Yrkeshögskolan Höga Kusten

Kramfors kommun ligger centralt längs Norrlandskusten, mitt ibland skogbeklädda berg, hav och sjöar.

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder kvalificerade utbildningar och träning för verkligheten. Yrkeshögskolan Höga Kusten jobbar ständigt för att göra andra länder, både i och utanför Europa, tillgängligt för våra studerande både till praktik och internationella utbyten/kontakter.

Reportage från Yrkeshögskolan Höga Kusten

Nyhet_Byggnadsvard_2023_05_02.webp bild

Från filmarbetare till byggnadsvårdare

2023-05-08
Mira Svanered kände att hon ville karriärväxla och arbeta med något som för henne var viktigt och meningsfullt ur ett hållbarhetsperspektiv. Hon valde att sluta som kostymör inom film & tv-branschen och utbilda sig till byggnadsvårdare på Yrkeshögskolan Höga Kusten i Kramfors. Våren 2020 besökte Mira en studie- och yrkesvägledare i hopp om att hitta sin nya karriärsbana i livet. Där samtalade de bland annat om byggnadsvårdsutbildningen på Träakademien / Yrkeshögskolan Höga Kusten. Hon blev snabbt intresserad då hon tyckte att det verkade som en bra utbildning där hon skulle få en bra grund för att kunna arbeta i branschen. Hon valde att söka till utbildningen. Mira blev antagen och flyttade upp från Hudiksvall till Kramfors för att påbörja studierna. Än idag bor hon kvar i länet och arbetar som egenföretagare som framför allt restaurerar gamla hus. ”Jag valde utbildningen eftersom att jag ville jobba med något där jag kunde få utlopp för min kreativitet och även få tillbringa mer tid utomhus. Sedan är det viktigt för mig att få jobba med något som känns hållbart inför framtiden.” Under utbildningens gång var hon extra förtjust i att ha tillgång till skolans lokaler på både kvällar och helger. Att få använda verkstäderna med maskiner och verktyg även utanför lärarledda tider var ett stort plus, då hon fick mer tid att arbeta på sina projekt. Under praktikperioderna (LIA, Lärande i arbete) praktiserade Mira bland annat hos en konservator och en målare. Arbetsuppgifterna kunde variera från fönsterrenovering till att trycka tapeter. ”Det var en bra och viktig del i utbildningen för att få uppleva arbetslivet. Det var även via LIA som jag knöt många av mina kontakter inom branschen.” I samma stund som hon slutade utbildningen startade hon sitt företag Svanereds byggnadsvård. Hon är ensam på företaget men samarbetar till och från med en tidigare klasskamrat som även startat ett företag. Hennes arbetsvardag är varierad, varje ny vecka dyker nya intressanta uppdrag upp. Att måla samt lägga golv och paneler i hus från 1700-talet till 1970. Mira berättar avslutningsvis att det som driver henne och gör yrket så roligt är att få arbeta och vårda gamla byggnader så de håller långt in i framtiden.
Artikel_Yh_guiden.jpg bild

Helgens tapetserarträff drog fullt hus på Campus Kramfors

2022-12-01
I helgen var det välfyllda verkstäder på Campus Kramfors när Tapetserarmästarna i Norr var på besök, för att hålla sin årliga kompetenshelg. Närmare 50 möbeltapetserare deltog på föreläsningar, workshops och utställningar. På fredagsmorgonen anlände möbeltapetserare från hela Norrland till Kramfors för att tillbringa helgen i Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademiens verkstäder. På plats mötte de upp andraårsstudenter som deltog för att knyta kontakter samt träffa framtida kollegor och leverantörer. Helgens fullspäckade schema började med en föreläsning av Nevotex, som berättade om företagets hållbarhetsstrategier. Efter lunch tog Artex vid med föreläsningen ”Stora jobb” som varvades med mindre diskussionsgrupper. – Det var intressanta föreläsningar och en riktig toppendag, säger en av studenterna på Träakademien. Lördagen handlade om praktiskt arbete då de delades upp i grupper och gick mellan olika arbetsstationer. När de inte träffade utställare från branschen, arbetade de med flätade sitsar, moderna stoppningsmaterial och mallning. Det bjöds även på lunchunderhållning av gycklaren Arkadia som visade upp magiska trollkonster inför en skrattande publik. Det blev en lyckad kompetenshelg för både medlemmar och studenter. Flera av de som var på plats från arbetslivet var tidigare studenter från Träakademien, som numera arbetar inom tapetserarbranschen. Bland annat var Christina S. Granström på plats, som nu driver Sandslåns tapetserarverkstad mindre än ett år efter avslutad utbildning.
Reportage_yhguiden.jpg bild

Till Rosa verkstan på Åland, med bidrag från Erasmus

2022-11-24
I ”Rosa verkstan” i Pålsböle hittar vi ägarinnan och Möbeltapetseraren Sandra. I fyra veckor har hon hjälp i verkstaden på Åland av Helena och Petra som går andra året på Möbeltapetserarutbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten. Yrkeshögskoleutbildningar är upplagda på så sätt att studenter ska få så bra förutsättningar som möjligt i deras kommande arbetsroll. Det innebär också flera veckor av LIA, Lärande i arbete ute på företag i branschen. Yrkeshögskolan Höga kusten har också ett strategiskt och långsiktigt deltagande i Erasmus+ programmet där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det här innebär bl.a. att studerande kan få bidrag för att göra sin LIA utomlands.  – Utan bidrag från Erasmus skulle vi inte kunnat genomföra den här LIAn, säger både Helena och Petra, som är väldigt nöjda med både LIAn och Åland så här långt. Den första veckan arbetade de framför allt med diverse mindre jobb. Men efter det har de fått arbeta helhjärtat med varsin öronlappsfåtölj. På dessa har de byggt om resårhusen från grunden och har nu påbörjat att stoppa fåtöljsitsarna. – Här får vi prova på en massa olika saker som ingår i en företagares vardag. Alltifrån att ta emot kunder, beräkna kostnader och tygåtgång, till att snöra resårhus och klä om möblerna, såklart. När LIA-perioden är slut kommer de återgå till studierna på Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademien. De har mindre än ett år kvar av sina studier innan de beger sig ut i arbetslivet som fullfjädrade möbeltapetserare. Senare i november åker två blivande ”specialiserade undersköterskor i demensvård” till Danmark för att göra sin LIA. Tidigare har även en studerande på Byggnadsvårdsutbildningen gjort sin LIA i Schweiz.

Mätningstekniker

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.

Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.

Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm  och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.

Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-08-21)
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-28
2025-07-04
2026-06-26
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet

Specialiserad möbelsnickare med inriktning mot gesäll

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Det råder idag brist på utbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad kompetent personal också ökar.

Som möbelsnickare kan din arbetsdag se ut på många olika sätt beroende på om man jobbar på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.

Examensarbete/Gesällprov
Utbildningen avslutas med ett examensarbete/Gesällprov på hög professionell nivå som ska sammanfatta alla delarna i utbildningen.  Gesällbrevet är det grundläggande kompetensbeviset inom hantverksyrket och den som fått sitt Gesällbrev har genomgått en hantverksutbildning och har gjort ett godkänt gesällprov under eller efter sin utbildning enligt de krav som yrkets branschorganisation beslutat om i samarbete med Sveriges Hantverksråd.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2023-08-01)
2024-08-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet

Byggnadsvård - Interiör och Hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Efter utbildningen till byggnadsvårdare kan du jobba med exempelvis restaureringsarbeten av historiskt värdefulla interiörer i exempelvis kyrkor, kulturmiljöer och andra byggnadsminnen. men även tillverkning av specialsnickerier såsom kök, dörrar och fönster.  Även projektering och planering av arbeten med objekt skyddade av kulturminneslagen ingår.

Som byggnadsvårdare får du ett mycket flexibelt arbete där inga dagar är den andra lik.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom fönsterhantverk, profilhyvling för hand, rittekniker, traditionellt måleri, företagande samt restaurering och tillverkning av äldre inredningssnickerier. Vi ger dig en bred kunskap om kulturmiljövårdens hantverk, synsätt och värderingar. Du får utveckla din känsla för detaljer och med inspiration från hantverkare, antikvarier, konservatorer och arkitekter får du inblick i hantverk, materialkunskap och verktygsvård.

En byggnadsvårdares kompetens inom kulturmiljövården är högt efterfrågad och jobben finns som egen företagare, hos konsultföretag, entreprenörer, kommuner men även hos statliga organisationer som exempelvis länsmuseer och länsstyrelser.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-01)
Påbörjad (2023-09-01)
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2024-02-15
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Kultur, media, design

Möbeltapetserare - Historiskt hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Som möbeltapetserare får du en varierad och kreativ arbetsdag. Yrket ställer höga krav på både tekniskt kunnande och öga för färg och form. Kvalité och hållbarhet är en naturlig följd av väl beprövade hantverkstekniker som även ligger till grund för modernare arbetsmetoder.

Utbildningen innehåller kurser i både traditionellt och modernt stoppningsarbete, beklädnadstekniker, maskinsömnad, båtkapell, läder och rottingflätning. Du lär dig att arbeta med både historiska möbler och moderna designklassiker.

I utbildningen görs två (2) LIA-perioder, LIA 1- 4 veckor och LIA 2- 4 veckor. De flesta LIA-platserna finns hos företag i branschen och information om LIA-platser ges till de studerande fortlöpande under utbildningens gång.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-01)
Påbörjad (2023-09-01)
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning

Psykiatrispecialiserad undersköterska / vårdare

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Att arbeta med personer med psykisk ohälsa och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kräver mycket av dig. Utbildningen stärker dig i din yrkesroll genom att få evidensbaserade kunskaper i området psykiatri.

Du måste ha ett genuint intresse för att arbeta med människor och vilja att förbättra deras livskvalitet. I ditt arbete möter du personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionshinder. Denna utbildning ger dig kompetens att förbättra deras livskvalité.

Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper och färdigheter om personernas livsvillkor, psykiatriska sjukdomar och dess omvårdnad, livsstilssjukdomar, återhämtning och rehabilitering, missbruk och beroende samt juridik. Centralt i utbildningen är återhämtningsprocessen i samband med psykisk ohälsa och hur du kan understödja denna.

Du får fördjupade kunskaper inom området, baserat på evidensbaserad omvårdnadsforskning- kunskaper, färdigheter och kompetenser som branschen efterfrågar.

Denna kompetenshöjande utbildning har stor efterfrågan.

Behörighet
Förkunskaper från Vård- och omsorgsprogrammet i kurserna:
- Medicin 1, 150p
- Psykologi 1, 50p
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200p,
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150p

eller...

från Barn- och fritidsprogrammet i kurserna:
- Grundläggande vård och omsorg, 100p
- Specialpedagogik 1, 100p
- Specialpedagogik 2, 100p
- Hälsopedagogik, 100p

eller reell kompetens.

Utbildningens karaktär av specialisering kräver minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete, inom vård- och omsorgsyrket.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-09-01)
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Kramfors kommun)