På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Automationsingenjör i mekatronik

Automationsingenjör i mekatronik

Yrkeshögskolan i Halmstad / Lidköping

Automationsingenjör i mekatronik

Läs i HALMSTAD eller LIDKÖPING!

Som automationsingenjör i mekatronik kan du arbeta både i Sverige och internationellt inom ett mycket expansivt område med utmaningar och goda karriärmöjligheter!

Exempel på behörighet till utbildningen
Läst elprogrammet, energiprogrammet, teknikprogrammet och liknande eller arbetat som automationstekniker, elektriker, elmontör, underhållstekniker, servicetekniker etc.

Framtiden är ljus
Inom flera olika branscher sker en ständig ny- och utbyggnad samt modernisering av automationssystem i en allt högre takt. Behovet av utbildade automationsingenjörer har därför ökat markant, så det är lätt att få jobb.

Yrket är både praktiskt och teoretiskt, som vi brukar säga ”man arbetar både med skruvmejsel och tangentbord”. Man gör t.ex. konstruktionsberäkningar och ritningar, installerar mekaniska och elektriska komponenter, robotar, datorsystemet ska programmeras och idrifttagning görs samt intrimning och utvärdering. Det blir på så vis mycket varierande arbetsuppgifter.

Som automationsingenjör i mekatronik kan du arbeta med drift, underhåll och service, konstruktion, installation, montage, PLC-programmering, robotprogrammering, konstruktion eller en blandning av dessa i både mindre och större företag och inom många olika branscher.

Mekatronik!
Namnet mekatronik är en sammanslagning av orden mekanik och elektronik. Det är en kombination av mekanik, elektronik, elkraft och datorteknik.

Anställningsmöjligheter
Enligt prognoser vi genomfört i Halland finns ett mycket stort anställningsbehov av denna kompetens. Enligt organisationen ”Teknikföretagen” bedömmer man ett stort framtida behov av denna kompetens, likaså i arbetsförmedlingens ”Yrkeskompassen” visar samma sak. Man har alltså goda anställningsmöjligheter efter utbildningen.

Utbildningen
Utbildningen är på 2 läsår och kostnadsfri. Man läser på heltid och har rätt till studiemedel, CSN. Man läser bl.a. mekanik, elkraft, elektronik, styr- och reglersystem, programmerbara system och kommunikationsmetoder.

Helhetsbegreppet är centralt för en automationsingenjör i mekatronik. Under utbildningen genomför man en stor del praktik s.k. LIA (lärande i arbetslivet) vid något eller några företag. Här lär man sig omsätta de teoretiska kunskaperna direkt i yrket och samtidigt skaffar man kontakter och referenser.

Yrke och framtid
Utbildningen är framtagen tillsammans med företag och organisationer. De har varit med och utforma innehåll och mål. Detta säkrar de framtida möjligheterna för att man ska få en anställning efter examen. Skolan startade 1998 och har sedan dess utvecklats till en framgångsrik utbildningsorganisation. Vi samverkar idag i ett stort nätverk av företag i Halland och har skapat ett mycket hållbart och attraktivt utbildningskoncept som står i samklang med arbetslivets flexibla behov inom teknikområdet.

Studietakt

100%

Poäng

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

2020-08-01

Slut

2020-06-30

2021-06-30

2022-06-30

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Automationsingenjör i mekatronik på Yrkeshögskolan i Halmstad / Lidköping.