Yrkeshögskolan Höga Kusten

Kramfors kommun ligger centralt längs Norrlandskusten, mitt ibland skogbeklädda berg, hav och sjöar.

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder kvalificerade utbildningar och träning för verkligheten. Yrkeshögskolan Höga Kusten jobbar ständigt för att göra andra länder, både i och utanför Europa, tillgängligt för våra studerande både till praktik och internationella utbyten/kontakter.

Reportage från Yrkeshögskolan Höga Kusten

Artikel_Yh_guiden.jpg bild

Helgens tapetserarträff drog fullt hus på Campus Kramfors

2022-12-01
I helgen var det välfyllda verkstäder på Campus Kramfors när Tapetserarmästarna i Norr var på besök, för att hålla sin årliga kompetenshelg. Närmare 50 möbeltapetserare deltog på föreläsningar, workshops och utställningar. På fredagsmorgonen anlände möbeltapetserare från hela Norrland till Kramfors för att tillbringa helgen i Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademiens verkstäder. På plats mötte de upp andraårsstudenter som deltog för att knyta kontakter samt träffa framtida kollegor och leverantörer. Helgens fullspäckade schema började med en föreläsning av Nevotex, som berättade om företagets hållbarhetsstrategier. Efter lunch tog Artex vid med föreläsningen ”Stora jobb” som varvades med mindre diskussionsgrupper. – Det var intressanta föreläsningar och en riktig toppendag, säger en av studenterna på Träakademien. Lördagen handlade om praktiskt arbete då de delades upp i grupper och gick mellan olika arbetsstationer. När de inte träffade utställare från branschen, arbetade de med flätade sitsar, moderna stoppningsmaterial och mallning. Det bjöds även på lunchunderhållning av gycklaren Arkadia som visade upp magiska trollkonster inför en skrattande publik. Det blev en lyckad kompetenshelg för både medlemmar och studenter. Flera av de som var på plats från arbetslivet var tidigare studenter från Träakademien, som numera arbetar inom tapetserarbranschen. Bland annat var Christina S. Granström på plats, som nu driver Sandslåns tapetserarverkstad mindre än ett år efter avslutad utbildning.
Reportage_yhguiden.jpg bild

Till Rosa verkstan på Åland, med bidrag från Erasmus

2022-11-24
I ”Rosa verkstan” i Pålsböle hittar vi ägarinnan och Möbeltapetseraren Sandra. I fyra veckor har hon hjälp i verkstaden på Åland av Helena och Petra som går andra året på Möbeltapetserarutbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten. Yrkeshögskoleutbildningar är upplagda på så sätt att studenter ska få så bra förutsättningar som möjligt i deras kommande arbetsroll. Det innebär också flera veckor av LIA, Lärande i arbete ute på företag i branschen. Yrkeshögskolan Höga kusten har också ett strategiskt och långsiktigt deltagande i Erasmus+ programmet där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det här innebär bl.a. att studerande kan få bidrag för att göra sin LIA utomlands.  – Utan bidrag från Erasmus skulle vi inte kunnat genomföra den här LIAn, säger både Helena och Petra, som är väldigt nöjda med både LIAn och Åland så här långt. Den första veckan arbetade de framför allt med diverse mindre jobb. Men efter det har de fått arbeta helhjärtat med varsin öronlappsfåtölj. På dessa har de byggt om resårhusen från grunden och har nu påbörjat att stoppa fåtöljsitsarna. – Här får vi prova på en massa olika saker som ingår i en företagares vardag. Alltifrån att ta emot kunder, beräkna kostnader och tygåtgång, till att snöra resårhus och klä om möblerna, såklart. När LIA-perioden är slut kommer de återgå till studierna på Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademien. De har mindre än ett år kvar av sina studier innan de beger sig ut i arbetslivet som fullfjädrade möbeltapetserare. Senare i november åker två blivande ”specialiserade undersköterskor i demensvård” till Danmark för att göra sin LIA. Tidigare har även en studerande på Byggnadsvårdsutbildningen gjort sin LIA i Schweiz.

Specialiserad möbelsnickare med inriktning mot gesäll

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Det råder idag brist på utbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad kompetent personal också ökar.

Som möbelsnickare kan din arbetsdag se ut på många olika sätt beroende på om man jobbar på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.

Examensarbete/Gesällprov
Utbildningen avslutas med ett examensarbete/Gesällprov på hög professionell nivå som ska sammanfatta alla delarna i utbildningen.  Gesällbrevet är det grundläggande kompetensbeviset inom hantverksyrket och den som fått sitt Gesällbrev har genomgått en hantverksutbildning och har gjort ett godkänt gesällprov under eller efter sin utbildning enligt de krav som yrkets branschorganisation beslutat om i samarbete med Sveriges Hantverksråd.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-01
2024-08-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-21
2025-06-20
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-15
Branscher
Bygg & fastighet

Mätningstekniker

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.

Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.

Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm  och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.

Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-21
2024-08-01
Utbildningsslut
2023-06-09
2024-06-28
2025-07-04
2026-06-26
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-15
Branscher
Bygg & fastighet

Byggnadsvård - Interiör och Hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Efter utbildningen till byggnadsvårdare kan du jobba med exempelvis restaureringsarbeten av historiskt värdefulla interiörer i exempelvis kyrkor, kulturmiljöer och andra byggnadsminnen. men även tillverkning av specialsnickerier såsom kök, dörrar och fönster.  Även projektering och planering av arbeten med objekt skyddade av kulturminneslagen ingår.

Som byggnadsvårdare får du ett mycket flexibelt arbete där inga dagar är den andra lik.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom fönsterhantverk, profilhyvling för hand, rittekniker, traditionellt måleri, företagande samt restaurering och tillverkning av äldre inredningssnickerier. Vi ger dig en bred kunskap om kulturmiljövårdens hantverk, synsätt och värderingar. Du får utveckla din känsla för detaljer och med inspiration från hantverkare, antikvarier, konservatorer och arkitekter får du inblick i hantverk, materialkunskap och verktygsvård.

En byggnadsvårdares kompetens inom kulturmiljövården är högt efterfrågad och jobben finns som egen företagare, hos konsultföretag, entreprenörer, kommuner men även hos statliga organisationer som exempelvis länsmuseer och länsstyrelser.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-09-01)
Påbörjad (2022-09-01)
2023-09-01
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Kultur, media, design

Möbelsnickare - Historiskt hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Som möbelsnickare ser din vardag ut på många olika sätt. Du kan jobba på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.

För att trivas som möbelsnickare bör du tycka om att jobba med utmaningar, vara flexibel och hantera snabba ändringar som kan uppstå i ett projekt. Du behöver kunna jobba mot högt ställda krav samtidigt som du har en ödmjukhet inför objekten och har ett öga för detaljer och historiskt ursprung.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom materiallära, fanering, bildhuggeri, ytbehandling, maskinkunskap, digital ritteknik och återskapande av historiska möbler men även tillverkning av egendesignade projekt. Vi utgår från historiska förebilder och metoder men med moderna tillämpningar och maskiner som hjälpmedel.

Det råder idag och under lång tid framöver brist på välutbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad och kompetent personal också ökar.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-01)
Påbörjad (2022-09-01)
2023-09-01
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-30
2025-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning

Möbeltapetserare - Historiskt hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Som möbeltapetserare får du en varierad och kreativ arbetsdag. Yrket ställer höga krav på både tekniskt kunnande och öga för färg och form. Kvalité och hållbarhet är en naturlig följd av väl beprövade hantverkstekniker som även ligger till grund för modernare arbetsmetoder.

Utbildningen innehåller kurser i både traditionellt och modernt stoppningsarbete, beklädnadstekniker, maskinsömnad, båtkapell, läder och rottingflätning. Du lär dig att arbeta med både historiska möbler och moderna designklassiker.

I utbildningen görs två (2) LIA-perioder, LIA 1- 4 veckor och LIA 2- 4 veckor. De flesta LIA-platserna finns hos företag i branschen och information om LIA-platser ges till de studerande fortlöpande under utbildningens gång.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-09-01)
Påbörjad (2022-09-01)
2023-09-01
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning