Elkraftsingenjör
Vill du rädda Sveriges framtida energiförsörjning? Elnätet fungerar lite som ett blodomlopp i samhället, där olika funktioner kommer till liv där det finns ström. Så vad händer om energiförsörjningen inte räcker till?
När samhället blir allt mer tekniskt avancerat och Sveriges befolkningsökning kräver fler transporter, vårdinrättningar och större byggnadsytor. Samtidigt som vi behöver ha ett större miljöfokus för ett hållbart samhälle. Det är här elkraftingenjörer kommer in i bilden. Men det finns ett litet hinder – elkraftbranschen skriker efter utbildad arbetskraft!
Att leva upp till dagens behov av elkraft, och arbetskraft, är en stor utmaning. Gamla ledningar och system ska underhållas, moderniseras och anpassas till nya funktioner. Nya nät måste byggas ut för att möta den ökade efterfrågan av el, som både beror på befolkningsökningen, men också ett allt mer teknologiskt avancerat samhälle som gör elförsörjningen allt viktigare. Samtidigt som den här utvecklingen sker behövs det ett elnät som svarar mot dagens miljö- och hållbarhetskrav.
Yrkesroller efter utbildningen
Det finns en ansenlig efterfrågan på utbildade personer inom elkraft, och behovet kommer definitivt att öka i takt med miljö- och samhällsutvecklingen. Samtidigt blir pensionsavgången relativt stor under de närmaste åren.
Branschen är inte heller märkbart konjunkturkänslig, eftersom kraftnäten måste underhållas regelbundet enligt lag.
Yrkesroller efter avslutad utbildning:
- Beredare och projektör inom elnätsbolag och andra verksamheter
- Driftingenjör inom elnätsbolag och andra verksamheter
- Drifttekniker inom elnätsbolag och andra verksamheter
- Elkraftingenjör inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
- Elkrafttekniker inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
- Kontrollanläggningstekniker inom elnätsbolag och andra verksamheter
Utbildningen
Efter avslutad utbildning har du insikt och förståelse för energiformer som vattenkraft, kärnkraft, vågraft, vindkraft och solenergi. Du förstår elförsörjningsystemets uppbyggnad, kommer kunna planera och genomföra projekt inom elkraftsområdet samt kunna fatta beslut om hållbara och kostnadseffektiva energilösningar.
4 obligatoriska fysiska träffar om 1-2 dagar kommer att ske under utbildningen. Platsen för träffar kan variera.
Särskild behörighet:
- Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
- Ellära A/1 alternativt Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper. Fysik 1 motsvarar Ellära 1.