Designer-/produktutvecklare med 3D kompetens bild

Designer-/produktutvecklare med 3D kompetens

I utbildningen Designer/produktutvecklare med 3D kompetens får du lära dig att ta fram digitala plagg, mönsterdelar och prova av plagg på avatarer samt rendera bilder av din design.

Du kommer att använda program som Illustrator, Photoshop och Excel för att bl.a rita utförliga skisser och gradering av storlekar och måttlistor. Du använder engelska facktermer i dina kollektioner och på dina plaggskisser. Du kommer även att prova på att arbeta digitalt i 3D. Vi gör dig väl förtrogen med Pantone Matching System (PMS), ett internationellt färgsystem som används världen över av många yrkesgrupper.

Det här är en utbildning för dig som vill skapa plagg i fysiska eller 3D kollektioner. Vi arbetar målmedvetet med målgruppsanpassad kollektions- och produktionsplanering. Du kommer att få förståelse för och fördjupade kunskaper i designprocessen genom att arbeta praktiskt. Du kommer att arbeta i grup, men även med enskilda projekt, där du stimuleras att utmana och utveckla din kreativitet.

Du får också insikt och kunskap om de faktorer som styr mode och trender samt att göra studiebesök hos någon designer eller företag inom branschen.

I utbildningen ingår en sex veckor lång LIA period under termin två. 

Utbildningsbevis
Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas utbildningsbevis.

Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat:

  • Mönsterkonstruktör, direktris, technical designer, designtekniker, produktionstekniker, konfektionstekniker, inköp- eller designassistent, 3D artist inom spelbranschen.
  • Du har stora möjligheter att specialisera sig och skapa en karriär på något av de stora modeföretagen, söka sig vidare till andra företag i Sverige eller utomlands alternativt arbeta inom spelbranschen.

Avgift och finansiering

  • Själva utbildningen är avgiftsfri, men du får själv stå för kostnader för teckningsmaterial och tyger till examensabete.
  • Du har tillgång till samtliga Adobe program och CLO3D under hela studietiden.
  • Utbildningen är CSN-berättigad.

Särskilda förkunskaper
Lägst betyget E/3/G i följande kurser 

  • Mönsterkonstruktion 1, 100p
  • Mönsterkonstruktion 2, 100p
  • Textil design 1, 200p
  • Textil design 2, 200p


eller motsvarande kunskaper t ex om du gått en konst- och kulturutbildniing inom mönsterkonstruktion/sömnad.
Till ansökan bifogar du foton av uppsydda plagg och detaljfoton, samt ett personligt brev.