Automations- och robotingenjör

Som automationsingenjör kan man arbeta med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar men även programmera de anläggningar som är datorstyrda. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Motion Designer

Hyper Island

Detta program ger dig chansen att lära dig färdigheterna för att starta eller uppgradera din karriär inom den internationella animations- eller filmindustrin.

Motion Designer är en utbildning som täcker hela spektrumet av färdigheter du behöver för att starta en karriär inom rörelsedesign. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Detta är en animationsutbildning där du fördjupar dig i rörelsegrafikens värld, guidad av branschpersonal, för att kunna skapa banbrytande visuella upplevelser. Du lär dig att följa trender och se till att dina färdigheter är uppdaterade. Du får planera ditt lärande helt efter din personliga utvecklingsplan och i samarbete med branschen. Du får utforska globala trender, arbetsmetoder, processer, roller och lära dig vilka de stora aktörerna är. Du kommer att arbeta med olika idéer för att utveckla och presentera animeringskoncept med fokus på varumärke och målgrupp. Du lär dig också hur man säljer dessa koncept.

Under de första veckorna kommer du att få en presentation på ett antal verktyg som behövs för att stödja ditt arbete med projekt och kurser. Du får utbildning i de tekniker och programvaror som används i industrin. De olika teknikerna innefattarr designprinciper, berättande, storyboarding, figurteckning, principer för animering, stop-motion, karaktärsdesign och animering, CEL-animation, 2D-vektoranimation och 3D-animering.

Programmet är 67 veckors studier på vårt campus i Karlskrona och 23 veckors praktik i vilket land du vill.

Avgifter: Avgiftsfritt och CSN berättigat för nordiska studenter.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-09)
Påbörjad (2022-08-08)
2023-08-07
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-02-28
2024-06-14
2025-12-12
2026-12-18
Studietakt
100%
YH poäng
545 YH-poäng (ca. 2.7 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Data & IT
Kultur, media, design

Digital Creative

Hyper Island

Fokus på kreativitet och kommunikation för den digitala världen

På den här utbildningen kommer du att få dyka ner och utforska ämnen från design och teknik till strategi och projektledning.

Programmet Digital Creative (Digital kreatör) strävar efter att ge dig ett holistiskt perspektiv på digitala media och samtidigt ge dig möjligheten att forma en djupare specialisering så att du är redo att påbörja din karriär direkt efter utbildningen.

Den här utbildningen är för dig som är intresserad och nyfiken på att utveckla dina kunskaper inom design, teknik, ledarskap och entereprenörskap, för dig som vill bli utmanad och få riktiga krav från riktiga kunder. Du kommer att utmanas - både yrkesmässigt och privat genom att utöva självledarskap, lära dig förstå de inre mekanismerna inom gruppdynamik och konstant behöva skaffa nya verktyg och kunskaper för att utveckla dina förmågor.

Utbildningen förbereder dig för yrkesroller som exempelvis Digital designer, frontend-utvecklare, projektledare, digital designer, art director, producent och entreprenör. Du kommer att kunna utforska olika typer av kunskaper och roller och i slutet av utbildningen besluta dig för vilken specialisering du vill rikta in dig på. På det här sättet är du fri att undersöka och utöka dina kompetensområden och utmana dig själv under din tid i programmet.

Upplägg
Utbildningen pågår under 90 veckor - 60 av dessa veckor läser du på campus, du kan välja mellan Stockholm och Karlskrona, och 30 veckor gör du din praktik någonstans i världen.

Avgifter:
Internationella studenter – 229,000 SEK
Nordiska studenter – CSN berättigat

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-09)
Påbörjad (2022-08-08)
2023-08-07
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2023-11-30
2024-06-14
2025-06-13
2026-08-07
2027-08-06
Studietakt
100%
YH poäng
450 YH-poäng (ca. 2.3 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Kultur, media, design
Data & IT
Satellitort
Karlskrona

Drift- och fastighetstekniker

Hermods Yrkeshögskola

Som drift- och fastighetstekniker arbetar du med teknik, miljö och energi i olika fastigheter. Du är specialist på drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system vilket innebär att du säkerställer att dessa fungerar enligt fastighetsägarens och hyresgästernas förväntningar. Från kontrollrummet övervakar du den dagliga driften och vid tillfällen åker du ut till olika fastigheter för underhåll och skötsel.

Det finns ett stort behov av utbildade drift- och fastighetstekniker på grund av pensionsavgångar samtidigt som teknisk utveckling, digitalisering och hållbarhetsfokus ställer krav på ny kompetens.

Yrket passar dig som söker ett varierande och tekniskt arbete med mycket eget ansvar. Du får fördjupade och breda kunskaper inom fastighetsteknik och kommer kunna ta ett tekniskt ansvar för en eller flera fastigheter.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-01)
Utbildningsslut
2023-06-09
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Karlskrona kommun)

UX Designer

Hyper Island

UX design är inte bara grafik. UX-designers utvärderar användarnas behov och affärsmål, möter intressenter, väljer metoder och visar en stark förståelse för olika forskningsmetoder.

Utbildningen gör dig till en brobyggare mellan mänskliga behov och teknik. Ditt uppdrag är att undersöka hur dessa samspelar och hur du kan använda psykologin för att ta fram design och teknik på bästa sätt. Som UX-designer organiserar och genomför du intervjuer med konsumenter, gör observationer, använder etnografiska verktyg, utför kontextuell utredning och andra kvalitativa metoder.

Du får lära dig hur du samlar in data och vilka forskningsmetoder som finns, skapa användarflöden, interaktionsdesign och utforska skillnaderna mellan UI och UX, lära dig hur du använder digitala verktyg som Adobe XD, Framer, Sketch, Proto.io och Origami och mycket mer.

Utbildningen är 90 veckor lång, 67 av dessa veckor kommer du att tillbringa på vårt campus i Karlskrona, resterande 23 veckor gör du din praktik någonstans i världen.

Avgifter: Avgiftsfritt och CSN berättigat för nordiska studenter.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-09)
Påbörjad (2022-08-08)
2023-08-07
Utbildningsslut
2023-11-30
2024-06-14
2025-06-13
Studietakt
100%
YH poäng
450 YH-poäng (ca. 2.3 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Data & IT
Kultur, media, design

Programvarutestare

KYH

Den här utbildningen går via KYH Anywhere. Du kan välja mellan Anywhere-orterna: Ronneby och Stockholm. Att studera via Anywhere innebär en platsbunden undervisning på din valda ort med lärare på livelänk.

Under utbildningen till Programvarutestare rustas du med gedigna kunskaper i programmering, testning och ledarskap, och förbereds för ett kreativt och utvecklande yrkesliv. Utbildning passar dig som gillar att lösa problem, utforska nya tekniska områden och har en fallenhet för nytänkande idéer.

Som Programvarutestare måste du hitta sätt och situationer där produkter eller tjänster inte fungerar som de ska och tillsammans med ditt team åtgärda bristerna. Du har en viktig roll inom utvecklingen av ny programvara då du är den som säkerställer att tekniken möter användarnas behov på ett tillfredsställande sätt, och du är den som ser till att ni levererar fungerande och kvalitetssäkrade produkter.

För den som arbetar som Programvarutestare är ingen arbetsdag den andra lik. Du jobbar tillsammans i team bestående av beställare och utvecklare som programmerar produkten. Testarens roll i teamet är att tolka vad beställaren vill ha, för att sedan försöka förstå på djupet hur produkten fungerar och hitta situationer där den fungerar riktigt illa – så att det sedan kan åtgärdas. Kort sagt kan man säga att Programvarutestaren arbetar med att kvalitetssäkra programvara och IT-system. Yrket är väldigt kreativt och testaren behöver kunna sätta sig in i hur slutanvändaren tänker och kommer att använda produkten.

Det råder stor efterfrågan på din kompetens inom branschen, så framtidsutsikterna är mycket ljusa för dig!

Exempel på yrkestitlar förutom Programvarutestare:

  • Mjukvarutestare
  • Teknisk testare
  • Testatuomatiserare
  • Testledare

Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land samt minst godkänt betyg i de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

- Matematik B / Matematik 2
- Engelska 6
- Programmering 1

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-30)
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-06-30
Branscher
Data & IT
Satellitort
Stockholm