Elingenjör konstruktion bild

Elingenjör konstruktion

Är du intresserad av modern teknik och smarta lösningar? Gillar du tanken på att väcka liv i en hel byggnad; skapa förutsättningar för värme, ljus och kontakt mellan människor? Som Elingenjör konstruktion är det du som gör ritningarna för all elektronik som ska dras och monteras i en byggnad – som belysning, datanät och elinstallationer. 

Kanske har du gått ett tekniskt program på gymnasiet, provat på att jobba i byggbranschen eller som elektriker, men vill nu vidare? På två korta år kan du skaffa dig en riktigt bra och attraktiv utbildning som Elingenjör inom konstruktion. Sen är dörren öppen för ett omväxlande, kreativt och socialt arbete i en dynamisk bransch, där du kan jobba som egenföretagare eller anställd på konsultföretag med uppdrag hos olika typer av kunder.

Om du har de yrkesår som krävs som elektriker – kan du efter avslutad utbildning ansöka om auktorisation AL hos Elsäkerhetsverket.

Yrkesroller efter utbildningen

Byggbranschen präglas generellt av stora pensionsavgångar i och med att den ansenliga gruppen 40-talister nu lämnar över till en ny generation, vilket ger ett stort behov av just elkonstruktörer.

Yrkesroller efter avslutad utbildning:

  • Elingenjör
  • Elkonstruktör
  • Elkraft- och elektronikkonstruktör
  • Elkraft- och elektronikingenjör
  • Projektledare el
  • Elprojektör
  • CAD-Konsult med inriktning mot elteknik

Om du har de yrkesår som krävs som elektriker – kan du efter avslutad utbildning ansöka om auktorisation AL hos Elsäkerhetsverket. 

Utbildningen
Utbildningen ger dig övergripande kunskap om elteknik och vi kommer att genomföra mycket av beräkningar, kalkyler, CAD-ritningar, tidplaner och rapporter. Utbildningen behandlar även ämnen som teletekniska system, ljusdesign, projektledning, kommunikation, gruppdynamik och ledarskapets grunder. Viktiga delar är också säkerhet, miljö, och regelverk. Dessutom ingår grundläggande arbets- och avtalsrätt. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Särskild behörighet:

  • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
  • Ellära 1 eller Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper. Fysik 1 motsvarar Ellära 1.

Läs mer om utbildningen här!