Vad innebär det att vara en produktionsledare?

En produktionsledare ansvarar för att leda team och kund i olika projekt. Du ser till att idéerna tas vidare och möter kundens förväntningar på bästa sätt. Du ansvarar också för arbetsfördelning, gör budgetar, ser till att hålla deadlines och är drivande i leveransen av projektet. Du är även den sociala länken mellan team, kund och leverantör och ansvarar för kommunikationen dem emellan under projektets gång. Det här är ett jobb för dig som är socialt kompetent och duktig på att kommunicera!

Hur kan en dag se ut som produktionsledare?

Både titeln och det dagliga arbetet varierar stort, men i grund och botten planerar och strukturerar produktionsledaren upp arbetet och stöttar team och kund under projektets gång. Produktionsledaren driver projektet framåt och ser till att allt flyter på och levereras i tid och ligger alltid steget före. Dagarna kan se väldigt olika ut beroende på vart man befinner sig i projektet, om det är planerings-, produktions- eller leveransfasen, men det är också det som är roligt!

Var jobbar en produktionsledare?

En produktionsledare kan arbeta på någon typ av byrå som kommunikationsbyrå, reklambyrå eller en PR-byrå, men även på en marknadsavdelning eller i ett inhouseteam. Alla arbetsplatser som arbetar med någon typ av produktioner i projektform behöver en produktionsledare!

Vem passar som produktionsledare?

En bra produktionsledare älskar människor lika mycket som ordning och reda. Lyhördhet och organisation är dina vassaste verktyg. Du är alldeles säkert en problemlösare, som gillar att utmana och utmanas. Du får saker gjorda samtidigt som du ser möjligheter i varje liten detalj. Känns det igen? Då passar du helt säkert.

Vad är det roligaste med att jobba som produktionsledare?

Det roligaste med det här jobbet är att ingen dag är den andra lik, ofta arbetar du med olika projekt och kunder parallellt. Du förvandlar tankar, idéer och kreativa koncept till skarp och lyckad kommunikation. När det stormar styr du stadigt team, kund och projekt i land – som produktionsledare är du navet i varje lyckat projekt och ser till att dina kollegor vågar och växer! Hur kul låter inte det?

Vad är skillnaden på en produktionsledare och en projektledare?

Den enkla förklaringen är att produktionsledaren jobbar närmare produktionen, och projektledaren är närmare kunden vid uppstart av ett projekt/uppdrag. Oftast har projektledaren yttersta ansvaret för ekonomi och kundens affär, och  produktionsledaren i samarbete med projektledaren ansvarar för ekonomi och kundkontakt under produktionsfasen. Till skillnad från projektledaren behöver produktionsledaren inte vara lika strategiskt lagd. Produktionsledarens jobb avser oftast produktionen och att se till att den är effektiv och håller sig inom tidsplan och budget.