På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Business Intelligence-analytiker

Business Intelligence-analytiker

Nackademin

Business Intelligence-analytiker

Business Intelligence är ett samlingsbegrepp för olika funktioner som utvinner, hanterar och analyserar väldigt stora mängder data. Och som BI-analytiker skapar du kvalificerade underlag för strategiska och taktiska affärsbeslut baserat detta. Det handlar om att leverera rätt information till rätt person, i rätt tid. Ju mer marknaden rör sig desto snabbare och mer exakta analyser behövs.

I utbildningen Business Intelligence-analytiker får du lära dig olika informationssystem och om begrepp som marknadsanalys, omvärldsanalys, omvärldsbevakning, data mining, kundanalys, yield management, business activity monitoring och konkurrentanalys. Du kommer att arbeta mot ett företags samtliga avdelningar, tjänster och produkter och du agerar ofta rådgivare till operativ personal, produktägare och ibland ledningen. Det här är en utbildning som passar dig som har en analytisk ådra och ett intresse för ett företags eller en verksamhets olika processer.

Yrkesroller efter utbildningen
När det gäller Business Intelligence-analytikerns kompetens ingår det i yrkesrollen att redovisa och återkoppla med hjälp av avancerade Business Intelligence-verktyg, vilket bidrar till intäktsmaximering och kostnadseffektivisering. För att behålla och stärka sin konkurrenskraft efterfrågas därför specifikt denna spetskompetens av många företag. Det gäller till exempel IT-verksamheter som datakonsult-, programvaru- och spelföretag samt IT-användande verksamheter som myndigheter och storföretag.

Yrkesroller efter avslutad utbildning:

 • Business Intelligence-analytiker
 • Dataanalytiker
 • Business Intelligence-konsult
 • Business Analyst 

UtbildningenSom Business Intelligence-analytiker kommer du att arbeta med att analysera data i syfte att fatta strategiska affärsbeslut samt arbeta med att ta fram strategier för insamling, hantering, lagring och förädling av denna data utifrån en aktuell verksamhets kravspecifikationer. Du kommer även att kunna konstruera tekniska lösningar och/eller system med intelligent beteende för att kunna genomföra analys av data.

En stor del av materialet och kurslitteraturen är på engelska, arbetsspråket för en BI-analytiker är dessutom ofta på engelska.

I utbildningen ingår bland annat

 • BI och dess affärsmöjligheter inklusive lagar (som PUL) och etiska ställningstaganden gällande datahantering
 • BI-relaterade programspråk; kunna skillnaden på exempelvis scriptspråk och objektorienterade programspråk samt kunna utveckla en funktion i en BI-lösning
 • Verksamhetsprocesser och begrepp inom beslutsstöd, bland annat kravspecifikationer och projektmodeller
 • Verksamhetsstödjande dashboard-design och visualiseringsverktyg som Power BI, Qlik eller Tableau
 • IOT (Internet of Things) och cloudlösningar samt hantering av API:er och fördjupning av Microsofts Azure-lösning
 • Databasdesign och modellering
 • SQL och Hadoop; skriva kod, skapa databaser, analys och affärsutveckling
 • BI-relaterade och objektorienterade programspråk samt plug-ins
 • Datafångst, migrering och förädling
 • Prediktiv och preskriptiv analys; att optimera data samt modellera och simulera framtida skeenden inom en verksamhet baserat på befintlig och historisk data
 • Statistisk programmering och maskininlärning

Utbildningsledare
Andrea König
Business Intelligence-analytiker, Webbutvecklare fullstack open source, Programutvecklare .NET med SharePoint-inriktning
073-422 84 54

Studietakt

100%

Poäng

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

2021-08-01

Slut

2022-06-03

2023-08-01

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Business Intelligence-analytiker på Nackademin .