Yrkeshögskolan Höga Kusten

Kramfors kommun ligger centralt längs Norrlandskusten, mitt ibland skogbeklädda berg, hav och sjöar.

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder kvalificerade utbildningar och träning för verkligheten. Yrkeshögskolan Höga Kusten jobbar ständigt för att göra andra länder, både i och utanför Europa, tillgängligt för våra studerande både till praktik och internationella utbyten/kontakter.

Reportage från Yrkeshögskolan Höga Kusten

Till_yhguiden.jpg bild

Stort intresse för Träakademiens monter i Stockholm

2024-02-19
Traditionsenligt ställer Träakademien ut på möbelmässan i Stockholm och i helgen öppnas dörrarna för allmänheten. Yrkeshögskolan Höga kustens hantverkstudenter på Träakademien har snart tillbringat en hel vecka på Stockholm Furniture Fair där de ställer ut möbler. I år arbetar de efter ett minimalistiskt tema med fokus på hantverksyrket och utbildningarna. I montern samspelar vepor och väggfärger med möbler från de olika utbildningarna. Fredrika Lundgren som går andra året på möbeltapetserarutbildningen berättar om årets upplaga av möbelmässan. Fredrika säger att det varit en hel del besökare redan sedan öppningsdagen i tisdags. Under den första delen av veckan är det branschfolk som besöker varandras montrar och knyter kontakter. Bland annat har personer från Nederländerna, Tyskland och Storbritannien intresserat sig för alstren från Kramfors.  – Det har varit riktigt intressant att få besöka andra utbildningsmontrar och se vad de valt att ställa ut. Sedan har en av höjdpunkterna varit studiebesöken, säger Fredrika. För de studerande som inte står i montern har inplanerade studiebesök ägt rum. Bland annat har möbelsnickarna besökt Stockholm slotts snickeriverkstad och möbeltapetserarna besökte Dramatens verkstäder där ett välkänt ansikte dök upp. Frida Sörbom som tidigare studerat på Träakademien visade dem runt. Hon berättade om vad hon arbetar med samt tapetseraryrkets bredd. Frida arbetar med att klä om möbler till olika scenografier samt att framställa textila dekorer och rekvisita till Dramatens föreställningar.  – Att knyta kontakter tycker jag är något av det viktigaste med den här resan. Jag har redan plockat på mig en hel del visitkort och pratat tyger med leverantörer inför mitt gesällprov, berättar Fredrika. Hon ser nu framemot lördagen då dörrarna öppnas upp för allmänheten. Då kommer Träakademien bjuda på goodiebags och informationsblad om de fyra hantverksutbildningarna. Fredrika tycker att möbelmässan är ett utmärkt skyltfönster för de studerande och Träakademien. Hon hoppas även att de kommer träffa flera blivande studenter.  – Avslutningsvis skulle jag vilja säga att det är otroligt roligt att få vara här och representera skolan och hantverksyrket vi utövar, säger Fredrika Lundgren. Ansökan till Yrkeshögskolan Höga kustens hantverksutbildningar stänger den 15 april.
Kina_till_webben.jpg bild

Kina förverkligade sin hantverksdröm!

2024-02-19
Kina hade drömt om att arbeta med möbeltapetsering i över 30 år men det hade aldrig blivit av. När hon fick veta att en möbeltapetserarutbildning skulle starta upp i Kramfors sa hon upp sig samma eftermiddag. Tre år senare äger hon sin egen tapetserarverkstad i Sandslån. Christina (Kina) S. Granström har alltid tyckt om att studera och lära sig nya saker. Tidigare i livet utbildade hon sig inom trädgårdsdesign och läste även en inredningsutbildning med inriktning mot miljö och återbruk. Vårvintern 2020 arbetade hon som verkställare av LSS och SOL insatser. Den 28 februari satt hon på sitt kontor och det var som vilken annan dag som helst. Men den utvecklades till dagen då hennes liv förändrades för alltid. På radion var det var ett reportage från Träakademien / Yrkeshögskolan om möbeltapetserarutbildningen. ”Jag kände att jag måste släppa det gamla för att påbörja något nytt. Sedan är jag inte heller rädd för att bara köra på.” Kina lyssnade på reportaget innan hon bestämde sig för att det är nu eller aldrig hon får chansen att arbeta med det hon verkligen ville. Hon sa upp sig samma förmiddag och skickade in ansökan på eftermiddagen. Då visste hon inte om hon skulle bli antagen men hon kände att hon måste släppa det gamla för att påbörja något nytt. Man måste våga, säger hon. Under sommaren blev hon antagen till utbildningen och under hela tiden hade hon ett mål i sikte. Att få starta ett eget företag där hon skulle få vara sin egen chef i sin egen verkstad. Lite mindre än ett år efter utbildningens slut äger hon sin verkstad på Sandslån, och när hon blickar tillbaka känner hon en stor glädje över sitt beslut att studera. ”Det bästa med utbildningen måste varit entreprenörskursen om man inte räknar allt praktiskt hantverk.” Möbeltapetserarutbildningen är framför allt en praktisk utbildning där studenterna får arbeta med både historiska och moderna projekt och material. När det kommer till teori studerar de allt från konst- och stilhistoria till entreprenörskap. Kina tycker att entreprenörskursen var väldigt lärorik och fick där bra förkunskaper för att kunna starta sitt företag. Genom entreprenörskursen fick Kina kontakt med Nyföretagarcentrum i Kramfors. Med hjälp av ”starta eget” stöd tog hon steget och flyttade från Härnösand till Sandslån och köpte en lokal för att bygga upp sin verkstad. En före detta köttbutik belägen nere vid vattnet förvandlades till Sandslåns Tapetserarverkstad. Kina arbetar nu med allt från att klä om möbler, renovera båtkapell till att sälja presentartiklar, möbeltyger och lädervårdsprodukter. Sedan uppstarten har hon fått in mängder av arbeten och inte haft några bekymmer att fylla upp kalendern med arbete. Äntligen är hon på rätt plats i livet.
Nyhet_Byggnadsvard_2023_05_02.webp bild

Från filmarbetare till byggnadsvårdare

2023-05-08
Mira Svanered kände att hon ville karriärväxla och arbeta med något som för henne var viktigt och meningsfullt ur ett hållbarhetsperspektiv. Hon valde att sluta som kostymör inom film & tv-branschen och utbilda sig till byggnadsvårdare på Yrkeshögskolan Höga Kusten i Kramfors. Våren 2020 besökte Mira en studie- och yrkesvägledare i hopp om att hitta sin nya karriärsbana i livet. Där samtalade de bland annat om byggnadsvårdsutbildningen på Träakademien / Yrkeshögskolan Höga Kusten. Hon blev snabbt intresserad då hon tyckte att det verkade som en bra utbildning där hon skulle få en bra grund för att kunna arbeta i branschen. Hon valde att söka till utbildningen. Mira blev antagen och flyttade upp från Hudiksvall till Kramfors för att påbörja studierna. Än idag bor hon kvar i länet och arbetar som egenföretagare som framför allt restaurerar gamla hus. ”Jag valde utbildningen eftersom att jag ville jobba med något där jag kunde få utlopp för min kreativitet och även få tillbringa mer tid utomhus. Sedan är det viktigt för mig att få jobba med något som känns hållbart inför framtiden.” Under utbildningens gång var hon extra förtjust i att ha tillgång till skolans lokaler på både kvällar och helger. Att få använda verkstäderna med maskiner och verktyg även utanför lärarledda tider var ett stort plus, då hon fick mer tid att arbeta på sina projekt. Under praktikperioderna (LIA, Lärande i arbete) praktiserade Mira bland annat hos en konservator och en målare. Arbetsuppgifterna kunde variera från fönsterrenovering till att trycka tapeter. ”Det var en bra och viktig del i utbildningen för att få uppleva arbetslivet. Det var även via LIA som jag knöt många av mina kontakter inom branschen.” I samma stund som hon slutade utbildningen startade hon sitt företag Svanereds byggnadsvård. Hon är ensam på företaget men samarbetar till och från med en tidigare klasskamrat som även startat ett företag. Hennes arbetsvardag är varierad, varje ny vecka dyker nya intressanta uppdrag upp. Att måla samt lägga golv och paneler i hus från 1700-talet till 1970. Mira berättar avslutningsvis att det som driver henne och gör yrket så roligt är att få arbeta och vårda gamla byggnader så de håller långt in i framtiden.

Mätningstekniker

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.

Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.

Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm  och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.

Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-08-21)
2024-08-19
Utbildningsslut
2024-06-28
2025-07-04
2026-06-26
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Kramfors kommun)

Psykiatrispecialiserad undersköterska / vårdare med beroendekompetens

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Att arbeta med personer med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och/eller beroendesjukdom kräver mycket av dig. Utbildningen stärker dig i din yrkesroll genom att få evidensbaserade kunskaper i området psykiatri.

Du måste ha ett genuint intresse för att arbeta med människor och vilja att förbättra deras livskvalitet. I ditt arbete möter du personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionshinder. Denna utbildning ger dig kompetens att förbättra deras livskvalité.

Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper och färdigheter om personernas livsvillkor, psykiatriska sjukdomar och dess omvårdnad, livsstilssjukdomar, återhämtning och rehabilitering, missbruk och beroende samt juridik. Centralt i utbildningen är återhämtningsprocessen i samband med psykisk ohälsa och hur du kan understödja denna.

Du får fördjupade kunskaper inom området, baserat på evidensbaserad omvårdnadsforskning- kunskaper, färdigheter och kompetenser som branschen efterfrågar.

Denna kompetenshöjande utbildning har stor efterfrågan.

Behörighet
Förkunskaper från Vård- och omsorgsprogrammet i kurserna:
- Medicin 1, 150p
- Psykologi 1, 50p
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200p,
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150p

eller...

från Barn- och fritidsprogrammet i kurserna:
- Grundläggande vård och omsorg, 100p
- Specialpedagogik 1, 100p
- Specialpedagogik 2, 100p
- Hälsopedagogik, 100p

eller reell kompetens.

Utbildningens karaktär av specialisering kräver minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete, inom vård- och omsorgsyrket.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-09-01)
2024-08-26
2025-09-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Kramfors kommun)

Specialiserad undersköterska i demensvård

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Utbildningen Specialiserad undersköterska i demensvård ger dig fördjupade och specifika kunskaper och kompetenser om personer med demenssjukdom, då dessa personer har komplexa behov av vård och omsorg, men även få kunskaper om de konsekvenser sjukdomen har för individen och närstående.

Du måste ha ett genuint intresse för att arbete med människor och en vilja att utveckla dig själv och andra inom området.

Under den närmaste 10-års perioden kommer, på grund av stora pensionsavgångar i hela landet, välutbildad kompetent personal att behövas inom demensvård. Om du väljer att vidareutbilda dig nu, står du väl rustad när efterfrågan på arbetsmarknaden ökar.

Behörighet
För att vara behörig sökande har du ett avslutat vård- och omsorgsprogram i bagaget med lägst Godkänt i kurserna:

-Medicin 1,
-Psykologi 1
-Vård – och omsorgsarbete 1 och 2

Utbildningens karaktär av specialisering kräver minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete, inom vård- och omsorgsyrket. Yrkeserfarenhet räknas oavsett hel- eller deltidsarbete.

Reell kompetens prövas under antagningsförfarandet.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-01)
Påbörjad (2023-09-01)
2024-08-26
Utbildningsslut
2024-06-14
2025-06-13
2026-06-19
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Kramfors kommun)

Byggnadsvård - Interiör och Hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Efter utbildningen till byggnadsvårdare kan du jobba med exempelvis restaureringsarbeten av historiskt värdefulla interiörer i exempelvis kyrkor, kulturmiljöer och andra byggnadsminnen. men även tillverkning av specialsnickerier såsom kök, dörrar och fönster.  Även projektering och planering av arbeten med objekt skyddade av kulturminneslagen ingår.

Som byggnadsvårdare får du ett mycket flexibelt arbete där inga dagar är den andra lik.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom fönsterhantverk, profilhyvling för hand, rittekniker, traditionellt måleri, företagande samt restaurering och tillverkning av äldre inredningssnickerier. Vi ger dig en bred kunskap om kulturmiljövårdens hantverk, synsätt och värderingar. Du får utveckla din känsla för detaljer och med inspiration från hantverkare, antikvarier, konservatorer och arkitekter får du inblick i hantverk, materialkunskap och verktygsvård.

En byggnadsvårdares kompetens inom kulturmiljövården är högt efterfrågad och jobben finns som egen företagare, hos konsultföretag, entreprenörer, kommuner men även hos statliga organisationer som exempelvis länsmuseer och länsstyrelser.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-01)
Påbörjad (2023-09-01)
2024-09-02
2025-09-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Kultur, media, design

Möbelsnickare - Historiskt hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Som möbelsnickare ser din vardag ut på många olika sätt. Du kan jobba på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.

För att trivas som möbelsnickare bör du tycka om att jobba med utmaningar, vara flexibel och hantera snabba ändringar som kan uppstå i ett projekt. Du behöver kunna jobba mot högt ställda krav samtidigt som du har en ödmjukhet inför objekten och har ett öga för detaljer och historiskt ursprung.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom materiallära, fanering, bildhuggeri, ytbehandling, maskinkunskap, digital ritteknik och återskapande av historiska möbler men även tillverkning av egendesignade projekt. Vi utgår från historiska förebilder och metoder men med moderna tillämpningar och maskiner som hjälpmedel.

Det råder idag och under lång tid framöver brist på välutbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad och kompetent personal också ökar.

Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-01)
Påbörjad (2023-09-01)
2024-09-02
2025-09-01
2026-09-07
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning