Hälsohögskolan i Jönköping

Hälsohögskolan är ett av de ledande lärosätena i Sverige för akademiska utbildningar inom hälsa, vård och socialt arbete. På Hälsohögskolan förbereds du för en föränderlig framtid i en kreativ studiemiljö. Vi är stolta över att kunna erbjuda utbildningar som i nationella utvärderingar fått mycket bra omdömen och lyfts fram i massmedia som goda exempel.

På Hälsohögskolan förbereds studenterna för en föränderlig framtid i en kreativ studiemiljö. Utbildningarna har fått mycket positiva omdömen i nationella utvärderingar och lyfts fram i massmedia som goda exempel. Utbildning erbjuds på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Forskningen vid Hälsohögskolan har ett högt anseende nationellt såväl som internationellt.

Våra utbildningar är uppskattade av studenter och har gott anseende hos arbetsgivare. En framgångsfaktor är att vi arbetar tillsammans med studenterna för att ständigt kunna förbättra utbildningen. 

Den praktiska delen av utbildningen planeras tillsammans med yrkesverksamma handledare. De liksom vi är mycket måna att du får en bra utbildning och vill att du ska bli den allra bästa medarbetaren efter din utbildning.

Välkommen!

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Hälsohögskolan i Jönköping

Vill du öka din kompetens och bidra till att skapa möjligheter till ökad livskvalitet och bättre hälsa för personer med olika funktionsnedsättningar? Då är stödpedagogutbildningen helt rätt för dig!

Stor efterfrågan
Du får kompetens att utveckla ditt arbete med att stödja personer med funktionsnedsättningar genom att vägleda och tillämpa pedagogiska modeller med fokus på självbestämmande och delaktighet. Under utbildningens gång får du kunskap om professionell pedagogisk vägledning och individanpassat vardagsstöd.

Utbildningen kan kombineras med arbete på deltid och vänder sig både till dig som redan arbetar på exempelvis stödboenden inom området. Utbildningen följer den nationella studieplanen.

Teori i praktiken
I våra yrkesutbildningar lägger vi stor vikt vid praktiska färdigheter och en yrkeshögskoleutbildning är en inspirerande kombination av teori och praktik.

Stödpedagogutbildningen kan kombineras med deltidsarbete vilket gör att du kan omsätta dina nya kunskaper i praktiken redan under utbildningens gång. I den sista terminen genomför du en LIA-period (Lärande i arbete) på en annan arbetsplats.

Utbildningens upplägg
Utbildningen ges på distans, halvfart, under två år. Studierna har ett distansupplägg i form av föreläsningar, seminarier, fallstudier, grupparbeten samt lärande i arbete ute på arbetsplatser (LIA).

Träffar sker två dagar var tredje vecka i Värnamo eller Oskarshamn. Eftersom utbildningen bedrivs på två studieorter kommer varannan föreläsning att ske via videokonferens.

Behörighet
Grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i följande kurser:

  • Hälsopedagogik
  • Specialpedagogik 1
  • Specialpedagogik 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2

eller motsvarande kunskaper.

Minst ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Oskarshamns kommun)
Satellitort
Värnamo

Ortopedtekniker

Hälsohögskolan i Jönköping

Hälsohögskolan i Jönköping är den enda skolan i Sverige som utbildar ortopedtekniker. Utbildningen har ett mycket gott rykte och gör att du kan söka tjänster både i Sverige och internationellt.

Som ortopedtekniker kan du göra en viktig insats genom att tillverka hjälpmedel som kan bli avgörande för att en funktionshindrad person ska kunna klara sig själv och slippa vara beroende av hjälp. En ortopedtekniker har ett mycket nära samarbete med ortopedingenjören. De arbetar tillsammans för att prova ut, anpassa och tillverka ortopedtekniska hjälpmedel.

Arbetet som ortopedtekniker kräver hög teknisk kompetens i produktions- och tillverkningsteknik där tekniken måste anpassas till individuella lösningar. Det är stort behov av utbildade ortopedtekniker på landets olika Ortopedtekniska avdelningar. Det finns sådana avdelningar på de större orterna i landet.

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför är Yh-utbildningen en inspirerande kombination av teori och praktik.

25% av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på en ortopedteknisk avdelning. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen. Vi gör också spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar.

Utbildningen går på helfart i 2 år.

Behörighet
Grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i kurserna:
- Matematik 2
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
eller motsvarande kunskaper

Mål
Utbildningen ska leda till:

  • kunskaper och färdigheter för att kunna tillverka ortopedtekniska hjälpmedel
  • kunskaper om olika materials egenskaper och att kunna välja lämpligt material och komponenter vid produktion och tillverkning
  • förståelse för rehabiliteringens/habiliteringens betydelse
  • kunskaper om säkerhet, arbetsmiljökrav och miljöhänsyn i samband med produktionen
  • kunskaper inom verksamhetsområdet för att kunna medverka i kvalitets- och verksamhetsutveckling

Startar i augusti 2025

Utbildningsstart
2025-08-01
Utbildningsslut
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Frisk- & kroppsvård
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Jönköpings kommun)