Yrkeshögskolan Höga Kusten

Kramfors kommun ligger centralt längs Norrlandskusten, mitt ibland skogbeklädda berg, hav och sjöar.

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder kvalificerade utbildningar och träning för verkligheten. Yrkeshögskolan Höga Kusten jobbar ständigt för att göra andra länder, både i och utanför Europa, tillgängligt för våra studerande både till praktik och internationella utbyten/kontakter.

Reportage från Yrkeshögskolan Höga Kusten

Top_Banner.webp bild

Byggnadsvård i Bayern – ”En fantastisk möjlighet”

2025-04-07
Att göra sin LIA (Lärande i arbete) i Tyskland var en självklarhet för Victor. Han berättar att man bara måste våga, det fanns inget att förlora, utan enbart upplevelser att vinna. Victor hade precis tagit studenten från en marinbiologisk spetsutbildning men kände att han ville fortsätta studera. Hans intresse för vård av historiska objekt och gamla byggnader fick honom att söka till utbildningen Byggnadsvård – Interiör & hantverk på Träakademien/Yrkeshögskolan Höga kusten. På alla Yrkeshögskoleutbildningar har de studerande kurser i Lärande i arbete, LIA. Då får de vara ute på arbetsplatser och känna på deras kommande yrkesroll. Yrkeshögskolan Höga kusten / Träakademien erbjuder studenter som går sista året på sin utbildning att ta del av Erasmus+ projekt för att kunna genomföra sin LIA utomlands. Studenten får bidrag för att slippa finansiera resa och boende själva. Victor tyckte detta var ett bra tillfälle att få tillbringa några veckor utomlands och se hur de arbetar på andra platser i världen.  — Jag har alltid drömt om att få jobba eller plugga utomlands så när jag hörde talas om möjligheten så blev jag riktigt intresserad, säger Victor. Till en början funderade han på om han skulle söka praktik i Finland eller Tyskland. Efter en tids funderande fick det bli det sistnämnda. Valet var egentligen ganska enkelt då han både har släkt därifrån och har studerat tyska på universitetsnivå. Sedan började han kontakta företag som var för honom intressanta. Det slutade med att han valde ”Schreinerei Lutz” i Marktoberdorf. Första dagen på praktiken beskriver Victor som lugn där han fick tid på sig att komma in i arbetet. Men desto fler dagar som gick desto mer arbete fick han ta sig an. När de inte var ute på kunduppdrag och monterade dörrar och fönster så snickrade han bl.a. nyckelskåp och limmade faner. På många av projekten samarbetade han med de andra på verkstaden. Något som han beskriver som väldigt lärorikt.   — Det var kunniga och trevliga personer som arbetade där. De var också noga med att förklara allt de gjorde vilket var bra. Sedan var väl språket lite krångligt i början, men efter första veckan var det inget problem, säger Victor. Victor återvänder nu hem till Sverige efter en lyckad LIA-period. Vad han tar med sig från sin vistelse är många nya erfarenheter, en bättre bild av sydtysk kultur och kanske en svag bayersk dialekt.
Top_banner.jpg bild

Lagom långt bort att göra LIA på Åland

2025-03-26
Johanna lämnade sitt jobb som lärare för att sadla om till möbeltapetserare. Under utbildningens gång passade hon på att göra sin LIA (Lärande i arbete) på Åland. Många av de som utbildar sig till möbeltapetserare är personer som väljer att byta yrkesbana i livet. Det gjorde också Johanna som tidigare arbetade som lärare i Timrå. Under 2023 ansökte hon till möbeltapetserarutbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten / Träakademien och blev antagen.  – Jag är jätteglad att jag valde att gå utbildningen. Tapetsering är väldigt roligt, svårt och till och med frustrerande ibland. Men valet att studera är bland det bästa jag gjort i mitt liv, säger Johanna. Med bidrag från Erasmus+ har de studerande möjlighet att göra sin LIA utomlands, vilket Johanna nappade på och sökte sig till en tapetserarverkstad på Åland. Att få se hur man arbetar på andra platser på jorden och att samtidigt få tillbringa en längre tid i ett annat land lockade henne till att söka. Rosa verkstan i Pålsböle var hennes första val eftersom hon hade hört mycket gott om platsen och kände även att det var lagom långt bort hemifrån. Hon kontaktade företagets ägare Sandra och fick ett varmt välkomnande på en gång. Väl på plats på verkstaden på Åland så fick hon ta sig an flera olika arbeten. Både sådant som hon gjort under utbildningens gång samt nya erfarenheter. Hon renoverade bl.a. flera stolar, knöt resårer på armstöd och hjälpte till med att klä om ett biljardbord. Förutom nyvunna tapetserarkunskaper tar hon även med sig mer lärdom om hur man kan driva ett företag. Hon beskriver sin LIA som en rolig och mycket givande period där hon knutit nya kontakter och hittat vänner för framtiden.  – Till dig som vill funderar på att göra din LIA utomlands, om du kan och får möjligheten, gör det, säger Johanna med ett leende. Johanna är nu tillbaka i Sverige på möbeltapetserarutbildningen i Kramfors. Hon ser nu framemot att påbörja sin examensmöbel vilket är utbildningens sista moment. Efter det har hon förhoppningar på att starta ett eget företag. Drömmen är en möbeltapetserarverkstad med tillhörande butiksdel som är belägen i Västernorrland.
Namnloest_1.jpg bild

Högsta betyg för möbeltapetserarutbildningen

2024-12-12
Möbeltapetserarutbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten startade hösten 2020 och har sedan dess sett studenter bli skickliga tapetserare och ta gesällbrev. Vid en kvalitetsgranskning mottog utbildningen högsta betyg av Myndigheten för Yrkeshögskolan. På den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen arbetar studenter med historiska och moderna arbetssätt och material. Individuellt arbete men även gruppuppgifter är på agendan under studietiden. Där lär de sig bland annat att sy båtkapell, återskapa historiska himmelsängar och renovera möbler från grunden. Sedan 2022 har 15 möbeltapetserarstudenter på Yrkeshögskolan Höga kusten mottagit gesällbrev. – Det som ger utbildningen styrka är att vi speglar branschen och dess bredd på ett väldigt bra sätt. Hos oss får studenterna även tillbringa mycket tid på företag där de lär sig av verkligheten, säger Fredrik Hällström, utbildningsutvecklare. I oktober genomförde Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) en fördjupad kvalitetsgranskning av Yrkeshögskolan Höga Kustens utbildning Möbeltapetserare - historiskt hantverk. Där utgick de ifrån 12 kvalitetskriterier vars främsta syfte är att bidra till utveckling och hög kvalitet i de utbildningar som drivs med statsbidrag. De tittade bland annat på ledningsgruppens arbete och sammansättning, undervisande personal, arbetslivsanknytning, jämställdhets- och värdegrundsarbete. I alla 12 områden som granskades uppfyllde utbildningen kvalitetskraven ”i högsta grad”. – Jag är otroligt stolt över oss alla från lärare, ledningsgrupp till övrig personal som gör ett mycket gott arbete gällande utbildningen. Vi hoppas att driva den i många år framöver här på Campus Kramfors, säger Agnetha Fredriksson, enhetschef på Yrkeshögskolan Höga Kusten.

Mätningstekniker

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.

Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.

Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm  och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.

Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Kramfors kommun)

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Utbildningen Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre vänder sig till dig som har ett genuint intresse för arbete med människor och en vilja att utveckla dig själv och andra inom området.

Att arbeta inom vård och omsorg av äldre kräver mycket av dig som vårdare. Med utbildningen Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre stärks du i din roll genom att få fördjupade och specifika kunskaper om äldre även vid multisjukdom, då dessa personer har komplexa behov av vård och omsorg.
Vår yrkeshögskoleutbildning ger dig rätt kunskaper och kompetens för att möta
personer med omfattande behov.

Inom en 10-årsperiod är det bland annat många pensionsavgångar i hela landet, välutbildad och kompetent personal kommer att behövas inom vård och omsorg av äldre.

Specialiserad kompetens skapar förutsättningar att ge god vård och omsorg till äldre och deras anhöriga samt ger dig mycket goda förutsättningar på arbetsmarknaden.

 

Behörighet
För att vara behörig sökande har du ett avslutat vård- och omsorgsprogram med lägst betyg Godkänd (E/3) G i kurserna.

Särskild behörighet:
Lägst betyg Godkänd (E/3) G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

Anatomi och fysiologi 1 och 2
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2
Gerontologi och geriatrik
Gymnasiearbete med inriktning mot vård och omsorg
Hälso- och sjukvård 1 och 2
Omvårdnad 1 och 2
Psykiatri 1 och 2
Psykologi 1
Samhällskunskap 1a1
Social omsorg 1 och 2
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

eller reell kompetens.

Utbildningens karaktär av specialisering kräver minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete som undersköterska. Yrkeserfarenhet räknas oavsett hel- eller deltidsarbete.

*Reell kompetens prövas under antagningsförfarandet. 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Kramfors kommun)

Byggnadsvård - Interiör och Hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Efter utbildningen till byggnadsvårdare kan du jobba med exempelvis restaureringsarbeten av historiskt värdefulla interiörer i exempelvis kyrkor, kulturmiljöer och andra byggnadsminnen. men även tillverkning av specialsnickerier såsom kök, dörrar och fönster.  Även projektering och planering av arbeten med objekt skyddade av kulturminneslagen ingår.

Som byggnadsvårdare får du ett mycket flexibelt arbete där inga dagar är den andra lik.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom fönsterhantverk, profilhyvling för hand, rittekniker, traditionellt måleri, företagande samt restaurering och tillverkning av äldre inredningssnickerier. Vi ger dig en bred kunskap om kulturmiljövårdens hantverk, synsätt och värderingar. Du får utveckla din känsla för detaljer och med inspiration från hantverkare, antikvarier, konservatorer och arkitekter får du inblick i hantverk, materialkunskap och verktygsvård.

En byggnadsvårdares kompetens inom kulturmiljövården är högt efterfrågad och jobben finns som egen företagare, hos konsultföretag, entreprenörer, kommuner men även hos statliga organisationer som exempelvis länsmuseer och länsstyrelser.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Kultur, media, design

Möbelsnickare - Historiskt hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Som möbelsnickare ser din vardag ut på många olika sätt. Du kan jobba på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.

För att trivas som möbelsnickare bör du tycka om att jobba med utmaningar, vara flexibel och hantera snabba ändringar som kan uppstå i ett projekt. Du behöver kunna jobba mot högt ställda krav samtidigt som du har en ödmjukhet inför objekten och har ett öga för detaljer och historiskt ursprung.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom materiallära, fanering, bildhuggeri, ytbehandling, maskinkunskap, digital ritteknik och återskapande av historiska möbler men även tillverkning av egendesignade projekt. Vi utgår från historiska förebilder och metoder men med moderna tillämpningar och maskiner som hjälpmedel.

Det råder idag och under lång tid framöver brist på välutbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad och kompetent personal också ökar.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Möbeltapetserare - Historiskt hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Som möbeltapetserare får du en varierad och kreativ arbetsdag. Yrket ställer höga krav på både tekniskt kunnande och öga för färg och form. Kvalité och hållbarhet är en naturlig följd av väl beprövade hantverkstekniker som även ligger till grund för modernare arbetsmetoder.

Utbildningen innehåller kurser i både traditionellt och modernt stoppningsarbete, beklädnadstekniker, maskinsömnad, båtkapell, läder och rottingflätning. Du lär dig att arbeta med både historiska möbler och moderna designklassiker.

I utbildningen görs två (2) LIA-perioder, LIA 1- 4 veckor och LIA 2- 4 veckor. De flesta LIA-platserna finns hos företag i branschen och information om LIA-platser ges till de studerande fortlöpande under utbildningens gång.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning