Ventilationsingenjör

Som Ventilationsingenjör jobbar du med energioptimering av ventilations- och kylanläggningar, energikalkylering. Du jobbar även med ekonomi och planering inom fastighetsområdet samt med elsäkerhet och digitalteknik. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Underhållstekniker inom processindustrin

Borlänge kommun, Vuxenutbildningen

Vill du vidareutbilda dig till ett välbetalt jobb och bli eftertraktad i hela Europa? Är du teknikintresserad? Då kan utbildningen till underhållstekniker inom processindustrin vara en utbildning för dig!

Underhållstekniker inom processindustrin är en yrkeshögskoleutbildning som startade i Borlänge 2013. Hittills har över 90% av studenterna som gått utbildningen fått jobb. Det kommer att behövas 2500 välutbildade underhållstekniker per år i Sverige de kommande åren. Utbildningen fungerar även internationellt.

Utbildningen till underhållstekniker inom processindustrin drivs av Borlänge kommun och är framtagen i nära samarbete med branschen. Det innebär att branschföretag till exempel är delaktiga i utbildningens innehåll, medverkar i ledningsgruppen och tar emot studerande under Lärande i arbetet (LIA).

Några av de deltagande branschföretagen är Arctic Paper, Boliden, NKT Cables, Midroc, Clas Ohlson, Leksands knäckebröd, MVUSAB, OneNordic, Krämfabriken, Outokumpu, Ovako, Quant, SSAB och Stora Enso. Ledningsgruppen medverkar för att säkerställa en dagsaktuell utbildning som är anpassad till företagens behov. Genom utbildningen får du lära dig allt som täcker företagens kompetensnivå för en anställning som underhållstekniker.

Yrkesroller utbildningen leder till:

  • Arbetsledare - inom underhåll
  • Underhållstekniker
  • Servicemontör - inom industrimaskiner
  • Processtekniker - inom styr- och reglerteknik

Utbildningens mål

  • Kunskap om den kvalificerade teknik som används inom processindustrin
  • Kunskap i att hantera automatiserade processer med säkerhetssystem
  • Praktiskt hantera mekaniskt och elektriskt underhåll
  • Utföra förebyggande underhåll inom avancerade processer
  • Klara avhjälpande underhåll och felsökning i processtyrda anläggningar

Efter godkänd avslutad utbildning får du en yrkeshögskoleexamen som underhållstekniker och du kan söka jobb som underhållstekniker, pricesstekniker, automationstekniker, servicetekniker eller -montör.

Du får också ett "Europass" - en engelsk översättning av dina examen som du kan använda om du vill jobba i andra länder inom EU.

LIA - lärande i arbete

En viktig del av utbildningen är kurserna i LIA 1 och LIA 2 (lärande i arbete) där du får tillämpa dina teoretiska kunskaper på en arbetsplats med en handledare. Utbildningen innehåller två perioder av LIA där du sammanlagt får vara ute hos ett företag i 22 veckor. Du har möjlighet att genomföra LIA nära din hemort.

Behörighetsgivande utbildningar:
Elprogrammet, Fordonsprogrammet, Industriprogrammet, Teknikprogrammet eller motsvarande förkunskaper

Utbildningen bedrivs på plats med klassundervisning och på heltid.

För mer information
Kontakta utbildningsledare Fredrik Degerman, telefon: 070-309 35 13.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
Påbörjad (2023-08-01)
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt