På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Automationsingenjör i mekatronik

Automationsingenjör i mekatronik

Yrkeshögskolan i Halmstad

Automationsingenjör i mekatronik

STARTAR EJ 2021

Jobba både med skruvmejsel och tangentbord!
Lär dig programmera olika typer av PLC-system, visualisering, industriell kommunikation, servosystem, elkonstruktion, elmaskiner, hållfasthetslära, bearbetningsteknik med fleroperationsmaskiner, installation och montage, tillämpa lagar mm.

Yrke och framtid
Yrket är både praktiskt och teoretiskt, som vi brukar säga ”man arbetar både med skruvmejsel och tangentbord”. Man gör t.ex. konstruktionsberäkningar och ritningar, installerar mekaniska och elektriska komponenter, robotar, datorsystemet ska programmeras och idrifttagning görs samt intrimning och utvärdering. Det blir på så vis mycket varierande arbetsuppgifter.

Som automationsingenjör i mekatronik kan du arbeta med drift, underhåll och service, konstruktion, installation, montage, PLC-programmering, robotprogrammering, konstruktion eller en blandning av dessa i både mindre och större företag och inom många olika branscher. Mekatronik! Namnet mekatronik är en sammanslagning av orden mekanik och elektronik. Det är en kombination av mekanik, elektronik, elkraft och datorteknik.

Anställningsmöjligheter Enligt prognoser vi genomfört i Halland finns ett mycket stort anställningsbehov av denna kompetens. Enligt organisationen ”Teknikföretagen” bedömmer man ett stort framtida behov av denna kompetens, likaså i arbetsförmedlingens ”Yrkeskompassen” visar samma sak. Man har alltså goda anställningsmöjligheter efter utbildningen.

Utbildningen
Utbildningen är på 2 läsår och kostnadsfri. Man läser på heltid och har rätt till studiemedel, CSN. Man läser bl.a. mekanik, elkraft, elektronik, styr- och reglersystem, programmerbara system och kommunikationsmetoder. Helhetsbegreppet är centralt för en automationsingenjör i mekatronik.

Under utbildningen genomför man en stor del praktik s.k. LIA (lärande i arbetslivet) vid något eller några företag. Här lär man sig omsätta de teoretiska kunskaperna direkt i yrket och samtidigt skaffar man kontakter och referenser.Yrke och framtid

Enligt SCB's långsiktiga prognoser kommer det att saknas över 100 000 teknikutbildade 2030. Framförallt ingenjörer men också nästan 50 000 yrkesutbildade.

Studietakt

100%

Poäng

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Slut

2022-06-10

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Automationsingenjör i mekatronik på Yrkeshögskolan i Halmstad.