Mätningsingenjör bygg och anläggning

Som Mätningsingenjör har du en viktig roll i byggprocessen och är delaktig hela vägen, från projektering till slutbesiktning. Du utför mätningar på alla typer av byggen inom väg, järnväg, markanläggningar, bostäder, tunnlar och broar.

Du använder avancerade digitala instrument som totalstation och GPS där du mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Arbetsuppgifterna varierar och du kommer att arbeta både ute på byggarbetsplatser, men också på kontor med bygghandlingar och bearbetning av mätdata. Generellt är du en fjärdedel på kontor och resten ute i fält.

Som mätningsingenjör behöver du vara noggrann och vara flexibel inför arbetet då förutsättningarna snabbt kan förändras. Väl ute på plats behöver du snabbt kunna lägga om arbetet för att anpassa efter hur naturen eller produktionen ser ut.

Under utbildningen förbereds du för ett utvecklande och hållbart arbetsliv, rustat med gedigna kunskaper om byggproduktionsmätningar, 3D-scanning, geodata, maskinstyrning och vägkonstruktion. Yrket passar dig som är noggrann, matematiskt lagd och som tycker om att ha stort ansvar.

Bygg- och anläggningsbranschen har stor efterfrågan på specialistutbildade mätningstekniker då det är en central kompetens för alla bygg- och infrastrukturprojekt.

Exempel på yrkestitlar förutom Mätningsingenjör:

  • Mätningstekniker
  • Mätningskonsult

Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

- Matematik B / Matematik 2
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

ELLER

- Bygg och anläggning 2
- Bygg och anläggning 1

ELLER

- Praktisk ellära

ELLER

- Energiteknik 1