Hållbar hantering av kulturföremål bild

Hållbar hantering av kulturföremål

Dacapo Mariestad har fått en ny utbildningssatsning beviljad, framtagen i nära samarbete med några av Sveriges ledande kulturarvsinstitutioner: Nationalmuseum, Moderna Museet, Riksantikvarieämbetet, Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna och Jamtli.

Utbildningen består av fem fristående kurser på vardera 5 yrkeshögskolepoäng och riktar sig till yrkesverksamma inom musei- och konstsektorn som vill stärka sin kompetens i hantering, montering, transport och samlingsförvaltning av kulturföremål.

Kursen omfattar:

  • Introduktion i hållbar omställning vid praktiskt museiarbete
  • Hantering av konst och föremål vid utställningsarbete
  • Praktisk hantering och tillverkning
  • Praktisk samlingsförvaltning
  • Eget utvecklingsprojekt

Kursstart december 2025, anmäl intresse här så återkommer vi >>

Kursen riktar sig till yrkesverksamma och syftar till att ge grundläggande färdigheter i hantering av konst och föremål, men även fördjupning inom logistik, dokumentation, klimatrelaterade risker och beredskap. Behovet av denna kompetens har aktualiserats av det förändrade säkerhetsläget och av MSB:s bedömning att kulturarv utgör en samhällsviktig funktion vid kris och krig. Förmågan att evakuera och skydda samlingar kräver särskild kunskap – en kompetens som nu stärks genom denna utbildningssatsning.

Kursen ges i flexibel form för att möjliggöra deltagande från hela landet.

Framtagen i nära dialog med branschen
Kursen har utvecklats i nära dialog med branschen. Under perioden 2022–2025 har Riksantikvarieämbetet faciliterat 22 arbetsmöten med aktörer från hela landet. Bland deltagarna finns representanter från Nationalmuseum, Moderna Museet, Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna och Jamtli. Arbetsgruppen har även tagit hjälp av organisationer som Region Uppsala Konstenheten, Region Skåne Konstservice och konsthallen Liljevalchs för att utforma underlaget till kursen. I december 2024 samlades också 22 arbetsgivare från både offentlig sektor och privata företag till ett nationellt referensgruppsmöte för att förankra och vidareutveckla kursinnehållet.

"För att kulturföremål ska kunna bevaras och användas behöver de hanteras med händerna. Det finns såklart redan mycket kunskap om praktisk hantering på museer och offentlig konst-förvaltningar runtom i landet, men kunskapen är fragmenterad och fastnar hos de enskilda arbetsplatserna. Denna utbildning är unik, och en bra grogrund för en effektivare samlingsförvaltning och en bättre samverkan mellan olika aktörer. Utbildningen ger också möjlighet att fånga upp kunskap som försvinner i den pågående generationsväxlingen." - Alissa Andersson, utredare på Riksantikvarieämbetet