas du med teoretisk och praktisk kunskap om BBR, LCC-beräkningar och byggnadsteknik. Du kommer lära dig göra energiberäkningar och analyser samt ta fram förslag på olika energieffektiviserande åtgärder i specifika byggnader.
Exempel på yrkestitlar förutom energispecialist:
Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan.
Det finns 3 vägar att bli behörig genom gymnasiekurser:
- Matematik 2 och Svenska 2/svenska som andraspråk 2
ELLER
- Bygg och anläggning 2
ELLER
- Praktisk ellära
Utveckla framtidens hus! Gå en skräddarsydd YH-utbildning mot en bransch som drar åt både grön utveckling och samhällsbyggnad. Vill du ha ett varierat arbete och vara med och skapa affärsmässig och långsiktig förvaltning?
Komplex och utvecklande roll
Som fastighetsförvaltare har du det övergripande ansvaret för förvaltningen av en eller flera fastigheter samt ofta också personal. Du förvaltar, utvecklar och förädlar fastighetsbeståndet, leder och samordnar arbetet, du är kundorienterad och har god förståelse för sambanden mellan kostnader och intäkter. Då rollen kan se olika ut beroende på arbetsplats behövs en bred kompetens inom många olika kunskapsområden. En kompetens som branschen starkt efterfrågar.
Brist på personal i branschen
Fastighetsbranschen är under stark utveckling vilket skapar behov av färsk och modern kompetens. Utredningar pekar på ett mycket stort rekryteringsbehov av fastighetsförvaltare, främst till följd av pensionsavgångar, nyetableringar och nya lagar och kunskapskrav i branschen. Den nationella efterfrågan är stor vilket gör det möjligt att snabbt komma ut i arbete, både på din egen hemort och i övriga Sverige.
Bred YH-utbildning varvad med praktik
Rollen som fastighetsförvaltare är komplex. Du läser därför en lång rad olika kurser – från ekonomi med fastighetsinriktning till kommunikation, IT, fastighetsjuridik, ledarskap, fastighetsteknik och miljöhantering. Samverkan med branschen under studietiden är avgörande för hela utbildningen. Genom din LIA (lärande i arbete) knyter du tidigt kontakter med yrkesverksamma i branschen och skaffar dig erfarenhet och kunskap som ofta leder till jobb direkt efter avslutad YH-utbildning.
Det är viktigt att du som förvaltare behärskar Excel. Därför får du under hela din utbildning hos oss fri tillgång till Learnesys onlinekurs i Excel.
Omväxlande jobb med flexibilitet
Att jobba som fastighetsförvaltare passar dig som vill ha ett omväxlande och flexibelt yrke där kontakt med människor i branschen är en stor del av vardagen. För att lyckas i rollen bör du också vara noggrann, kvalitetsmedveten och ha ett öga för service och att vilja bygga nya, men också vårda nuvarande kundrelationer. Då branschen innefattar både bostäder, kontor och kommersiella fastigheter finns många vägar att välja i ditt framtida yrkesliv.
Efter utbildningen har du kompetenser för att:
Kontakt
Björn Egertz
Utbildningsledare
070-336 54 80