Stockholms Tillskärarakademi bild

Stockholms Tillskärarakademi

Välkommen till en gedigen, kreativ och utvecklande utbildning eller kurs. Med vår långa tradition och erfarenhet är vi det självklara valet.

Vi som arbetar på Stockholms Tillskärarakademi drivs alla av glädjen att lära ut hantverket, designen, sömnaden och konstruktionen. Vi vill utveckla, bevara och föra vidare hantverksskicklighet samtidigt som vi vill ge dig redskapen och möjligheterna för att utvecklas kreativt och fritt.

Våra lärare har en gedigen bransch- och yrkeserfarenhet i mönsterkonstruktion, sömnad och design. Vi har också knutit till oss designers, modetecknare, trend- och färgkonsulter som gästföreläsare.

Detta i kombination med vår långa erfarenhet, vårt eget erkänt utvecklade mönsterkonstruktionssystem och genom våra kontakter i modebranschen så vet vi att utbildningarna och kurserna håller den höga kvalitet som både vi, arbetsmarknad och högskolor efterfrågar.

Stockholms Tillskärarakademi grundades 1913 och har under åren utvecklats till en av de ledande skolorna i mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Tillskärarakademin står under statlig tillsyn med Skolverket som tillsynsmyndighet, och Medborgarskolan som huvudman. Rektor för Stockholms Tillskärarakademi är Annika Westborg.

Alla är välkomna
Det finns kurser och utbildningar både för dig som är nybörjare och för dig som är yrkesverksam i modebranschen. Oavsett om det gäller kläder som yrke eller hobby, grundläggande kunskaper eller vidareutveckling.

 • Vuxenutbildningar
 • Kurser

Huvudman
Stockholms Tillskärarakademi är en del av Medborgarskolan Stockholmsregionen, som också är dess huvudman.

3D-visualiserare inom mode och konfektion

Stockholms Tillskärarakademi

Med den nya utbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion kan Stockholms Tillskärarakademi kompetensförsörja modebranschen med en viktig yrkesroll som det i dag är stort behov av.

3D-visualiserare är en ny yrkesroll som kompletterar både mönsterkonstruktörer och design. Utvecklingen driver ständigt på tekniken vilket har utvecklat 3D-visualiserare till en egen yrkeskategori med sin speciella kompetens. Påbyggnadsutbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion ska ge de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för yrkesrollen.

Behörighet
För att kunna söka till denna påbyggnadsutbildning behöver du ha grundläggande behörighet till yrkeshögskolan samt särskilda förkunskaper:

 • Lägst betyg E/3/G i följande kurser:
  Mönsterkonstruktion 1
  Mönsterkonstruktion 2
  Textil design 1
  Textil design 2
 • Eller motsvarande kunskaper från exempelvis högskoleförberedande Konst- och kulturutbildning eller annan utbildningsform.
 • Utbildningsförlagd, dokumenterad och godkänd i mönsterkonstruktion minst 250 timmar.
 • Utbildningsförlagd, dokumenterad och godkänd i sömnad minst 250 timmar.

Antagning sker efter särskilt prov och tidigare utbildning.

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-01-01
2025-08-01
2026-01-01
Utbildningsslut
2025-01-10
2025-06-30
2026-01-31
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
100 YH-poäng (ca. 0.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Mönsterkonstruktör - heltid 1 år

Stockholms Tillskärarakademi

Mönsterkonstruktör är en 1-årig som ger dig den kompetens som är nödvändig för att du ska kunna arbeta som mönsterkonstruktör. YH-utbildningen är kostnadsfri, studiemedelsberättigad och innehåller LiA (praktik). En utbildning för dig som vill bli mönsterkonstruktör och vara med och skapa plagg och kollektioner för stora eller små designföretag. Här blir du en del i framtidens modebransch. 

Utbildningen är kostnadsfri samt CSN berättigad och innehåller LIA/Praktik.

Om utbildningen
Utbildningen riktar sig till dig som redan har goda förkunskaper på området med vill fördjupa dina kunskaper med avancerad manuell och datoriserad mönsterkonstruktion. Vi har mycket gott renommé i branschen och utbildningen ger dig all nödvändig kompetens för att arbeta yrkesmässigt som Mönsterkonstruktör. Vi arbetar till största del digitalt, men även med prototypsömnad och avprovningar för att hitta den bästa passformen.

Innehåll
Fokus ligger på datoriserad mönsterhantering men vi går även igenom manuella mönsterkonstruktionen. Du arbetar med alla moment i en mönsterkonstruktörs vardag t.ex. måttlistor, plaggskisser, instruktioner, mätning av plagg, provningar och justeringar av mönster. Arbetet sker i de senaste versionerna av Gerbers AccuMark, Pattern Design och Adobe Illustrator.

Du får fördjupade kunskaper i gradering, tygberäkningar samt prototypsömnad. I utbildningen ingår projektarbeten där du i team utför olika moment i processen av framtagning av ett första prov, design, mönsterkonstruktion och sömnad.

Kurser och poängplan

 • Datoriserad Mönsterhantering A: 50 poäng
 • Datoriserad Mönsterhantering B: 50 poäng
 • Datoriserad Mönsterhantering C: 20 poäng
 • Manuell Mönsterkonstruktion: 25 poäng
 • LiA: 40 poäng
 • Examensarbete: 15 poäng

Totalt 200 poäng (5 YH-poäng motsvarar 1 veckas heltidsstudier).

Praktik
I utbildningen ingår LIA-praktik på företag.

Efter avslutad utbildning kan du:

 • Ta anställning som mönsterkonstruktör på t.ex. produktionskontor och/eller frilansa som mönsterkonstruktör.
 • Vidareutbilda dig för att sedan arbeta som skräddare, designer, inköpare eller säljare inom modebranschen.
 • Påbyggnadsutbildningar efter denna utbildning är t.ex. vår YH-utbildning Skräddare – inriktning Dam och Klänning. Många väljer också att komplettera med Herrkonstruktion, Konfektionssömnad och Drapering.
 • Du kan också söka vidare till designskolor i Sverige eller utomlands.

Frågor
Välkommen att höra av dig om du har funderingar om utbildningen.
Telefon: 010-157 64 40
E-post: info@tillskararakademin.com

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2025-05-30
2026-05-29
2027-05-28
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Kultur, media, design

Skräddare - Inriktning dam och klänning

Stockholms Tillskärarakademi

På vår utbildning Skräddare – Inriktning dam och klänning kommer du lära dig avancerad skrädderikonst för att efter utbildningen kunna arbeta som skräddare. Att kunna förverkliga en kunds alla drömmar om perfekt passform, snitt och modell och samtidigt jobba hantverksmässigt mot lång hållbarhet ligger helt rätt i tiden.

Utbildningen Skräddare – Inriktning dam och klänning är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.

Om utbildningen  
Att arbeta som skräddare innebär att i sitt hantverksutövande gestalta, skapa struktur, driva kreativa processer samt arbeta mot deadlines. Utbildningen ger fördjupad yrkeskompetens inom avancerad skrädderikonst, med inriktning mot dam och klänning.

Innehåll
Under utbildningen går vi igenom de kunskaper du behöver för att realisera yrkeskunnandet, skickligheten och uttrycksförmågan. Du lär dig att att tillverka plagg, dam eller klänning, enligt Hantverksråds riktlinjer och kvalitetskrav.

Praktik
I utbildningen ingår 30 veckors LIA-praktik på företag.

Efter avslutad utbildning kommer du ha kunskaper i/att:

 • Hantverksmässigt kunna hantera avancerade sömnadsmetoder på ett skrädderitekniskt sätt gällande detaljarbete och plagg.
 • Att självständigt ta ansvar för alla steg och moment i processen kring att tillverka ett hantverksmässigt enstycksplagg åt kund.
 • Val av arbetssätt, hantverksmässig eller konfektionsanpassad rationell sömnad, i förhållande till material, ekonomi och förväntat resultat.
 • Specialiserad mönsterkonstruktion för hantverksyrket, innehållande avancerad manuell mönsterkonstruktion, dam och klänning.
 • Omställning av mönster till personliga mått efter kroppsformsanalys för att få en exakt passform på plagg och förstå orsak och verkan.
 • Toilesömnad för analys av modell och mönsterkontroll för passform.
 • Att kunna ansvara för och beräkna tidsåtgång under hela arbetsprocessen så att leverans/deadlines kan hållas.
 • Grundläggande datoriserad mönsterhantering.
 • Fackteckning för inspiration och plaggskisser för att på ett tydligt och informativt sätt kunna kommunicera med kunder och leverantörer.
 • Hur mode, kläder och trender påverkat, påverkats och utvecklats över tid.
 • Hur man startar eget företag med affärsidé, affärsplan samt marknadsföring och marknadsplan.
 • Kunna kommunicera med facktermer på engelska.

Efter avslutad utbildning kan du:

 • Ta anställning som skräddare inom damkonfektion
 • Driva eget företag eller frilansa som skräddare.

Examen
Efter godkänd utbildning erhåller du en yrkeshögskoleexamen. Som examensarbete kan du avlägga gesällprov (enligt Sveriges Hantverksråds uppställda krav). Gesällbrevet är ett yrkesbevis för skräddare som gäller på både svenska och internationella marknaden.

Frågor
Välkommen att höra av dig om du har funderingar om utbildningen.
Telefon: 010-157 64 40
E-post: info@tillskararakademin.com

Utbildningsstart
2024-08-26
2026-08-01
Utbildningsslut
2027-06-25
2029-06-22
Studietakt
100%
YH poäng
600 YH-poäng (ca. 3.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Kultur, media, design