På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Byggnadsingenjör ROT

Byggnadsingenjör ROT

Nackademin

Byggnadsingenjör ROT

Är du intresserad av att renovera och bygga om äldre hus och byggnader? ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Äldre byggnader kräver kunskaper om byggnadsvård och underhåll, tålamod, ett metodiskt arbetssätt, god planering och förmåga att praktisk tillämpa det man lärt sig, är du intresserad av detta? Då är denna utbildning för dig!

Att arbeta som byggnadsingenjör ROT kan vara lite som att lägga ett komplext pussel, där små detaljer skapar en betydligt större helhet. Oavsett om du medverkar i tidigare skede t. ex. med en byggnadsinventering eller om du har avancerat till arbetsledare, så handlar det om byggteknik, lagar och förordningar – som kräver såväl tekniska, ekonomiska och praktiska lösningar.

Som byggnadsingenjör kan du arbeta som egen företagare eller anställd, på en mindre eller en väldigt stor arbetsplats, inne på ett kontor, ute på bygget eller både och. Det är ett omväxlande, varierande, stimulerande och socialt arbete där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter, och du får utlopp för både kreativitet och innovation.

Det är ett yrke där du har mycket goda utvecklingsmöjligheter, och med rätt ledaregenskaper, initiativkraft och samarbetsförmåga kan du avancera till arbetsledare. Med flera års erfarenhet kan du vara platschef med ansvar för ett helt bygge!

Få kunskap i byggteknik, material och byggprocessen
Vare sig du redan är i byggbranschen eller inte så har du här chansen att på två år skaffa dig en examen som byggnadsingenjör ROT.

Grunden i utbildningen innehåller bland annat byggteknik. Du får kunskaper om olika material och deras varierande egenskaper (trä, betong, stål, m fl), samt byggprocessen. Med hjälp av olika dataprogram kommer du att få lära dig ritningsframställning, kalkylering, rapportskrivning. Du får förstås utbildning i ritningsläsning för att kunna tolka handlingar. Du lär dig om ROT, uppmätningsteknik, hållbar utveckling och ledarskap, samt matematik, installationsteknik och konstruktion för att formulera, analysera och lösa en del av de problem som kan uppstå under byggnationens gång. Alla studenter gör ett examensarbete gärna i samarbete med ett företag.

Inriktningen ROT fokuserar bland annat på byggteknik i äldre och moderna byggnader, installationssystem och byggnadsvård för att kunna genomföra inventeringar av äldre byggnader i känsliga miljöer. Det är extra viktig kunskap för att du ska lära känna de gamla systemen som ska repareras, bytas ut eller byggas om. Du får även kunskaper om byggnadsbestämmelser för att revidera och själv framställa byggritningar, byggbeskrivningar, samt utföra enklare energiberäkningar.

Kanske har du bra ledaregenskaper och vill jobba dig upp till arbetsledare? Bra! I utbildningen Byggnadsingenjör ROT ingår förutom arbetsledning och byggproduktion också juridik, kalkylering och upphandlingsprocessen.

Du blir eftertraktad på arbetsmarknaden
Efter examen finns stora möjligheter till jobb då byggandet är under stark tillväxt med tillhörande service och infrastruktur. Det är framför allt i storstadsregionerna som tillväxten ökar i samband med att renoveringsbehovet är strakt särskilt med miljonsprogrammets upprustning med nya energikrav, dessutom är den pågående hyresgästanpassningen av företags- och industrilokaler ett annat expansivt område. Detta i kombination med att de sista av den ansenliga gruppen 40-talister nu går i pension så har behovet av byggnadsingenjörer inom ROT kraftigt ökat, speciellt när det gäller ledande positioner. Detta förutspås gälla för åtminstone de närmaste tio åren.

När det gäller ROT är det en viktig och konjunkturstabil del av branschen som involveras i såväl renoveringen av bostadsområdena från 60- och 70-talen, ombyggnationen av lokaler och anpassningen till de nya energikraven. Byggnadsingenjörer i allmänhet och ROT-ingenjörer i synnerhet är därför extra eftertraktade i branschen. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som NCC, SH Bygg, PEAB, Ebab, Ahlsénarkitekterna, BTH Bygg, Byggmästargruppen och Sweco Structures.

Yrkesroller efter avslutad byggutbildning
Efter examen från Byggnadsingenjörer ROT på Nackademin kan du arbeta på såväl mindre som medelstora och stora byggföretag i yrkesroller som till exempel:

 • Biträdande arbetsledare – Biträder personen som planerar aktiviteterna på en byggarbetsplats
 • Arbetsledare (utan personalansvar) – Planerar aktiviteterna på en byggarbetsplats
 • Entreprenadingenjör – Arbetar med planering, inköp och ekonomi på projektnivå
 • Byggnadsingenjör ROT

Utbildningens innehåll

 • Betongtekniker och reparerbarhet 10 Yh-poäng
 • Byggproduktion och logistik 35 Yh-poäng
 • Energieffektivisering och installationssamordning 25 Yh-poäng
 • Examensarbete 30 Yh-poäng
 • Hållbar utveckling och miljölagstiftning 20 Yh-poäng
 • Juridik och upphandling 20 Yh-poäng
 • Kontrollansvar 5 Yh-poäng Yh-poäng
 • Ledarskap och kommunikation  25 Yh-poäng
 • LIA 1 70 Yh-poäng
 • LIA 2 60 Yh-poäng
 • Ritteknik 15 Yh-poäng
 • Byggnadsvård och restaurering 15 Yh-poäng
 • ROT-arbeten lösningar och konstruktioner  35 Yh-poäng
 • ROT-metoder 30 Yh-poäng

Studietakt

100%

Poäng

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

Slut

2021-06-12

2022-06-03

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Byggnadsingenjör ROT på Nackademin .